Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, Ρώσος δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης ερευνητικής εφημερίδας Novaya Gazeta, δημοπράτησε το Νόμπελ Ειρήνης -με το οποίο τιμήθηκε το 2021 από κοινού με τη Μαρία Ρέσσα για «τις προσπάθειές τους να περιφρουρήσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη μακρόχρονη ειρήνη»- έναντι 103,5 εκατομμυρίων δολαρίων τη περασμένη Δευτέρα προκειμένου να διαθέσει τα χρήματα προς όφελος των παιδιών που έχουν εκτοπιστεί λόγω συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Τα έσοδα από την πώληση στη Νέα Υόρκη, που κέρδισε ένας ανώνυμος πλειοδότης, θα διατεθούν στο πρόγραμμα της UNICEF για τα παιδιά της Ουκρανίας που εκτοπίστηκαν λόγω πολέμου, σύμφωνα με την Heritage Auctions, η οποία είναι υπεύθυνη για την πώληση.

Όταν η τελική προσφορά ακούστηκε, αυξημένη κατά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη, η αίθουσα αιφνιδιάστηκε, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του κ. Μουράτοφ. «Είμαι σαν εσάς από αυτή την άποψη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μιλώντας μέσω μεταφραστή μετά την πώληση. Σχετικά με την επιλογή της UNICEF ως αποδέκτη των κεφαλαίων, απάντησε: “Είναι σημαντικό για εμάς αυτή η οργάνωση να μην ανήκει σε καμία κυβέρνηση. Μπορεί να λειτουργήσει πάνω από τις κυβερνήσεις. Δεν υπάρχουν σύνορα για αυτήν”.

Ο κ. Μουράτοφ είχε κερδίσει το διάσημο βραβείο το 2021, μαζί με τη Φιλιππινέζα δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα, με την επιτροπή να τους τιμά «για τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την ελευθερία της έκφρασης». Η εφημερίδα Novaya Gazeta ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι ανέστειλε τις διαδικτυακές και έντυπες δημοσιεύσεις της στη Ρωσία μέχρι το τέλος της επέμβασης στην Ουκρανία, εν μέσω των σκληρών μέτρων του Κρεμλίνου ενάντια στις παράφωνες φωνές.

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ ήταν μέλος μιας ομάδας δημοσιογράφων που ίδρυσαν τη Novaya Gazeta το 1993 μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Πριν από την αναστολή των εργασιών της, η εφημερίδα ήταν η τελευταία που άσκησε κριτική στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Novaya Gazeta είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις έρευνές της για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.


Αυτή η δέσμευση κόστισε τη ζωή σε έξι συνεργάτες του από τη δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια (Anna Politkovskaïa) , που δολοφονήθηκε το 2006. Ο Ντμίτρι Μουράτοφ αφιέρωσε το βραβείο Νόμπελ του στη μνήμη τους. «Αυτή η εφημερίδα είναι επικίνδυνη για τις ζωές των ανθρώπων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο το 2021. Σε βίντεο που δημοσίευσε η Heritage Auctions, ο δημοσιογράφος λέει ότι η κατάκτηση του βραβείου Νόμπελ «δίνει την ευκαιρία να ακουστεί».

«Το πιο σημαντικό μήνυμα σήμερα είναι ότι ο κόσμος κατανοεί ότι συμβαίνει μια σύγκρουση και ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν περισσότερο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ιδιαίτερα «τα παιδιά σε οικογένειες προσφύγων. Στις αρχές Απριλίου, ο Ντμίτρι Μουράτοφ δέχθηκε επίθεση σε τρένο στη Ρωσία από άγνωστο άτομο που του ψέκασε με κόκκινο μείγμα λαδομπογιά και ακετόνης, προκαλώντας του εγκαύματα στα μάτια.

Δείτε επίσης