Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου είναι συχνότεροι στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, για λόγους που δεν είναι ακόμη πλήρως σαφείς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η απάντηση πιθανώς βρίσκεται περισσότερο σε υποκείμενες βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα και λιγότερο σε διαφορές στις συμπεριφορές μεταξύ ανδρών-γυναικών, όπως στο κάπνισμα, στην κατανάλωση αλκοόλ, στη διατροφή και σε άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής. Η καλύτερη κατανόηση των αιτιών γι’ αυτές τις διαφορές, όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου, ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε βελτίωση της πρόληψης και θεραπείας του.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 171.274 άνδρες και 122.826 γυναίκες ηλικίας 50 έως 71 ετών. Στη διάρκεια της μελέτης 17.951 νέοι καρκίνοι διαγνώστηκαν σε άνδρες και 8.742 σε γυναίκες.

Η πιθανότητα καρκίνου ήταν μικρότερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες μόνο αναφορικά με τους καρκίνους του θυρεοειδούς και της χοληδόχου κύστης. Για καρκίνους σε άλλα μέρη του σώματος, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στους άνδρες κατά 1,3 έως 10,8 φορές σε σχέση με τις γυναίκες.

Ο πιο αυξημένος κίνδυνος για τους άνδρες αφορά τον καρκίνο του οισοφάγου (10,8 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με τις γυναίκες), του λάρυγγα (3,5 φορές μεγαλύτερος) και της ουροδόχου κύστης (3,3 φορές).

Η έρευνα εκτιμά ότι οι άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο για τους περισσότερους καρκίνους ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη μια ευρεία γκάμα των πιο ριψοκίνδυνων συμπεριφορών τους και της συχνότερης έκθεσης τους σε καρκινογόνους παράγοντες στο περιβάλλον. Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην συμπεριφορά υπολογίστηκε ότι εξηγεί μόνο εν μέρει (από 11% στον καρκίνο του οισοφάγου έως 50% στον καρκίνο των πνευμόνων) τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους άνδρες.

Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, είναι οι βιολογικές διαφορές (γενετικές, ανοσολογικές κ.α.) ανάμεσα στα δύο φύλα που παίζουν μείζονα ρόλο στο να είναι οι άνδρες πιο ευάλωτοι στον καρκίνο από ό,τι οι γυναίκες.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορές στη συχνότητα των καρκίνων που δεν εξηγούνται μόνο από την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν εγγενείς βιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών που επηρεάζουν την ευπάθεια στον καρκίνο», τόνισε η δρ Τζάκσον.

Σχετικά άρθρα