Search
Close this search box.

Μπιλ Γκέιτς: Αυτό είναι το πιο θανατηφόρο ζώο στον κόσμο (βίντεο)

Πώς μπορούμε να νικήσουμε το πιο θανατηφόρο πλάσμα παγκοσμίως -τα κουνούπια- διερωτάται ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Gatesnotes, μέσα σε ένα διώροφο κτίριο από τούβλα στο Μεντεγίν της Κολομβίας οι επιστήμονες εργάζονται πολλές ώρες σε αποπνικτικά εργαστήρια, εκτρέφοντας εκατομμύρια κουνούπια. Φροντίζουν για κάθε ανάγκη των εντόμων καθώς αυτά αναπτύσσονται από προνύμφες σε νύμφες έως ενήλικες, διατηρώντας τη θερμοκρασία ακριβώς στη σωστή θέση και τα ταΐζουν γενναιόδωρα με ιχθυάλευρα, ζάχαρη και -φυσικά- αίμα.

Τα κουνούπια που παράγονται σε αυτό το εργοστάσιο φέρουν βακτήρια που ονομάζονται Wolbachia, τα οποία τα εμποδίζουν να μεταδώσουν τον Δάγκειο πυρετό και άλλους ιούς, όπως ο Ζίκα, ο chikungunya και ο κίτρινος πυρετός, στον άνθρωπο.

Με την απελευθέρωσή τους για να αναπαραχθούν με άγρια κουνούπια, εξαπλώνονται τα βακτήρια, μειώνοντας τη μετάδοση του ιού και προστατεύοντας εκατομμύρια ανθρώπους από ασθένειες. Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που διεξήχθη στη Γιογκιακάρτα της Ινδονησίας διαπίστωσε ότι τα κουνούπια που φέρουν Wolbachia μείωσαν τον αριθμό των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στην πόλη κατά 77% και τις νοσηλείες για δάγκειο πυρετό κατά 86%.

Σε μια νέα μελέτη στο Μεντεγίν, τα κρούσματα δάγκειου πυρετού μειώθηκαν κατά 89% από τότε που άρχισαν να απελευθερώνονται κουνούπια Wolbachia, το 2015.

Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν μια τεράστια ανακάλυψη, προσφέροντας την απόδειξη ότι αυτή η νέα τεχνολογία θα προστατεύσει ολόκληρες πόλεις και χώρες από την απειλή των ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Κουνουπιών, το οποίο ηγείται της προσπάθειας της Wolbachia, απελευθερώνει τώρα αυτά τα κουνούπια σε 11 χώρες: Βραζιλία, Κολομβία, Μεξικό, Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Αυστραλία, Φίτζι, Κιριμπάτι, Νέα Καληδονία και Βανουάτου.

Το αξιοσημείωτο με τα κουνούπια Wolbachia είναι ότι προσφέρουν μια λύση που είναι αυτοσυντηρούμενη. Με την πάροδο του χρόνου, οι οικογένειες θα γλιτώσουν από τον σπαραγμό της απώλειας αγαπημένων τους προσώπων και οι χώρες δεν θα χρειάζεται να ξοδεύουν χρήματα για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτών των ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια, απελευθερώνοντας πόρους για άλλες προτεραιότητες στον τομέα της υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα