Ένα διακεκριμένο μέλος μιας σπουδαίας, αλλά χαμηλού προφίλ, ελληνικής ναυτιλιακής δυναστείας πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Ο Πέτρος Γεώργιος Γουλανδρής (Peter George Goulandris) έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουνίου, ενώ βρισκόταν στις Μπαχάμες, όπου ζούσε τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο χαμηλών τόνων Peter George Goulandris, ένας Έλληνας της ναυτιλίας του Λονδίνου και φιλάνθρωπος, άφησε το στίγμα του στο Capeside Steamship και στο Cavodoro Shipping.
Ο Πέτρος Γεώργιος Γουλανδρής πέθανε στο Νασάου στις 19 Ιουνίου. Η Επιτροπή Ελληνικής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (ΕΓΣΣ) ανακοίνωσε τον θάνατό του τέσσερις ημέρες αργότερα.
«Ο Γουλανδρής ήταν ένα αξιοσέβαστο μέλος της ναυτιλιακής κοινότητας και μέλος του Ομίλου PJ Goulandris & Sons και του Capeside Steamship για περισσότερα από 70 χρόνια», δήλωσε η GSCC, η οποία εκπροσωπεί τα ναυτιλιακά συμφέροντα των Ελλήνων του Λονδίνου.
Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1929 από τη Νόρα Μίτσελ και τον Τζορτζ Π. Γουλανδρή. Όταν ενηλικιώθηκε αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, αναζήτησε με την πρώτη ευκαιρία να ενταχθεί στον εμπορικό ναυτικό, φτάνοντας στον βαθμό του υπάρχου.
Η καριέρα του ως εφοπλιστή ξεκίνησε το 1962 όταν εντάχθηκε στην Capeside Steamship ως διευθυντής και στέλεχος.
Ως μέλος του Ομίλου PJ Goulandris Son, συμμετείχε σε μια από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές εταιρείες της εποχής του.
Πολύ λιγότερο έντονος και “θορυβώδης” από τους Έλληνες ομοίους του, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και Σταύρος Νιάρχος, η οικογένεια Γουλανδρή συγκέντρωσε έναν τεράστιο στόλο πλοίων Liberty και τάνκερ Τ2 κατά τα μεταπολεμικά χρόνια.
Μετά τη δεκαετία του 1970, ο Γουλανδρής ήταν ιδιαίτερα ενεργός στο πρόγραμμα ναύλωσης και ναυπήγησης δεξαμενόπλοιων του ομίλου στην IHI Marine United στην Ιαπωνία.
Ο στόλος δεξαμενόπλοιων και bulker του ομίλου λειτουργούσε από την Cavodoro Shipping στον Πειραιά και ναυλώθηκε από το Capeside Steamship στο Λονδίνο, καθώς και τα Orion και Global outfits στη Νέα Υόρκη.
«Στις επιχειρήσεις, η διορατικότητά του ήταν διεισδυτική και η κατανόησή του διαισθητική», είπε ο Μάθιου Νιούελ, διευθυντής της Capeside Steamship που συνεργάστηκε με τον Γουλανδρή για 22 χρόνια.
«Ποτέ δεν θα καταλάβω πώς θα μπορούσε να υπολογίσει τόσο γρήγορα στο μυαλό του το ισοδύναμο χρονοναύλωσης μιας παγκόσμιας κλίμακας».
Φανατικός θαυμαστής των ιπποδρομιών, ο Γουλανδρής υπολόγιζε ως φίλο τον εκπαιδευτή Sir Mark Prescott Bt. Ο Πρέσκοτ περιέγραψε τον Γουλανδρή ως «ψηλό, ανεπιτήδευτο, άψογα ντυμένο και απαρέγκλιτα ευγενικό».
Εκτός από αυτές τις προσωπικές ιδιότητες, ο Γουλανδρής ήταν επίσης επιτυχημένος ιδιοκτήτης αλόγων κούρσας, κερδίζοντας νίκες σε Classics και Group One Races με το Formidable και μια δεύτερη θέση στο Epsom Derby του 1969 με τον Shoemaker.
Η επιτυχία του υποστηρίχθηκε από ένα καινοτόμο και στοχαστικό πρόγραμμα αναπαραγωγής.
Φιλανθρωπία στις Μπαχάμες
Από τις αρχές του αιώνα, ο Γουλανδρής και η οικογένειά του σταδιακά απομακρύνθηκαν από τη ναυτιλία για να στραφούν στο real estate, τα οικονομικά και το εμπόριο.
Ωστόσο, δεν έχασε ποτέ την επαφή του με τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Συνέχισε να υπηρετεί ως διευθυντής του Αμερικανικού Γραφείου Ναυτιλίας (ABS), καθώς και ως σύμβουλος στις ναυτιλιακές εταιρείες κληρονομιάς Γουλανδρή.
Μέχρι εκείνη την εποχή, είχε επίσης αναπτύξει φιλανθρωπικές δραστηριότητες στις Μπαχάμες, έγινε πρόεδρος και αργότερα επίτιμος διευθυντής των Ιδρυμάτων Lyford Cay, τα οποία έχουν εκταμιεύσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα νησιά από το 1969.
Επικεφαλής του Lyford Cay Foundations επί του παρόντος είναι ο γιος του Βασίλειος Π. Γουλανδρής, ο οποίος ζήτησε αντί στεφάνων για τον πατέρα του, να δοθούν δωρεές στον οργανισμό.
Ο Γουλανδρής έμεινε από τη σύζυγό του Κάθριν Σάντερς – με την οποία ήταν παντρεμένος για 66 χρόνια – από τον Μπάζιλ, τις κόρες Χρυσή και Τίνα και 10 εγγόνια. Ένας δεύτερος γιος, ο George Peter, πέθανε πριν από αυτόν.
«Ήταν παλιάς σχολής ναυτιλία από το Λονδίνο και την Ελλάδα και θα λείψει πολύ από την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σε όλο τον κόσμο», είπε ο Νιούελ.
Δείτε επίσης