Σαν σήμερα το 1907 γεννήθηκε η Φρίντα Κάλο, η σπουδαία Μεξικανή ζωγράφος. Με αφορμή την ημέρα αυτή, θα δούμε 10 πράγματα για την ιδιαίτερη αυτή καλλιτέχνη που πρέπει να ξέρετε!

Μεξικανικής καταγωγής η Φρίντα Κάλο έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα παγκοσμίως. Διηγήθηκε με τόλμη την ιστορία της ζωής της με ζωηρές πινελιές, μετατρέποντας τον πόνο της σε τέχνη.

Αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζετε για αυτή την εμβληματική καλλιτέχνη; Η ζωή της Φρίντα Κάλο μπορεί να ήταν σύντομη, αλλά έλαμψε έντονα.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη Φρίντα Κάλο:

  1. Η Φρίντα έλεγε ψέματα για την ημερομηνία γέννησής της
    Η Φρίντα Κάλο ήταν επαναστάτρια στην καρδιά. Γεννήθηκε ως Magdalena Frida Carmen Kahlo y Calderón στις 6 Ιουλίου 1907 στο Coyoacan της Πόλης του Μεξικού. Ωστόσο, άρχισε να ισχυρίζεται ότι γεννήθηκε το 1910, έτσι ώστε η ημερομηνία γέννησής της να συμπέσει και να συσχετιστεί με την έναρξη της Μεξικανικής Επανάστασης.
  2. Η Φρίντα είχε πολιομυελίτιδα ως παιδί
    Η Φρίντα είχε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία, αλλά σε ηλικία 6 ετών διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα. Ήταν απομονωμένη και δεν μπορούσε να συναναστραφεί με συνομηλίκους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πολιομυελίτιδα επηρέασε το δεξί της πόδι, το οποίο σταμάτησε να αναπτύσσεται. Αυτό προκάλεσε ένα ελαφρύ κουτσό που είχε για το υπόλοιπο της ζωής της. Οι συμμαθητές της της έδωσαν το παρατσούκλι «Frida la coja», ή «Frida the gimp».
  3. Η Φρίντα σχεδίαζε να γίνει γιατρός
    Παρά τα προβλήματα υγείας που είχε η Φρίντα στην παιδική της ηλικία, ήταν έξυπνη μαθήτρια. Σε ηλικία 16 ετών έγινε δεκτή στο αριστοκρατικό National Preparatory School στην Πόλη του Μεξικού. Παρευρέθηκε, με σκοπό να σπουδάσει τελικά ιατρική. Οι γνώσεις της για την ανθρώπινη ανατομία αποδεικνύονται σε πολλούς πίνακές της.
  4. Η Φρίντα έκανε 32 χειρουργικές επεμβάσεις
    Η φιλοδοξία της Φρίντα να γίνει γιατρός διακόπηκε βίαια όταν είχε ένα σχεδόν θανατηφόρο ατύχημα με λεωφορείο σε ηλικία 18 ετών. Η σπονδυλική της στήλη υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη. Οι επιπλοκές από το ατύχημα θα οδηγούσαν σε 32 χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής της, καθώς και στην ανάγκη να φοράει 28 ιατρικούς κορσέδες για παρατεταμένες περιόδους. Ενώ ανάρρωνε από το ατύχημα με το λεωφορείο, οι γονείς της παρήγγειλαν ένα ειδικό καβαλέτο και έστησαν καθρέφτες στο κρεβάτι της που της επέτρεπαν να ζωγραφίζει προστατεύοντας παράλληλα τη σπονδυλική της στήλη. Άρχισε να ζωγραφίζει η ίδια – ήταν το δικό της άμεσα διαθέσιμο μοντέλο.
  5. Η Φρίντα είχε έναν ταραχώδη γάμο με έναν διάσημο Μεξικανό τοιχογράφο
    Το 1929, η Φρίντα παντρεύτηκε τον Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα. Ήταν 20 χρόνια μεγαλύτερός της. Ο γάμος ήταν ταραχώδης, με τα δύο μέρη να έχουν σχέσεις. Μία από τις πολλές σχέσεις του Ντιέγκο ήταν με τη μικρότερη αδερφή της Φρίντα, κάτι που την εξόργισε. Η Φρίντα είχε σχέσεις με άντρες και γυναίκες. Μετά από 10 χρόνια το ζευγάρι χώρισε και χώρισε με φιλικό τρόπο. Ωστόσο, η Φρίντα και ο Ντιέγκο ξαναπαντρεύτηκαν ένα χρόνο αργότερα. Ο δεύτερος γάμος τους ήταν εξίσου θυελλώδης με τον πρώτο τους, αλλά η Φρίντα θα παρέμενε παντρεμένη με τον Ντιέγκο μέχρι το θάνατό της. Αν και η Φρίντα έζησε στη σκιά του Ντιέγκο στον καλλιτεχνικό κόσμο κατά τη διάρκεια της ζωής της, η φήμη και η αναγνωρισιμότητά της έκτοτε έχουν επισκιάσει τη δική του.
  6. Το ένα τρίτο των πινάκων της Φρίντα ήταν αυτοπροσωπογραφίες
    Αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί πόσους πίνακες ζωγράφισε η Φρίντα κατά τη διάρκεια της ζωής της, το ποσό υπολογίζεται ότι είναι περίπου 155. Από αυτούς τους πίνακες, περισσότεροι από 50 ήταν αυτοπροσωπογραφίες. Η Φρίντα εξερεύνησε την ταυτότητά της μέσα από την τέχνη της, χρησιμοποιώντας συμβολισμούς για να εκφράσει τις εσωτερικές της σκέψεις και αγώνες. Η Φρίντα είχε πει: «Ζωγραφίζω τον εαυτό μου επειδή είμαι τόσο συχνά μόνη και επειδή είμαι το θέμα που ξέρω καλύτερα».
  7. Οι σουρεαλιστές προσπάθησαν να τη “διεκδικήσουν”, αλλά η Φρίντα δεν δέχτηκε την ταμπέλα
    Ο Αντρέ Μπρετόν ήταν ο πρώτος από τους σουρεαλιστές που διεκδίκησε την τέχνη της Φρίντα για το σχολείο τους. Ανακάλυψε το έργο της ταξιδεύοντας στην Πόλη του Μεξικού το 1938 και μαγεύτηκε. Η Φρίντα, ωστόσο, δεν σκεφτόταν πολύ τους σουρεαλιστές, ούτε τον εαυτό της λογάριαζε μεταξύ τους: «Δεν ζωγραφίζω όνειρα ή εφιάλτες, ζωγραφίζω τη δική μου πραγματικότητα». Η τέχνη της Φρίντα έχει περιγραφεί ως μαγικός ρεαλισμός – συνδυάζει ρεαλιστικές απεικονίσεις της ζωής της με φανταστικά στοιχεία για να αντικατοπτρίζει τις εσωτερικές της σκέψεις και τους αγώνες. Το στυλ της εμπνέεται επίσης από τη λαϊκή τέχνη του Μεξικού.
  8. Trailblazer: Το Λούβρο απέκτησε έναν από τους πίνακες της Φρίντα το 1939
    Το 1939, η Φρίντα ταξίδεψε στο Παρίσι για να δείξει τη δουλειά της. Μπορεί να μην ήταν ευχαριστημένη με αυτό το ταξίδι και την έκθεση στην οποία αποτελούσαν μέρος τα έργα της, αλλά το Λούβρο απέκτησε έναν από τους πίνακές της, το The Frame (1938). Αυτό έκανε τη Φρίντα την πρώτη Μεξικανή καλλιτέχνιδα του 20ού αιώνα που συμπεριλήφθηκε στη συλλογή του μουσείου.
  9. Η Φρίντα εμφανίστηκε στην πρώτη της ατομική έκθεση στο Μεξικό με ασθενοφόρο
    Το 1953, η πρώτη ατομική έκθεση της Φρίντα επρόκειτο να ανοίξει στο Μεξικό. Δυστυχώς, βρισκόταν σε ανάπαυση στο κρεβάτι υπό τις οδηγίες του γιατρού της. Κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν στην έκθεση – αλλά υποτίμησαν την αποφασιστικότητα και την επιμονή της. Η Φρίντα έκανε θραύση, φτάνοντας στη γκαλερί με ασθενοφόρο. Διέταξε να τη φέρουν μέσα με φορείο και να τη μεταφέρουν σε ένα κρεβάτι. Από αυτό το πλεονέκτημα, απόλαυσε το άνοιγμα.
  10. Η Φρίντα πέθανε σε ηλικία 47 ετών
    Μόνο λίγους μήνες μετά τα πολύ επιτυχημένα εγκαίνια της γκαλερί της, η υγεία της Φρίντα επιδεινώθηκε. Τελικά το δεξί της πόδι χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί στο γόνατο λόγω γάγγραινας. Η Φρίντα έγινε ανήσυχη και καταθλιπτική, γεγονός που οδήγησε στην επιδείνωση της εξάρτησής της από παυσίπονα. Προς το τέλος της ζωής της, η Φρίντα ήταν κυρίως κατάκοιτη. Κάποια στιγμή τη νύχτα της 13ης Ιουλίου 1954, η Φρίντα Κάλο πέθανε. Ήταν μόλις 47. Αναφέρεται ότι πέθανε από πνευμονική εμβολή, αλλά κάποιοι έχουν προτείνει ότι μπορεί να πέθανε από αυτοκτονία ή υπερβολική δόση. Ένα ημερολόγιο από λίγες μέρες πριν από το θάνατό της έγραφε: «Ελπίζω η έξοδος να είναι χαρούμενη – και ελπίζω να μην επιστρέψω ποτέ».

Η κληρονομιά της Φρίντα Κάλο

Αν και είχε λάβει κάποια αναγνώριση κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Φρίντα Κάλο άρχισε πραγματικά να κερδίζει διεθνή αναγνώριση περίπου δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό της. Η τέχνη της δεν είναι μόνο όμορφη σε αισθητικό επίπεδο. έχει επίσης γίνει ένα παγκόσμιο σύμβολο ανθεκτικότητας και επιμονής.

Γενναία και βάναυσα ειλικρινής, η Κάλο μετέφερε τους φόβους και τον πόνο της στον καμβά με έναν τρόπο που αντηχεί ακόμη πιο δυνατά σε εμάς σήμερα. Η Κάλο χρησιμοποίησε την τέχνη για να ενδυναμώσει τον εαυτό της και, με αυτόν τον τρόπο, έχει γίνει μια από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Και τώρα, μπορείτε να ζήσετε την τέχνη και τη ζωή της όπως ποτέ άλλοτε στο Immersive Frida Kahlo. Αυτή η καθηλωτική εμπειρία τέχνης 360 μοιρών χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής που σας προσκαλεί να μπείτε μέσα στον πολύχρωμο και ζωντανό κόσμο της Frida Kahlo καθώς ζωντανεύει γύρω σας.

Δείτε επίσης

https://www.female-g.com/2022/06/04/%cf%86%cf%81%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bb%ce%bf-%ce%b8%ce%b1-%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b6%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%cf%89-%ce%b1/