Ο μηχανισμός λογοκρισίας ξανάπιασε δουλειά στην Κίνα σε δημοφιλή χολυγουντιανή παραγωγή, αλλάζοντας αυτή τη φορά το φινάλε της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Minions 2: Η Άνοδος του Γκρου».
Όπως επεσήμαναν θεατές στην Κίνα σε αναρτήσεις τους στο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter, ο μηχανισμός λογοκρισίας εμφανίζει μια σειρά από post-credit σκηνές, στις οποίες διάφοροι υπότιτλοι λένε ότι ο βασικός κακός του φιλμ και μέντορας του Γκρου, Wild Knuckles, πέφτει στα χέρια της αστυνομίας και μπαίνει 20 χρόνια φυλακή, ενώ ο Γκρου «επέστρεψε στην οικογένειά του» και «το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν ότι έγινε πατέρας τριών κοριτσιών» και αφοσιώθηκε στην ανατροφή τους.
Στη διεθνή εκδοχή του, το «Minions 2: Η Άνοδος του Γκρου» καταλήγει με τον Γκρου και τον Wild Knuckles να το σκάνε, αφού ο τελευταίος σκηνοθέτησε τον θάνατό του για να ξεφύγει από τους διώκτες του.
Πολλοί από τους Κινέζους θεατές κατέκλυσαν το Weibo με σχόλια, όπου εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την επέμβαση του μηχανισμού λογοκρισίας σχολιάζοντας ότι οι post credit σκηνές θύμιζαν παρουσίαση με… PowerPoint. O DuSir, ένας κριτικός κινηματογράφου με 14.4 εκατ. ακολούθους στο Weibo, επεσήμανε ότι η διασκευή της ταινίας που προβλήθηκε στην Κίνα είχε κατά ένα λεπτό μεγαλύτερη διάρκεια από τη διεθνή εκδοχή κι αναρωτήθηκε για ποιο λόγο έγινε αυτό: «Μόνον εμείς χρειαζόμαστε ειδική καθοδήγηση και φροντίδα, επειδή φοβούνται ότι “θα μας διαφθείρει” ένα καρτούν», σχολίασε.
Η δύο εταιρείες διανομής της ταινίας στην Κίνα, οι Huaxia Film Distribution και China Film Co, δεν απάντησαν στο αίτημα δυτικών ΜΜΕ να σχολιάσουν την επέμβαση των λογοκριτών.
China's censors reportedly added an addendum to the end of the film that Wild Knuckles, an old criminal voiced by Alan Arkin who fakes his own death to avoid capture, was "caught by police and served 20 years in jail." https://t.co/qyBLIgW1xr
— Frank Pallotta (@frankpallotta) August 22, 2022
Η Κίνα έχει επιβάλει όριο στον αριθμό των ξένων ταινιών που μπορούν να προβάλλονται στους εγχώριους κινηματογράφους, ενώ σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές κόβονται ή αλλάζουν κάποιες σκηνές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ταινία Fight Club του 1999, με Κινέζους θεατές να παρατηρούν πέρυσι ότι το φινάλε της, όπου οι πρωταγωνιστές ανατινάζουν ορισμένους ουρανοξύστες, δεν είναι το ίδιο με την κινεζική εκδοχή που προβλήθηκε στο εγχώριο streaming site Τencent Video, καθώς στο τέλος εμφανίστηκε μια παράγραφος, που ανέφερε ότι η αστυνομία «αντιλήφθηκε γρήγορα όλο το σχέδιο και συνέλαβε όλους τους εγκληματίες αποτρέποντας την έκρηξη της βόμβας». Mετά την κατακραυγή και τις αντιδράσεις του σκηνοθέτη της ταινίας και του συγγραφέα του μυθιστορήματος, πάνω στο οποίο βασίστηκε το φιλμ, η Tencent αποκατέστησε αργότερα το φινάλε του.