Search
Close this search box.
Φωτογραφία: gbarkz/ Unsplash

Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα: Μία μαύρη λίστα που δεν έχει τελειωμό

H επικαιρότητα των ημερών μας βρίσκει να μετράμε -σοκαρισμένες- δύο γυναικοκτονίες μέσα σε ένα 24ωρο και μία νέα γυναικοκτονία την αμέσως επόμενη μέρα.

Τρεις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, μέσα σε ένα 48ωρο με την ματωμένη λίστα να αυξάνεται διαρκώς…

Kαι στις τρεις περιπτώσεις οι γυναίκες δολοφονήθηκαν από το χέρι του συζύγου ή συντρόφου τους. Η 56χρονη Γεωργία από το Ρέθυμνο ζήτησε από τον 60χρονο σύζυγό της να χωρίσουν. Και εκείνος την σκότωσε με το χασαπομάχαιρο. Η 17χρονη Νικολέττα στο Περιστέρι βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της. Την σκότωσε ο 22χρονος σύντροφός της κλείνοντας τη μύτη και το στόμα της, πριν εξαφανιστεί. Η 40χρονη Ελεονώρα από τη Ζάκυνθο ξυλοκοπήθηκε δύο φορές από τον σύντροφό της, πριν τελικά εκείνος την δολοφονήσει με πολλαπλές μαχαιριές με κουζινομάχαιρο. Η 40χρονη περίπου 30 λεπτά πριν πέσει νεκρή από τα χέρια του συζύγου της είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, εκεί που κατήγγειλε για ακόμη μια φορά τον σύζυγο της για βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά.

Η ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη τόνισε στο Mega πως οι γυναικοκτονίες είναι ένα θέμα πιο επίκαιρο ποτέ στη χώρα μας, ενώ υπάρχει καταγεγραμμένη αύξηση των δολοφονιών με θύματα γυναίκες, γεγονός που δεν είναι δυνατόν να υποτιμηθεί. «Το έγκλημα που έχει να κάνει με την ενδοοικογενειακή βία είναι το έγκλημα που φτάνει λιγότερο στα δικαστήρια. Ο λόγος; Επειδή κρύβει ντροπή και ενοχή», δήλωσε.

«Να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία»

Ως ένα εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε τις γυναικοκτονίες η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, η οποία υπογράμμισε πως θα πρέπει να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα.

«Η γυναικοκτονία είναι ένα εθνικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αναγνώριση του όρου, γιατί πρόκειται να αναδείξουεμ το φαινόμενο θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε», δήλωσε.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης δημιουργεί ένα δίκτυο ασφαλείας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σε προληπτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει αποτροπή. Από τη στιγμή που υπάρχει μία διακστική απόφαση που απαγορεύει την προσέγγιση του θύματος από τον δράστη θα πρέπει να τηρείται. Εάν δεν συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρές ποινές που θα λειτουργούν αποτρεπτικά».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, την τελευταία τριετία έχουν γίνει κοινωνικές δράσεις από την πολιτεία, συμβουλευτικά κέντρα με ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες για την παροχή υποστήριξης των θυμάτων, ενώ τα αστυνομικά τμήματα έχουν στελεχωθεί με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα θύματα κακοποίησης.

Σχετικά άρθρα

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα