Γνωρίστε τον Γκρέγκορ ΜακΓκρέγκορ, τον Σκωτσέζο απατεώνα που έπεισε τη Βρετανία ότι ήταν ο πρίγκιπας μιας ανύπαρκτης αποικίας…
Το 1821, ο Γκρέγκορ ΜακΓκρέγκορ έκανε μια περιουσία από τις ευρωπαϊκές ελίτ πουλώντας τους, μετοχές της ψεύτικης… ουτοπίας του — και στη συνέχεια παρέμεινε ελεύθερος.
Καθώς η Ευρώπη τότε αγωνιζόταν να κατακτήσει τεράστιες εκτάσεις ανεξερεύνητης γης στην Αμερική, ένας Σκωτσέζος απατεώνας ονόματι Γκρέγκορ ΜακΓκρέγκορ σκέφτηκε ένα έξυπνο σχέδιο για να εκμεταλλευτεί το επικερδές παιχνίδι αποικισμού.
Το 1821, ο MacGregor “κατασκεύασε” μια αποικία που ονομάζεται Poyais στον κόλπο της Ονδούρας στην Κεντρική Αμερική και εξαπάτησε τους Βρετανούς να επενδύσουν σε αυτήν. Έπεισε ακόμη και 200 ανθρώπους να μετακομίσουν εκεί, οι οποίοι στη συνέχεια αναγκάστηκαν όλοι να εκκενώσουν το μέρος όταν συνειδητοποίησαν ότι το Poyais δεν ήταν αυτό που τους είχε πουλήσει ο ΜακΓκρέγκορ.
Αυτή είναι η παράλογη αληθινή ιστορία του πώς ένας Σκωτσέζος έπεισε τη Δύση ότι είχε ιδρύσει μια ειδυλλιακή αποικία — και τα κατάφερε.
Γεννημένος και μεγαλωμένος σε μια πλούσια οικογένεια της Σκωτίας, ο Γκρέγκορ ΜακΓκρέγκορ δεν έμοιαζε με τον τύπο που θα γίνει απατεώνας.
Σε ηλικία 16 ετών, ο MacGregor εντάχθηκε στον Βρετανικό Στρατό αφού η οικογένειά του αγόρασε μια προμήθεια. Συμμετείχε για λίγο στους Ναπολεόντειους Πολέμους, κατά την οποία ο Σκωτσέζος ελιτίστας αγόρασε τον βαθμό του Συνταγματάρχη για περίπου 1.000 δολάρια. Γνώρισε επίσης και παντρεύτηκε τη Μαρία Μπόουοτερ, η οποία ανήκε σε βρετανική οικογένεια με επιρροή.
Το 1810, ωστόσο, ο MacGregor ατιμάστηκε από τον βρετανικό στρατό μετά από μια διαμάχη και η γυναίκα του πέθανε. Τότε βρέθηκε σε οικονομική στενότητα και χωρίς την υποστήριξη της οικογένειάς του, ο ΜακΓκρέγκορ προσπάθησε να καθιερωθεί ως αριστοκράτης στο Λονδίνο αναφέροντας ψευδώς τον εαυτό του ως βασιλικό μέλος της Σκωτίας και υιοθετώντας τον τίτλο του «Σερ». Όταν η βρετανική ελίτ τον αγνόησε σε μεγάλο βαθμό, ο MacGregor επέλεξε να εξερευνήσει τον Νέο Κόσμο.
Έτσι, το 1812, πούλησε το σκωτσέζικο κτήμα του, ταξίδεψε στη Βενεζουέλα και εκεί ο «Σερ» Γκρέγκορ έγινε δεκτός θερμά από τον στρατηγό Φραγκίσκο ντε Μιράντα, έναν από τους επαναστάτες της χώρας και συνάδελφο του φημισμένου πολιτικού επαναστάτη της Βενεζουέλας Σιμόν Μπολιβάρ.
Ο ΜακΓκρέγκορ απολάμβανε αρκετά χρόνια επιτυχημένης στρατιωτικής θητείας υπό τον Μπολίβαρ, ο οποίος πρωτοστατούσε σε πολέμους ανεξαρτησίας σε ολόκληρη την Αμερική, καθώς οι ιθαγενείς πάλευαν να νικήσουν τους Ισπανούς ιμπεριαλιστές.
Μετά από νίκες σε πολλαπλές αναμετρήσεις, από τολμηρά αμυντικά σχέδια έως πολλές τυχερές αποδράσεις, ο Sir Gregor κέρδισε αρκετά μεγάλη αναγνώριση για το θάρρος και την ηγεσία του.
Ως αναπόσπαστο μέρος του κινήματος απόσχισης του Μπολιβάρ από την Ισπανική Αυτοκρατορία, ο ΜακΓκρέγκορ ανήλθε μέχρι τον Στρατηγό Μεραρχίας του Στρατού της Βενεζουέλας. Παντρεύτηκε ακόμη και τη Josefa Lovera, ξαδέρφη του Bolívar. Και όμως εν μέσω αυτής της περιόδου επιτυχίας, ο 25χρονος MacGregor είδε μια ακόμη καλύτερη ευκαιρία για φήμη και περιουσία.
Το 1820, ο MacGregor έπεσε πάνω σε ένα έρημο, γεμάτο από παράσιτα κομμάτι γης στην αφιλόξενη ακτή της Νικαράγουας. Η επικράτεια ελεγχόταν από τους λαούς Miskito, μια φυλή που καταγόταν από αυτόχθονες ιθαγενείς Αμερικανούς και ναυαγούς Αφρικανούς σκλάβους.
Οι κάτοικοι, βλέποντας ότι η γη που ενδιαφερόταν ο ΜακΓκρέγκορ δεν είχε πραγματική χρήση, παραχώρησαν ένα τμήμα της στο μέγεθος της Ουαλίας με αντάλλαγμα ρούμι και κοσμήματα. Ο MacGregor ονόμασε αμέσως τη γη “Poyais” και ονόμασε τον εαυτό του βασιλικό ηγέτη της.
Όταν επέστρεψε στο Λονδίνο το 1821, ο MacGregor άρχισε να διαδίδει τη νέα, ειδυλλιακή του αποικία. Ως ήρωας της εποχής του πολέμου με ελκυστική προσωπικότητα, οι άνθρωποι άκουγαν με ανυπομονησία τις ιστορίες του, και ειδικά αυτές της Poyais, που υποστήριξε ότι ήταν ουτοπία.
Οι ιθαγενείς δεν ήταν μόνο φιλικοί, υποστήριξε ο MacGregor, αλλά αγαπούσαν επίσης τους Βρετανούς. Το έδαφος δεν ήταν απλώς γόνιμο, αλλά συμπληρωνόταν επίσης από εύκρατες συνθήκες όλο το χρόνο, όμορφα φυσικά τοπία και τεράστια κοπάδια σε λιβάδια της χώρας.
Η χώρα όχι μόνο εποικίστηκε, αλλά είχε ήδη μια πρωτεύουσα με υπέροχα κρατικά κτίρια. Η διακυβέρνηση ήταν εξαιρετική, υποστήριξε ο ΜακΓκρέγκορ, με μηχανισμούς όπως ένα τριμελές κοινοβούλιο, τραπεζικά συστήματα και τίτλους γης ήδη σε εφαρμογή.
Ο MacGregor εργάστηκε σκληρά για να κάνει την ιστορία του αξιόπιστη. Κατασκεύασε τεράστιες ποσότητες εγγράφων με επίσημη εμφάνιση. Κατασκεύασε μάλιστα έναν οδηγό 355 σελίδων της ψεύτικης αποικίας που ονομάζεται Sketch of the Mosquito Shore από έναν πλασματικό εξερευνητή που ονομάζεται «Captain Thomas Strangeways».
Το εγχειρίδιο ήταν γεμάτο με λεπτομερείς πληροφορίες, σχέδια και χαρακτικά και τυπώθηκε και πουλήθηκε σε χιλιάδες σε όλο το Λονδίνο και το Εδιμβούργο. Το Poyais ενσωματώθηκε σε χάρτες και τα βιβλία έδωσαν ιστορίες της μυθικής χώρας
Ο MacGregor είχε επίσης επιλέξει μια κατάλληλη στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία για να τραβήξει το σχέδιο του. Στις αρχές του 1800, η ανακριβής χαρτογραφία και τα συνεχώς μεταβαλλόμενα σύνορα της Νότιας Αμερικής ήταν ανεξέλεγκτα, οπότε ποιος θα έλεγε ότι το Πογιάις δεν υπήρχε;
Η Βρετανία επενδύει στο Poyais….
Με την υποστήριξη της δημοσιότητας, ο MacGregor άνοιξε γραφεία στο Λονδίνο και το Εδιμβούργο για να πουλήσει γη στο Poyais με δύο σελίνια ανά στρέμμα και η ζήτηση αμέσως έφτασε στην κορυφή!
Καθώς οι άνθρωποι έκαναν ουρά για να επενδύσουν στη νέα γη, ο MacGregor αύξησε την τιμή σε τέσσερα σελίνια ανά στρέμμα και μετά σε έξι. Παράλληλα με τη γη, ο ΜακΓκρέγκορ οργάνωσε ακόμη και την εισαγωγή ενός Πογιαϊσιανού δανείου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και πούλησε ψεύτικο νόμισμα από την Bank of Poyais σε καθημερινούς πολίτες. Τα χρήματα τυπώθηκαν από τον επίσημο Τύπο της Τράπεζας της Σκωτίας. Είπε ακόμη και στους αισιόδοξους αποίκους ότι θα μπορούσαν να ανταλλάξουν τις λίρες στερλίνας τους με δολάρια Poyais.
Στη συνέχεια, ο MacGregor ξεκίνησε την απόλυτη, και τελευταία, εξαπάτησή του. Οργάνωσε και ναύλωσε δύο ταξίδια αποίκων στο Πογιάις. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1822, πάνω από 200 αισιόδοξοι άποικοι απέπλευσαν με δύο πλοία προς το πουθενά.
Οι ταξιδιώτες, φυσικά, ήταν μάλλον σαστισμένοι όταν έφτασαν στην υποτιθέμενη τοποθεσία Poyais. Δεν βρήκαν παρά ακατοίκητο έλος και παρθένο δάσος. Οι νέοι μετανάστες, πίστεψαν ότι είχαν κάνει απλώς σφάλμα πλεύσης και άρχισαν να ξεφορτώνουν τις προμήθειες τους. Το Πόγιας, στο μυαλό τους, ήταν κοντά. Αποφάσισαν απλώς να ελλιμενιστούν και να τολμήσουν στην ενδοχώρα για να το βρουν.
Βεβαια δεν υπήρχε τίποτα εκεί. Ενώ οι άποικοι είχαν άφθονες προμήθειες, η ακατάλληλη άφιξή τους στη μέση της εποχής των βροχών προκάλεσε γρήγορα έξαρση της ελονοσίας και του κίτρινου πυρετού.
Μέχρι τη στιγμή που ήρθε βοήθεια από έναν άλλο βρετανικό οικισμό 500 μίλια βόρεια, σχεδόν τα δύο τρίτα των εποίκων είχαν πεθάνει… Οι υπόλοιποι 50 περίπου επέστρεψαν στην Αγγλία.
Όταν οι επιζήσαντες έφτασαν τελικά πίσω το 1823, ο MacGregor είχε ήδη καταφύγει στο Παρίσι – όπου διεξήγαγε μια παρόμοια απάτη. Αυτή τη φορά, κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 400.000 δολάρια.
Το 1825, ο Gregor MacGregor συνελήφθη τελικά και κατηγορήθηκε για απάτη. Η δίκη του διεξήχθη στη Γαλλία και παρεμποδίστηκε από διπλωματική σύγχυση. Χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο για να ξεκινήσει. Ο Σκωτσέζος, κάνοντας ένα τελευταίο αριστουργηματικό σχέδιο, κατάφερε να ανακατευθύνει την ευθύνη στους «συνεργάτες» του και απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες.
Στη δεκαετία του 1830, αφότου η φασαρία γύρω από το Poyais είχε πέσει, ο MacGregor επιχείρησε μερικά ακόμη (σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχή) προγράμματα τίτλων. Αλλά μετά τον θάνατο της γυναίκας του το 1838, επέστρεψε στη Βενεζουέλα και εγκαταστάθηκε στο Καράκας όπου επανασυνδέθηκε με τους πρώην στρατιωτικούς συντρόφους του.
Με τη βοήθειά τους, ο ΜακΓκρέγκορ αποκαταστάθηκε στην πρώην στρατιωτική του θέση και έλαβε ακόμη και καθυστερήσεις και σύνταξη. Αφού επιβεβαιώθηκε ως πολίτης της Βενεζουέλας, έζησε άνετα στην πρωτεύουσα και κηδεύτηκε με πλήρεις στρατιωτικές τιμές όταν πέθανε το 1845!
Παρά την κατά συρροή εξαπάτησή του σε βάρος άλλων που κόστισε μέχρι και ανθρώπινες ζωές, η φήμη του Γκρέγκορ ΜακΓκρέγκορ —τουλάχιστον όσο ζούσε— δεν χάλασε.
Σήμερα, είναι γνωστός ως ο απατεώνας πίσω από ένα από τα πιο κερδοφόρα ψέματα που ειπώθηκαν και σχεδιάστηκαν ποτέ, τα οποία ενορχήστρωσε με δεξιοτεχνία στην τελειότητα για δεκαετίες.
Δείτε επίσης