Search
Close this search box.

Το μεγαλύτερο ψάρι γλυκού νερού που αλιεύτηκε ποτέ, βάρους 300 κιλών, πιάστηκε στην Καμπότζη

Το μεγαλύτερο ψάρι γλυκού νερού που αλιεύτηκε ποτέ, έχει βάρος 300 κιλά και πιάστηκε στην Καμπότζη. Ονομάστηκε Boramy – «πανσέληνος» στη γλώσσα των Χμερ – λόγω του σχήματός του, το θηλυκό ψάρι μήκους τεσσάρων μέτρων απελευθερώθηκε αφού του έβαλαν ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα για να παρακολουθεί τις κινήσεις και τη συμπεριφορά του.
Ένας καμποτζιανός ψαράς έπιασε το μεγαλύτερο ψάρι γλυκού νερού που έχει καταγραφεί ποτέ στο Μεκόνγκ , σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα γιγάντιο ψάρι βάρους 300 κιλών.

Πιάστηκε στην επαρχία Stung Treng στη βόρεια Καμπότζη, ζύγιζε περισσότερο από το διπλάσιο του βάρους ενός μέσου γορίλα της πεδινής περιοχής, όπως είπαν οι επιστήμονες.

«Σε 20 χρόνια έρευνας (…), αυτό είναι το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού που έχουμε συναντήσει ή που έχει τεκμηριωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε πριν λίγες μέρες σε δελτίο τύπου ο Zeb Hogan, διευθυντής του Wonders of the Mekong, ένα έργο διατήρησης που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για μια απολύτως εκπληκτική ανακάλυψη που δικαιολογεί τις προσπάθειες για την καλύτερη κατανόηση των μυστηρίων που περιβάλλουν το γιγάντιο ψάρι του γλυκού νερού», πρόσθεσε.

Απειλούμενο από την υπεραλίευση, τη ρύπανση και την απώλεια οικοτόπων, το είδος αυτό προστατεύεται.
Ο Boramy έσπασε το ρεκόρ καθώς πριν από αυτό, το μεγαλύτερο ψάρι γλυκού νερού ήταν ένα γιγάντιο γατόψαρο 293 κιλών που αλιεύτηκε το 2005 λίγο πιο πάνω στη βόρεια Ταϊλάνδη.

Ο Μεκόνγκ, ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας (μήκους 4.350 χιλιομέτρων), φιλοξενεί τη σημαντικότερη υδάτινη βιοποικιλότητα στον κόσμο μετά τον Αμαζόνιο, με περισσότερα από 1.000 είδη ψαριών.

Στα νερά του κατοικούν και γιγαντιαία δείγματα όπως το γιγάντιο γατόψαρο ή η γιγάντια μπάρα που μπορεί να φτάσει τα τρία μέτρα και να ζυγίζει έως και 300 κιλά!

Ο ποταμός, που κατά τόπους φτάνει τα 80 μέτρα βάθος, θα μπορούσε να φιλοξενεί ακόμη μεγαλύτερες ποικιλίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ζωτικής σημασίας για την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων στη Νοτιοανατολική Ασία, το Μεκόνγκ και η άγρια ​​ζωή του απειλούνται από δεκάδες φράγματα που κατασκεύασε το Πεκίνο στην Κίνα, το Λάος και την Καμπότζη.

Η ρύπανση είναι μια άλλη πηγή ανησυχίας. Πλαστικά απόβλητα έχουν εντοπιστεί ακόμη και στις βαθύτερες περιοχές του ποταμού, καθώς και «δίχτυα-φαντάσματα» που χάθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν από ψαράδες στα οποία μπορεί να παγιδευτούν ψάρια.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα