Search
Close this search box.

Συναγερμός στο Facebook: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε στους υπαλλήλους του… να παραιτηθούν

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε στους υπαλλήλους του Facebook να… παραιτηθούν! Σε ένα online meeting με υπαλλήλους του, ο ιδρυτής του Facebook προσπάθησε να εξηγήσει τα δεδομένα.

Το Facebook περνάει δύσκολες στιγμές. Δεν ήταν πολύ καιρό πριν που ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε το μεγάλο όραμά του για το metaverse και είπε ότι η εταιρεία θα ξοδέψει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να το πραγματοποιήσει. Από τότε, όμως, τα πράγματα δεν έχουν πάει πολύ καλά.

Αποδεικνύεται όμως ότι μόνο και μόνο επειδή αλλάζει το όνομα της εταιρείας σας σε Meta, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα ξεχάσουν όλα τα κακά πράγματα που ήδη γνώριζαν. Η εταιρεία είχε ήδη αντιμετωπίσει μια σειρά ζητημάτων που κυμαίνονταν από τη διαμάχη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα δεδομένα χρηστών έως τις αλλαγές της Apple στο iOS που απαιτούν από τους προγραμματιστές να ζητήσουν άδεια προτού οι εφαρμογές τους μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους χρήστες.

Αυτή η αλλαγή είχε τεράστιο αντίκτυπο στο Facebook, το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να κοστίσει στην εταιρεία έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Ως αποτέλεσμα, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έπεσε 230 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα – η μεγαλύτερη από ποτέ για μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία. Δεν θα πρέπει να αποτελεί τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι το Facebook, λέει τώρα ότι θα επιβραδύνει τα μεταστρεφόμενα σχέδιά του.

Την εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε, σε μια online συνάντηση με υπαλλήλους, ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι η εταιρεία θα επιβραδύνει τις προσλήψεις καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε τις «χειρότερες πτώσεις που έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία». Σύμφωνα με τις πληροφορίες από αυτή τη συνάντηση, ο Zuckerberg είπε στους υπαλλήλους να είναι έτοιμοι να εργαστούν περισσότερο με λιγότερους πόρους.

Για όποιον δεν ενδιαφέρεται, ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι “μερικοί από εσάς μπορεί να αποφασίσετε ότι αυτό το μέρος δεν είναι για εσάς και αυτή η επιλογή σας είναι εντάξει για μένα. Ρεαλιστικά, πιθανότατα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην εταιρεία που δεν θα έπρεπε να είναι εδώ.”

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Ζάκερμπεργκ μάλλον έχει δίκιο για το τελευταίο μέρος. Πιθανώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται στη Meta που θα ταίριαζαν καλύτερα κάπου αλλού. Ίσως έχουν χαμηλή απόδοση ή δεν είναι παθιασμένοι με αυτό που κάνει η εταιρεία και απλώς επιμένουν μέχρι να βρουν άλλη δουλειά. Αυτό ισχύει σχεδόν σε κάθε εταιρεία.

Το θέμα είναι ότι το να υποθέσουμε ότι κάποιοι από τους ανθρώπους που εργάζονται για την εταιρεία δεν θα έπρεπε είναι μια σαφής αποτυχία της ηγεσίας της εταιρείας. Είναι επίσης ένας πολύ κακός τρόπος για να παρακινήσει την ομάδα της. Αντίθετα, θα πρέπει πάντα να υποθέτει το καλύτερο για την ομάδα της. Εάν οι επικεφαλής πιστεύουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται στην εταιρεία που δεν θα έπρεπε, αυτό είναι αποτυχία της ηγεσίας και όχι των υπαλλήλων.

Είναι σίγουρο ότι ο Ζάκερμπεργκ δέχεται έντονη πίεση. Έχει στοιχηματίσει κυριολεκτικά ολόκληρη την εταιρεία στο σχέδιό του για το metaverse. Εάν δεν λειτουργήσει, δεν υπάρχει επιστροφή στις καλές μέρες που η εταιρεία μπορούσε απλώς να συγκεντρώσει περισσότερα δεδομένα χρήστη για να τα χρησιμοποιήσει για την εμφάνιση πιο εξατομικευμένων διαφημίσεων. Οι χρήστες του Facebook μειώθηκαν φέτος για πρώτη φορά σε μια δεκαετία. Απλώς δεν υπάρχει πουθενά αλλού να αναπτυχθεί.

Δεν είναι ότι το Facebook βιώνει «δύσκολες στιγμές». Τα περισσότερα από τα τελευταία πέντε χρόνια, το Facebook ήταν σε θέση να βγάζει χρήματα. Μόνο πέρυσι, η εταιρεία είχε κέρδη 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τώρα, ωστόσο, η εταιρεία δεν βιώνει πλέον το είδος της ανάπτυξης που περίμενε. Αυτό ισχύει για πολλές εταιρείες τεχνολογίας. Σίγουρα, μέρος αυτού έχει να κάνει με την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας, αλλά πολλά από αυτά είναι απλώς επειδή όταν μεγαλώσεις πολύ, γίνεται πιο δύσκολο να αναπτυχθείς.

Στην περίπτωση του Facebook, πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ολόκληρη η επιχείρησή του βασίζεται στην παρακολούθηση των χρηστών για να τροφοδοτήσει τη διαφημιστική του μηχανή. Αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο καθώς οι χρήστες συνειδητοποιούν περισσότερο τι συμβαίνει και πλατφόρμες όπως το iPhone δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα επιλογής.

Φυσικά, εάν το επιχειρηματικό μοντέλο καταρρεύσει επειδή πρέπει να ζητήσει άδεια από τους χρήστες προτού συγκεντρώσει όλη τη δραστηριότητά τους και τη χρησιμοποιήσει για να τους στοχεύσει με διαφημίσεις, το πρόβλημά δεν είναι ότι οι υπάλληλοί δεν εργάζονται αρκετά σκληρά. Το πρόβλημά είναι το επιχειρηματικό μοντέλο.

Το λέει ο επικεφαής στους υπαλλήλους του ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα με λιγότερα επειδή η “αγελάδα με μετρητά σταμάτησε να δίνει γάλα” δεν είναι ακριβώς ένα λαμπρό παράδειγμα ηγεσίας. Φαίνεται επίσης να χάνει το πιο σημαντικό σημείο.

Η δουλειά της ηγεσίας είναι να κάνει τη δουλειά της ομάδας πιο εύκολη, όχι πιο δύσκολη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τους παρακινήσει να εργαστούν σκληρότερα, αλλά είναι στο χέρι του να παρέχει τους πόρους που χρειάζονται για την επιτυχία. Εάν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, δεν είναι δικό τους λάθος. Εξαρτάται από εκείνον… τον κάθε επικεφαλής μια τέτοιου μεγέθους εταιρείας.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα