Search
Close this search box.

Liberation: Κάνει θέμα αν το Άγιο Όρος είναι «φωλιά» κατασκόπων

Στην Ελλάδα η «αυτόνομη μοναστική δημοκρατία του Αγίου Όρους» διέπεται από αμετάβλητους νόμους, γράφει η γαλλική Liberation.

Το Άγιο Όρος, το χριστιανικό Θιβέτ, είναι ένα μικρό «αυτόνομο κράτος που βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, κορυφώνεται στα 2030 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και βρίσκεται στη χερσόνησο Aktè. Απομονωμένο από όλους, ένας φράχτης μήκους περίπου εννέα χιλιομέτρων το χωρίζει από τον γειτονικό ελληνικό δήμο Σταγείρων-Ακάνθου. Το μοναστηριακό συγκρότημα βρίσκεται στη Χαλκιδική, στην Κεντρική Μακεδονία.

Για την ιστορία, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, κατά τη διάρκεια της Γιγαντομαχίας το Άγιο Όρος ήταν αρχικά ένας τεράστιος βράχος που ρίχτηκε εναντίον του Ποσειδώνα που έπεσε στο Αιγαίο Πέλαγος. Από τον 7ο αιώνα οι πρώτοι χριστιανοί ερημίτες αποσύρθηκαν εκεί αναζητώντας τη μοναξιά και τον στοχασμό. Το 963 ιδρύθηκε το πρώτο μοναστήρι, η Μεγάλη Λαύρα του Άθω, από τον Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Σήμερα, το Άγιο Όρος συγκεντρώνει είκοσι μοναστήρια και στεγάζει περίπου 2.000 μοναχούς, όλους τους άνδρες, ενήλικες και ορθόδοξους.

Γιατί ναι, ακόμα και σε αυτήν την ιερή γη δεν είναι όλοι ευπρόσδεκτοι! Πράγματι, αν είσαι θηλυκό, θα σου απαγορευτεί η είσοδος στο νησί (αυτός είναι ο κανόνας του Άμπατον). Αξιοσημείωτη εξαίρεση: κότες και γάτες, στις οποίες οι ευσεβείς θρησκευόμενοι απλώνουν… κόκκινο χαλί. Για άλλους επισκέπτες (άνδρες και ενήλικες), εάν δεν είστε Ορθόδοξοι, θα χρειαστείτε βίζα (με πληρωμή) για να μπορέσετε να φτάσετε εκεί.

Οι γυναίκες απαγορεύονται στο Άγιο Όρος για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι το Άγιο Όρος δόθηκε ως κήπος από τον Θεό στην Παναγία και επομένως καμία άλλη γυναίκα δεν μπορούσε να πατήσει το πόδι του εκεί. Το δεύτερο (το κλασικό) είναι ότι οι γυναίκες απαγορεύονται εκεί για να αποφύγουν τυχόν περισπασμούς στους μοναχούς στην αποστολή της προσευχής τους.

Άγιο Όρος, «φωλιά» κατασκόπων
Ωστόσο, το μικροέθνος δεν είναι απλώς ένας τόπος με προσευχές, θυμίαμα και τραγούδια: η ιστορία του είναι γεμάτη αντιπαραθέσεις και συνωμοσίες. Το 1968, η ρωσική KGB φέρεται να πυρπόλησε το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα σε μια προσπάθεια να ανακτήσει όλους τους θησαυρούς του. Το 1988, οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να κλέψουν ένα πολύτιμο χειρόγραφο της Σλαβοβουλγαρικής Ιστορίας… Αλλά αλίμονο στους κατασκόπους που τελικά θα πιαστούν. Στη δεκαετία του 1970, ο ακάλυπτος Βούλγαρος πράκτορας Κοβάτσεφ στάλθηκε πίσω στη Βουλγαρία δεμένος σε ένα μουλάρι.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα