Search
Close this search box.

Aδελφοί Pereire: Οι Εβραίοι που μεταμόρφωσαν καθοριστικά το Παρίσι και τη Γαλλία

Οι αδελφοί Pereire, ήταν Εβραίοι πορτογαλικής καταγωγής. Ήταν σπουδαίοι τραπεζίτες, οικονομολόγοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες του 19ου αιώνα. Συμμετείχαν στην υλοποίηση πολλών αναπτυξιακών έργων υπό τη Δεύτερη Αυτοκρατορία και την Τρίτη Δημοκρατία. Η δράση τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη βιομηχανική επανάσταση που μεταμόρφωσε τη Γαλλία.

Ο μεγαλύτερος, ο Jacob Emile Pereire, γεννήθηκε στο Μπορντό το 1800, ο μικρότερος, ο Ισαάκ, το 1806. Είναι απόγονοι ενός Πορτογάλου Εβραίου που εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1741, ο οποίος έγινε διερμηνέας του Λουδοβίκου XV.

Με τον θάνατο του πατέρα τους, ο οποίος χρεοκόπησε λίγο πριν από το θάνατό του, οι αδερφοί Pereire βρίσκονται ορφανοί και μόνοι. Ξεκινούν για λίγο μια καριέρα ως δημοσιογράφοι. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός φίλου, πηγαίνουν στο Παρίσι για να μπουν στον τραπεζικό κόσμο. Εργάζονται σε πολλά καταστήματα καθώς και στο χρηματιστήριο. Ο Εμίλ συνεργάζεται ακόμη και με τον ισχυρό Εβραίο τραπεζίτη Τζέιμς ντε Ρότσιλντ. Τα δύο αδέρφια “μπλέκονται” γρήγορα με όλα όσα έχει η πρωτεύουσα από χρηματοδότες και πολιτικούς. Για να διευκολυνθεί η κοινωνική τους άνοδος, οι Pereires ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό, αλλά παρόλα αυτά διατήρησαν δεσμούς με τον Ιουδαϊσμό, τόσο μέσω οικογενειακών συμμαχιών όσο και μέσω των σχέσεών τους με την εβραϊκή κοινότητα.

Βιομήχανοι με μεγάλη δημιουργική ιδιοφυΐα

Χάρη στις λαμπρές τους διαισθήσεις, ο Emile και ο Isaac θα χτίσουν μια αυτοκρατορία: μεταφορές, πολεοδομία, οικονομικά. Το 1832, αρχικά ενθουσιασμένοι με τη γέννηση του σιδηροδρόμου, με τη βοήθεια μηχανικών ορυχείων και σπουδαίων μαθηματικών, οι αδερφοί Pereire προσπάθησαν να φέρουν εις πέρας το σιδηροδρομικό έργο Παρίσι-Σαν Ζερμέν-αν-Λέ, το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε το 1837. Συνέχισαν τα σιδηροδρομικά τους έργα με την κατασκευή των γραμμών Παρίσι-Ρεν, Παρίσι-Λιλ και Παρίσι-Λυών. Η Γαλλία λοιπόν οφείλει στους δύο αδερφούς Girondin στα κεντρικά δίκτυα τρένων.

Στη συνέχεια, οι Pereires έφεραν επανάσταση στο ρόλο της τράπεζας για να την καταστήσουν έναν οργανισμό συλλογής αποταμιεύσεων με σκοπό τη βιομηχανική ανάπτυξη. Το 1852, δημιούργησαν την Crédit Mobilier, μια οραματική εταιρεία της οποίας ο ρόλος ήταν να συγκεντρώσει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τη βιομηχανία. Με αυτόν τον τρόπο επινόησαν τον λαϊκό καπιταλισμό, την επιχειρηματική πίστη, το φθηνό χρηματιστήριο και την ίδρυση της τράπεζας ακόμη και στις μικρές πόλεις, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου και εξάλειψαν τη φθορά.


Στη συνέχεια ίδρυσαν την Compagnie Générale Maritime το 1855 και μετά την Compagnie Générale Transatlantique. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι Pereires εξακολουθούν να επιδεικνύουν το θάρρος τους (ίσως και θράσος) ξεκινώντας άλλα ευρήματα: αστικό φυσικό αέριο, ασφαλιστικές εταιρείες και παριζιάνικα omnibus. Δημιουργούν επίσης νοσοκομεία και ένα είδος κοινωνικής ασφάλισης. Χρηματοδοτούν επίσης ιδρύματα και έρευνες για κωφάλαλους. Το 1859, οι αδερφοί Pereire ήταν ήδη επικεφαλής μιας περιουσίας που εκτιμάται σε διακόσια εκατομμύρια χρυσά φράγκα και διοικούσαν έναν αριθμό εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Compagnie du chemin de fer du Midi καθώς και δεκαεπτά σιδηροδρομικών εταιρειών σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Από την πλευρά του πολεοδομικού σχεδιασμού, στο Παρίσι, οι δύο βιομήχανοι κατασκευάζουν μέρος της rue de Rivoli, το Λούβρο και τη συνοικία Opéra. Το 1861, οι αδερφοί Pereire έγιναν οι πραγματικοί υποστηρικτές της περιοχής Plaine Monceau με το διάσημο πάρκο. Ο Emile Pereire είχε ολοκληρώσει τις μεγάλες ανακαλύψεις Haussmann στις λεωφόρους de Villiers, de Wagram ή στη λεωφόρο Malesherbes, δίνοντας πρόσβαση στο Parc Monceau.

Έξω από το Παρίσι
Τα δύο αδέρφια δεν περιορίζονται στο Παρίσι. Οι Γάλλοι τους χρωστούν επίσης πολλά ακόμα έργα ακίνητης περιουσίας ιδιαίτερα στο Αρκασόν. Το 1862, έχτισαν εκεί μια σειρά από υπέροχες βίλες, προστατευμένες από τους ανέμους από ένα πευκοδάσος και έναν λαβύρινθο από κυρτά μονοπάτια: το Ville d’Hiver. Το τελευταίο αποδείχθηκε γρήγορα επιτυχημένο. Με σκοπό να καλωσορίσει πλούσιους αριστοκράτες από όλο τον κόσμο για να περάσουν τους κρύους μήνες στο ήπιο κλίμα του Arcachon, είχαν γρήγορα μια πελατεία από πλούσιους ανθτώπους που έρχονταν για να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους σε αυτό το «υπαίθριο σανατόριο».

Ένα χρόνο αργότερα, ένα υπέροχο καζίνο εμπνευσμένο από τους Μαυριτανούς χτίστηκε στην κορυφή του αμμόλοφου με θέα στις βίλες. Η δημιουργία του Ville d’Hiver d’Arcachon είναι, ωστόσο, το τελευταίο σημαντικό επίτευγμα των αδελφών Pereire.

Εκλεγμένοι βουλευτές το 1863, ο Emile από τη Gironde και ο Isaac από τα Pyrénées Orientales, εγκατέλειψαν την πολιτική ζωή το 1869, μετά τη χρεοκοπία της Crédit Mobilier. Το 1870, οι Pereires είχαν μόνο την Compagnie du Midi. Στη συνέχεια ο Emile αποσύρθηκε στο Arcachon όπου πέθανε το 1875. Ο αδελφός του Isaac έζησε μόλις πέντε χρόνια ακόμα και πέθανε το 1880.

Η κληρονομιά των Pereires: Οικουμενικότητα εναντίον αντισημιτισμού

Έτσι, πολλές μεγάλες πόλεις στη Γαλλία οφείλουν την ανάτασή τους σε αυτά τα δύο αδέρφια για τα πάντα: το Παρίσι με τα όμορφα κτίρια Haussmann και τον σταθμό Saint-Lazare, τη Μασσαλία, τη Λυών και το Arcachon με την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική του.

Η ιδιοφυΐα των αδελφών Pereire είναι η οικουμενικότητα. Ο Émile και ο Isaac Pereire επινόησαν τον σύγχρονο καπιταλισμό υπό τον Ναπολέοντα Γ’. Έχουν ενσαρκώσει εδώ και καιρό την παντοδυναμία των οικονομικών στη Γαλλία. Οπαδοί του Saint Simonism (φιλοσοφία βασισμένη στην επιστήμη και ηθική βασισμένη στην κοινωνική ευτυχία), υποστήριζαν την αδελφότητα μεταξύ της αστικής τάξης και του προλεταριάτου. Πίστευαν στην ισότητα μέσω της εργασίας και ήλπιζαν σε μια νέα ανθρωπότητα.

Οι Αστοί Εβραίοι της Δεύτερης Αυτοκρατορίας, ο Émile και ο Isaac Pereire αφομοιώθηκαν με θεαματικό και γρήγορο τρόπο. Ωστόσο, μόνο ο αντισημιτισμός που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη ήταν ένα ορισμένο τροχοπέδη για την πλήρη αφομοίωση αυτών των οραματιστών καπιταλιστών που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή της γαλλικής κοινωνίας. Πράγματι, η χρεοκοπία των Pereires, αν και μεταστράφηκε, δεν ήταν χωρίς συνέπειες για τους αστούς Εβραίους. Τροφοδοτούσε τον αντισημιτισμό που επιδεινώθηκε με την Υπόθεση Ντρέιφους που οδήγησε τον Θίοντορ Χερτζλ να θέσει τα θεμέλια του Σιωνισμού και να εργαστεί υπέρ της δημιουργίας ενός εβραϊκού κράτους.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα