Ο Ρούντολφ Φρίμελ και η Μαργαρίτα Φερέρ Ρέι, παντρεύτηκαν στις 18 Μαρτίου 1944 και ο γάμος τους ήταν ο μοναδικός που έγινε στο Άουσβιτς.

Η Βιέννη εκθέτει για πρώτη φορά τις φωτογραφίες του Rudolf Friemel και της Margarita Ferrer Rey, του μοναδικού ζευγαριού που παντρεύτηκε στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς.

Φαίνονται όμορφοι για τη φωτογραφία, αλλά το χαμόγελο δεν είναι στα χείλη των νεόνυμφων και υπάρχει σοβαρός λόγος… η ένωσή τους ήταν η μόνη που έγινε μέσα στα ίδια τα τείχη του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς. Αυτή η κιτρινισμένη φωτογραφία που δείχνει τον Αυστριακό κρατούμενο Rudolf Friemel και την Ισπανίδα σύζυγό του Margarita Ferrer Rey δωρίστηκε από τον εγγονό τους μαζί με άλλα εξαιρετικά έγγραφα στην πόλη της Βιέννης, η οποία τα εκθέτει για πρώτη φορά στη βιβλιοθήκη της μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ήταν ο γάμος που επέτρεψαν οι Ναζί και έγινε στις 18 Μαρτίου 1944 στις 11 το πρωί από τη δημόσια υπηρεσία του στρατοπέδου. «Πώς φτάσαμε σε αυτό το μοναδικό γεγονός;» ρωτά ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Βιέννης Michael Ludwig, στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης, τον εγγονό του ζευγαριού.

«Ο Ρούντολφ Φρίμελ που είχε ανατεθεί στη συντήρηση οχημάτων των SS, είχε καλύτερες συνθήκες κράτησης από άλλους κρατούμενους», εξηγεί ο εκλεγμένος αξιωματούχος. «Αλλά το μοναδικό προνόμιο να μπορείς να παντρευτείς παραμένει ανεξήγητο μέχρι σήμερα». Η ανακοίνωση της τελετής ήταν μια σπάνια ανάσα φρέσκου αέρα για πολλούς κρατούμενους, οι οποίοι έστειλαν συγκινητικές κάρτες συγχαρητηρίων στο ερωτευμένα πτηνά, που φαίνονται πλέον στο κοινό.

“Love Miid Horror”
Η Margarita Ferrer Rey, η οποία διέμενε στην Αυστρία με τον σχεδόν τρίχρονο γιο του ζευγαριού, τον πατέρα του κρατούμενου και τον αδελφό του ειδοποιήθηκαν με τηλεγράφημα και εξουσιοδοτήθηκαν να κάνουν το ταξίδι. Ο Ρούντολφ Φρίμελ, αγωνιστής της αντίστασης που στάλθηκε στο Άουσβιτς το 1942, είχε το δικαίωμα να αφήσει τα μαλλιά του να μακρύνουν και να φορέσει μια πολιτική στολή για την περίσταση. Ένα κελί του στρατοπέδου τέθηκε στη διάθεση του ζευγαριού για τη νύχτα του γάμου τους.
Αλλά η ανάπαυλα ήταν πολύ βραχύβια: επειδή βοήθησε στην οργάνωση μιας απόπειρας απόδρασης, ο Rudolf Friemel κρεμάστηκε τον Δεκέμβριο, αφήνοντας τη γυναίκα και το παιδί του, που είχαν φύγει για να ζήσουν στη Γαλλία μετά τον πόλεμο, σπαραχτικά γράμματα και ποιήματα. Αυτά τα έγγραφα μεγάλης ιστορικής αξίας σήμερα ανακτήθηκαν το 2017 από έναν εγγονό, τον Rodolphe Friemel, 48 ετών σήμερα, ο οποίος φέρει το μικρό όνομα του παππού του και συμφώνησε να τα παραδώσει για να εγγυηθεί τη διατήρησή τους.

«Διοικητικά, αυτός ο γάμος είναι σημαντικός γιατί χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε όλα αυτά τα αρχεία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά από τη νότια Γαλλία, όπου ζει. Αλλά «αυτό που βρίσκω πιο ενδιαφέρον», συνεχίζει, «είναι ότι βλέπεις μέσα από αυτόν ότι υπήρχε αγάπη στη μέση της φρίκης». «Ίσως οι παππούδες μου τα έκαναν όλα αυτά μόνο και μόνο για να ξαναδούν ο ένας τον άλλον», αναρωτιέται, δεκαετίες μετά τον θάνατο της Μαργαρίτας το 1987.

Δείτε επίσης