Search
Close this search box.
Pexels

Θανάτωση χιμπατζή: Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου μιλά και δίνει εξηγήσεις (βίντεο)

«Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου, που είχε πολύ υψηλή αδρεναλίνη», τόνισε ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουάρ, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» για την θανάτωση χιμπατζή και τον σάλο που προκλήθηκε.

Είπε πως για περίπου 20 λεπτά έγινε προσπάθεια να οδηγηθεί από πλαϊνή πόρτα στο εσωτερικό του πάρκου, πως βεβαίως υπήρχαν οι ενέσεις για την αναισθησία του, αλλά ένα ζώο σαν το χιμπατζή που βλέπει ένα αυτοκίνητο με άλλα τέσσερα – πέντε άτομα να είναι έτοιμα κάτι να του κάνουν «θα τους επιτεθεί αμέσως».

Ο κ. Λεσουάρ είπε ακόμη ότι υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, ότι οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα σε περίπτωση διαφυγής και πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ημέρα για την κοινωνία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

«Για εμάς είναι τραγικό συμβάν. Σαν να πρέπει εσείς να σκοτώσετε το σκυλί σας διότι πρόκειται να κάνει επίθεση σε κάποιον. Είναι ακριβώς το ίδιο. Εσείς θα έχετε μια φοβερή στεναχώρια, αλλά είστε υποχρεωμένος να πάρετε κάποια μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Λεσουάρ.

Ο κ. Ζαν Ζακ Λεσουάρ, ιδρυτής του πάρκου, έδωσε εξηγήσεις και στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου.

«Καταλαβαίνω αυτή την ανησυχία ορισμένων ανθρώπων. Αυτό που έχουμε υπογραμμίσει και στη δήλωση που διαβάζετε, είναι ότι ένα ζώο που είναι σε μια κατάσταση έξαρσης και ανησυχίας, με υψηλή αδρεναλίνη, δεν μπορείς να το ναρκώσεις.» είπε.

Ερωτώμενος σχετικά είπε πως «Το απομονώσαμε το ζώο και το παρακολουθήσαμε για ένα τέταρτο, προσπαθήσαμε να το βάλουμε στο πάρκο ξανά, δεν έμπαινε, ήταν πολύ ανήσυχο.

«Δεν υπήρχε δυνατότητα λοιπόν να το οδηγήσουμε σε κάποιο ασφαλές χώρο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το περιορίσουμε, ήταν έξω από την περίμετρο του πάρκου», εξήγησε ο κ. Λεσουάρ.

«Είχαμε ανοίξει μία πόρτα για να ξαναμπεί, που είναι κοντά στο χώρο. Δεν το πετύχαμε. Δεν υπήρχε άλλη λύση, παρά να εξουδετερώσουμε αυτό το ζώο.» πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για το πώς βγήκε από τον χώρο το ζώο επισήμανε πως «Δεν είχαμε επαφή μαζί του όταν βγήκε, δεν τον είδαμε. Δεν είχε καμία οπτική επαφή όταν βγήκε. Δεν κατάλαβε τίποτα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που υπάρχουν στην περίμετρο του πάρκου. Ήταν φοβισμένος. Ακολουθούμε διεθνή πρωτόκολλα σε τέτοιες καταστάσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν ήταν απομονωμένο απλά δεν ήταν εκτεθειμένο στο κοινό, διευκρίνισε μεταξύ άλλων.

Αντίστοιχο περιστατικό αντιμετώπισε το πάρκο και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν δύο τζάγκουαρ θανατώθηκαν αφότου πέρασαν τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους.

Σχετικά άρθρα

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα