Search
Close this search box.

«Ήμουν τυχερός που δεν πήγα ποτέ σχολείο» – Ο επικεφαλής της Onoff έφτασε στην κορυφή χωρίς να έχει πάει σχολείο

Ένας πρώην αθλητής υψηλού επιπέδου, ο Taïg Khris είναι τώρα επικεφαλής της Onoff, μιας επιτυχημένης εφαρμογής που σας επιτρέπει να έχετε πολλούς αριθμούς σε ένα μόνο τηλέφωνο. Είναι αυτοδίδακτος και δεν πήγε ποτέ σχολείο, κάτι που ήταν πραγματική ευλογία για αυτόν, όπως λέει.

«Τα παιδιά σας θα καταλήξουν οδοκαθαριστές!»
Αυτό υποστήριξαν οι φίλοι και η οικογένεια τους γονείς μου που έκαναν αυτή την επιλογή να μην μας στείλουν σχολείο, τον αδερφό μου και εμένα. Μια φράση που είναι ακόμη πιο ανόητη γιατί το να κρατάς τους δρόμους καθαρούς δεν είναι ανόητη δουλειά. Μια φράση που δεν με εμπόδισε να γίνω ένας από τους πιο επιτυχημένους αθλητές των extreme sports και ο ιδρυτής της Onoff , μιας εταιρείας που αλλάζει το παιχνίδι στις τηλεπικοινωνίες. Με επιτυχία, έχει πει ο ίδιος. Το Onoff είναι μια εφαρμογή για κινητά που σας επιτρέπει να αποκτήσετε πολλούς αριθμούς τηλεφώνου. Ο πρώτος χειριστής στο cloud. Προσλήφθηκαν 50 υπάλληλοι μεταξύ Παρισιού και Ταλίν. Συγκεντρώθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ, 2 εκατομμύρια λήψεις, άνω του 90% αύξηση του τζίρου το 2019!

Στην πραγματικότητα, πίσω από αυτή την πρόταση «τα παιδιά σας θα καταλήξουν οδοκαθαριστές!» κρύβει τον φόβο του αύριο. Ένας φόβος που μεταδόθηκε στα παιδιά και τον οποίο ξέφυγα χάρη στη δωρεάν και ενθαρρυντική εκπαίδευση των γονιών μου. Σήμερα συνειδητοποιώ πόσο τυχερό και δυνατό ήταν για μένα. Αντί για το σχολείο, οι γονείς μου ενθάρρυναν τον αδερφό μου και εμένα να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, να είμαστε υπεύθυνοι και να εκφράζουμε τα πάθη μας. Αυτή η εκπαίδευση με οδήγησε να βλέπω μόνο τις λύσεις και όχι τα προβλήματα. Αυτή η αισιοδοξία είναι καύσιμο για να φέρω εις πέρας τα έργα μου: όταν έχω μια νέα ιδέα στο μυαλό μου, τη σκέφτομαι νύχτα μέρα, πάντα με τη σιγουριά ότι θα λειτουργήσει και διαρκώς φαντάζομαι τα θετικά στοιχεία που θα μπορούσα να δημιουργήσω.

“Πρώτα απόφοιτος”
Εάν οι μεγάλοι Γάλλοι επιχειρηματίες είναι αυτοδίδακτοι -όπως ο Xavier Niel , ο Gérard Mulliez , ο Alain Afflelou …- το να είσαι αυτοδίδακτος ωστόσο δεν αναγνωρίζεται από τη γαλλική κοινωνία. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων ενδιαφέρονται συχνά μόνο για προφίλ υψηλής ειδίκευσης. Και στην πραγματικότητα η έλλειψη αυτή κλείνει πολλές πόρτες. Αν στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο το 10% των Αμερικανών leaders έχει πτυχίο πανεπιστημίου , στη Γαλλία, ο μύθος του αυτοδημιούργητου ανθρώπου αγωνίζεται να υλοποιηθεί.

Το προφίλ μου λοιπόν είναι αρκετά άτυπο ακόμα και στο οικοσύστημα των startups. Ενώ κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι ο κόσμος των καινοτόμων εταιρειών αντιπροσωπεύει το El Dorado για όσους μπορούν να βασιστούν μόνο στο ταλέντο και τις ιδέες τους, η νεοφυής χώρα στην πραγματικότητα μονοπωλείται από φοιτητές από τις Grandes Ecoles. Το 83% αυτών των startups ιδρύθηκαν (ή συνιδρύθηκαν) από πτυχιούχο Grande Ecole (μελέτη CGE).

Είμαι λοιπόν ένα UFO σε αυτό το τοπίο: ανήκω στο 1% των αυτοδίδακτων επιχειρηματιών. Ωστόσο, είναι η καλύτερη εκπαίδευση για τη δημιουργία μιας επιχείρησης.

«Δεν θα λειτουργήσει ποτέ»
Αυτό που μου έμαθαν οι γονείς μου με το να μην με στείλουν στο σχολείο ήταν απαραίτητο: να ξέρω πώς να κάνω τις δικές μου επιλογές, να ακολουθώ τα όνειρά μου. Μου έδωσαν την υποστήριξή τους για να ακολουθήσω την πορεία μου. Όταν ήθελα να γίνω πρωταθλητής κυλίνδρων, ακολούθησα το όνειρό μου. Όταν αποφάσισα να δημιουργήσω μια εταιρεία που θα έφερε επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες, το ίδιο. Μόλις επιλέξω το έργο μου, δουλεύω σαν σκύλος. Δεν κάνω καμία ερώτηση στον εαυτό μου. Ποτέ δεν αναρωτιέμαι «Θα είναι αυτό δυνατό; Δεν έχω ομάδα, τι να κάνω; Δεν έχω χρήματα, δεν θα λειτουργήσει ποτέ». Εγώ, βλέπω το όνειρό μου σε απόσταση που με αφήνει να σκεφτώ ότι θα είναι απίστευτο και, μέρα με τη μέρα, προσπαθώ να λύνω όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα.

Το να τολμήσω το αδύνατο ήταν για μένα ένα σχολείο ζωής χωρίς ίσο. Για να πετύχω τα όνειρά μου, η εκπαίδευσή μου με έμαθε να πηγαίνω αδιάκοπα και να δουλεύω ακούραστα νύχτα και μέρα, να έχω αδιάκοπη επιμονή, αέναη αμφισβήτηση του εαυτού μου, αδιάκοπη αισιοδοξία, ανάγκη για αριστεία και τελειότητα. σταθερή, χωρίς να ξεχνάω το πιο σημαντικό, να το κάνω πάντα με ένα βαθύ πάθος και την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει.

Η δουλειά είναι ουσιαστική αξία για μένα. Η ζωή μου απέδειξε πάντα ότι η σκληρή δουλειά είναι πιο δυνατή από οτιδήποτε άλλο, πιο δυνατή από ένα φυσικό δώρο σε έναν τομέα. Θυμάμαι, κατά τη διάρκεια της αθλητικής μου καριέρας, είχα γνωρίσει δύο Ιάπωνες αδερφούς που δεν ήταν πολύ δυνατοί όταν ξεκίνησαν: δεν είχαν το επίπεδο να φτάσουν στα βάθρα. Αντίθετα, υπήρχε ένας Αυστραλός που είχε το δώρο στην πιο αγνή του μορφή. Όταν χρειαζόμουν δύο χιλιάδες πτώσεις για να κάνω ένα κόλπο, χρειαζόταν μόλις πενήντα. Ομολογώ ότι ήταν απογοητευτικό να βλέπω πόσο εύκολα μπορούσε να κάνει κόλπα.

Είμαι πεπεισμένος ότι ακόμη και χωρίς να σου χαριστεί τίποτα, είναι δυνατό να φτάσεις σε επαγγελματικό επίπεδο σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Αυτοδίδακτος, δουλειά με μέλλον
Το να είμαι αυτοδίδακτος ήταν μια δύναμη για τα επιχειρηματικά μου σχέδια, επειδή αυτές οι μαλακές δεξιότητες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Αλλά αυτές οι δεξιότητες που αναπτύσσονται από αυτοδίδακτους δεν αποτελούν δύναμη μόνο για τους επιχειρηματίες. Το 65% των επαγγελμάτων που θα ασκήσουν οι μαθητές του σημερινού δημοτικού σχολείου δεν υπάρχουν ακόμη . Για να μην αναφέρουμε τις συναλλαγές που απειλούνται από τη ρομποτοποίηση.

Ο υπολογισμός, η απομνημόνευση και ο ανταγωνισμός είναι η βάση του σημερινού σχολείου, αλλά αυτές οι τρεις δεξιότητες αντιστοιχούν στην τεχνογνωσία των υπολογιστών, όπως εξηγεί πολύ καλά ο πολυτεχνικός και βιολόγος François Taddei . Την εποχή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, ένα είναι σίγουρο: οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν ποτέ να είναι οι πιο ανταγωνιστικοί στον υπολογισμό και την απομνημόνευση. Οι γνώσεις μας έχουν νόημα μόνο όταν συνδυάζονται με δημιουργικότητα. Το να γνωρίζουμε πώς να εκπαιδεύουμε και πώς να χρησιμοποιούμε τις γνώσεις μας είναι οι βασικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουμε. Αυτά τα soft skills δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διπλώματος…

Ενώ ο όγκος των διαθέσιμων πληροφοριών στο διαδίκτυο διπλασιάζεται κάθε 2 χρόνια , η μάθηση πρέπει να προσανατολίζεται διαφορετικά: πρέπει να μάθουμε να μαθαίνουμε ατομικά. Αυτό ονομάζεται αυτοδιδακτισμός: «η απόκτηση γνώσεων από ένα άτομο εκτός των επίσημων εκπαιδευτικών συστημάτων». Η αυτομάθηση είναι το μέλλον της εκπαίδευσης! Πώς όμως να το διδάξουμε;

Πρώτον , μοιραζόμενοι όσα μάθαμε. Είναι η βασιλεία του «Google it»: το Διαδίκτυο είναι μια πηγή απίστευτης γνώσης στην οποία συνεισφέρει ο καθένας μας. Δεύτερον , μεταδίδοντας την ευχαρίστηση που είχαμε στη μάθηση – όπως συνέβη και για μένα. Δουλεύοντας και εκπαιδεύοντας τον εαυτό μου στα θέματα που επέλεξα, μου επέτρεψαν να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου. Τρίτον , δείχνοντας ότι «είναι δυνατό». Μπορείς να ξεκινήσεις από το μηδέν, χωρίς δίπλωμα, χωρίς δίκτυο και να πετύχεις. Και η πίστη στον εαυτό σας και στο έργο σας είναι απαραίτητα στοιχεία για να φτάσετε εκεί. Αυτή είναι η φωνή που κουβαλάω σε μια ένωση όπως η France Digitale, η οποία δεσμεύεται να κινήσει τις γραμμές εντός της γαλλικής τεχνολογίας.

Γι’ αυτό μου αρέσει να μοιράζομαι το ταξίδι μου και να κάνω τους ανθρώπους να καταλάβουν πόσο τυχερός ήμουν… που δεν πήγα ποτέ σχολείο.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα