Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ο μεγάλος αγωνιστής, εδώ και ακριβώς 1 χρόνο δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.
Ηταν πέρσι το 2021, σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου που ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης πέρασε στην αιωνιότητα…
Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη γειτονιά των αγγέλων, αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.
Λίγες μέρες πριν τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου από τον θάνατό του η κόρη του Μαργαρίτα Θεοδωράκη μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στούντιο 4» για άγνωστες πτυχές της σχέσης της με τον αξέχαστο πατέρα της,αλλά και την πικρία της για τη διαθήκη του πατέρα της.
Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, που δηλώνει «τυχερή που είμαι κόρη του Μίκη Θεοδωράκη» εξέφρασε για πρώτη φορά δημόσια την πικρία της για τη διαθήκη που άφησε ο πατέρας της χαρακτηρίζοντας ένα συγκεκριμένο κομμάτι της «προσβλητικό και υποτιμητικό»
Για άγνωστες πτυχές της σχέσης της με τον αξέχαστο πατέρα της, Μίκη Θεοδωράκη, μίλησε η κόρη του Μαργαρίτα στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στούντιο 4» η οποία, ωστόσο, δεν έκρυψε την πικρία της και το παράπονο που έχει σχετικά με την διαθήκη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. «Πάντα νιώθω για όλη τη ζωή που έζησα και που είχα αυτόν τον πατέρα. Βέβαια, και η μαμά δίπλα δεν μπορείς να φανταστείς τι σημασία είχε στη ζωή του. Δε νομίζω ο πατέρας μου να ήταν αυτός που ήταν χωρίς τη Μυρτώ» είπε και πρόσθεσε: «Το πρώτο της ραντεβού το έκανε με τον μπαμπά κρυφά στο άλσος της Νέας Σμύρνης. Πήγαιναν για μπάνιο οι δύο οικογένειες στο Καλαμάκι και εκεί στη θάλασσα την πλησίασε και τη φίλησε. Και ήταν ο μπαμπάς ο Κρητικός και τους φώναζε».
Ως παιδί υπήρχαν περίοδοι που ένιωσε την απουσία του πατέρα της, όταν τον κυνηγούσαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. «Την εποχή που κρύφτηκε χάθηκε, έπειτα φυλακή, χάθηκε. Στην εξορία μας πήρε μαζί του. Ξέραμε όμως πού είναι. Όταν ήμασταν μαζί, ήμασταν μαζί. Ήμασταν μία παραδοσιακή οικογένεια. Δεν ήταν απών ποτέ. Είχαμε και ρήξεις, τσακωμούς, όπως όλοι». Κατά περίεργο τρόπο έχω την αίσθηση ότι ο μπαμπάς είναι εδώ. Δε νιώθω ότι έχει πεθάνει. Επειδή η δουλειά μου είναι η μουσική του με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» είμαι συνέχεια μαζί του» συμπλήρωσε.
Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη στη συνέχεια εξέφρασε έπειτα την πικρία που της προκάλεσαν οι αποφάσεις του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τη διαθήκη του. Δείτε τη συνέντευξη και όλα όσα είπε η κόρη του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη:
Με αφορμή τον ένα χρόνο από τον θάνατο του, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα θυμούνται, θυμίζουν και τιμούν τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό:
Το Δεύτερο Πρόγραμμα ετοίμασε για τους ακροατές του ένα cross platform πρόγραμμα με εκπομπές ζωντανές από τις 7 σήμερα (Παρασκευή) το πρωί, με εκπομπές από το μοναδικό Αρχείο του, με on demand περιεχόμενο από τη νέα πλατφόρμα της Ραδιοφωνίας ERTecho.gr, ενώ θα υλοποιήσει και έναν μεγάλο διαγωνισμό με 10 εκδόσεις για τον Μίκη Θεοδωράκη, που θα προσφερθούν στους ακροατές του.
Συγκεκριμένα:
Ο Θεοδωράκης αυτοβιογραφείται: Ακούστε σε 9 επεισόδια από τη σειρά εκπομπών Αρχείου «Οι δημιουργοί παρουσιάζουν» σε επιμέλεια της Έφης Μεταλληνού και παραγωγή της Σοφίας Μιχαλίτση, τον Μίκη Θεοδωράκη, μόνο μπροστά στο μικρόφωνο να ξετυλίγει με τον δικό του τρόπο το κουβάρι των αναμνήσεών του και να αφηγείται τη ζωή του. Οι ώρες μετάδοσης: 08:00, 10:00, 12:00, 14:00 (διπλό επεισόδιο), 17:00, 19:00 (διπλό επεισόδιο) και 23:00 το τελευταίο επεισόδιο της μαραθώνιας προσωπικής αφήγησής του.Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Δεύτερου έχει τις εξής παραγωγές:
07:00-08:00 Ο Δημήτρης Μεϊδάνης μάς ξεναγεί στον «κινηματογραφικό Μίκη» και στον «Μίκη των διασκευών» με τραγούδια του γονιμοποιούν την έμπνευση νεότερων δημιουργών.
09:00-10:00 Η Άντρη Βασιλειάδου μάς παρουσιάζει την παιδική ηλικία του Μίκη Θεοδωράκη, τα πρώτα του ακούσματα, τον Μίκη μαθητή και φυσικά τα πρώτα του τραγούδια στην εφηβεία του.
11:00-12:00 Η Μαρία Κοζάκου φωτίζει το συγγραφικό έργο του δημιουργού, με καλεσμένους τον Γιώργο Αγοραστάκη και τον Ανδρέα Μαράτο. Παράλληλα, στην εκπομπή της θα ακούσουμε ένα σπάνιο ντοκουμέντο με τον Θεοδωράκη να τραγουδά παρέα με τη μητέρα του.
13:00-14:00 Ο Μιχάλης Γελασάκης παρουσιάζει τις γυναικείες φωνές που διέδωσαν τα τραγούδια του Μίκη. Πρώτες εκτελέσεις και μεταγενέστερες ερμηνείες από τη Μαρία Φαραντούρη μέχρι τη Μάρθα Φριντζήλα, από τη Γιοβάννα μέχρι τη Μαρία Παπαγεωργίου και από τη Shirley Bassey μέχρι την Edith Piaf.
16:00-17:00 Ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσιάζει γνωστές και λιγότερο γνωστές διεθνείς επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.
18:00-19:00 Η Ελένη Γιαννοπούλου μάς ταξιδεύει για μία ώρα στις ερμηνείες έργων του Θεοδωράκη από διεθνείς καλλιτέχνες, καθώς και σε soundracks που άφησαν εποχή.
21:00-22:00 Ο Γιώργος Τσάμπρας μάς παρουσιάζει το πρώτο επεισόδιο της ενότητας «Ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη». Μια λιγότερο γνωστή σύμπραξη στην ελληνική δισκογραφία, με εκπλήξεις και αναπάντεχες ερμηνείες.
22:00-23:00 Ο Κώστας Θωμαΐδης έχει ως οδηγό κυρίως τη φωνή του Θεοδωράκη και μας ταξιδεύει σε κορυφαίους ποιητές. Θα ακούσουμε ακόμα σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο τον Θεοδωράκη να μιλά για το «Canto General» του Pablo Neruda λίγο πριν το παρουσιάσει στο Santiago της Χιλής, για πρώτη φορά στην πατρίδα του ποιητή το 1993.
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 17:00-18:00. Ο Στάθης Δρογώσης είχε την τύχη να γνωρίσει και να συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη σε παραγωγή και διαφορετική ενορχήστρωση δύο έργων του. Στα «Λυρικά» σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη και στο «Ο ήλιος και ο χρόνος» σε ποίηση του ίδιου του Θεοδωράκη. Ακούστε την αφήγηση από τη γνωριμία και τη συνεργασία τους.
Επίσης, το Σάββατο, ώρα 20:00-21:00, ο Παντελής Σιβρής μάς μεταφέρει στο φθινόπωρο του 1974, όταν η δισκογραφική αγορά πλημμύρισε από τις κυκλοφορίες των έργων του Θεοδωράκη. Μια ολόκληρη γενιά που είχε μεγαλώσει επί δικτατορίας, γνώρισε τότε, για πρώτη φορά το παλιότερο και νεότερο έργο του και η ελληνική δισκογραφία δεν θα ήταν ποτέ ξανά ίδια.
Παράλληλα, το Δεύτερο παρουσιάζει μια σειρά επιλογών που μπορείτε να ακούσετε όποτε θέλετε μέσα από τις Οn demand εκπομπές στο το ERTecho.gr
-Ο δικός μου Θεοδωράκης – ΕΡΤecho
Σειρά εκπομπών του Γιώργου Τσάμπρα, όπου σε κάθε επεισόδιο ένας άνθρωπος του τραγουδιού, μεταφέρει τη δική του βαθύτερη εικόνα για τον Θεοδωράκη και διαλέγει τα αγαπημένα του από το έργο του.
-Ραδιονοσταλγία με τον Γιώργο Παπαστεφάνου – Γυναικείες Φωνές σε λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη – ΕΡΤecho
-Πλανόδιες Μουσικές – Τα παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη – ΕΡΤecho
-Ο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη – Η ιστορία πίσω από ένα εμβληματικό έργο [Επιμέλεια – παρουσίαση: Φώτης Απέργης] – ΕΡΤecho
-Μίκης Θεοδωράκης, την ώρα του τελευταίου αποχαιρετισμού [Επιμέλεια – παρουσίαση: Μαρία Κοζάκου] – ΕΡΤecho
Επίσης, το Τρίτο Πρόγραμμα υπογραμμίζει το καινοτόμο και ανατρεπτικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη από το τραγούδι έως τη Συμφωνία, που σφράγισε την ελληνική μουσική δημιουργία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.
Ειδικότερα, μεταδόθηκαν και θα μεταδοθούν οι ακόλουθες εκπομπές:
Την Πέμπτη 1η και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 13:00, ο Χρίστος Παπαγεωργίου από την εκπομπή «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη» σκιαγραφεί με ένα δίπτυχο αφιέρωμα τον κινηματογραφικό Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τις ταινίες που επένδυσε μουσικά, καθώς και σχετικές συνεντεύξεις.
Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 08:00, στα «Πρωινά του Τρίτου», ο Γιώργος Φλωράκης παρουσιάζει 3 σπουδαία έργα της λόγιας μουσικής του μεγάλου μας συνθέτη: Το «Τρίο για βιολί, τσέλο και πιάνο», τη «2η Σονατίνα για βιολί και πιάνο» και τη «2η Συμφωνία». Η εκπομπή συμπληρώνεται από τραγούδια που προέρχονται από τη μουσική για το θεατρικό έργο του Brendan Behan, «Ένας Όμηρος», καθώς και από τη σουίτα-μπαλέτο «Ζορμπάς».
Στις 10:00, ο Πάρις Μέξης αφιερώνει την εκπομπή του «Όλα τα πρωινά του Τρίτου / Σήμερα» στον Μίκη Θεοδωράκη, συνθέτοντας ένα σύγχρονο πορτρέτο του μέσα από τη μουσική, τα κείμενα και τα ποιήματά του με οδηγό τη φράση του συνθέτη: «Από το τίποτα που είμαστε, ξαφνικά βγαίνουμε σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Στα χρώματα».
Στις 17:00, ο Μπάμπης Καβροχωριανός στην εκπομπή «Πέντε γραμμών γράμματα» φιλοξενεί τον κιθαριστή της ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη, Νίκο Μωραΐτη, ο οποίος μιλά για τις συναυλίες στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και θυμάται χαρακτηριστικές στιγμές από τη συνεργασία του με τον σπουδαίο δημιουργό.
Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 21:00, ο Γιάννης Φίλιας από την εκπομπή «Opera Omnia» μάς καλεί να ονειρευτούμε, παρουσιάζοντας τη δίπρακτη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «Κώστας Καρυωτάκης», σε λιμπρέτο του ίδιου του συνθέτη, βασισμένη σε ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη και του Κώστα Βάρναλη.
Δείτε επίσης