Search
Close this search box.

Τι είναι η Κασπία Θάλασσα

Η Κασπία Θάλασσα είναι το μεγαλύτερο περίκλειστο υδάτινο σώμα της Γης. Διακρίνετε κι εσείς μια δυσκολία να τη χαρακτηρίσουμε λίμνη έτσι απλά; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή.

Η Κασπία Θάλασσα βρίσκεται στη διασταύρωση της Ευρώπης και της Ασίας, περικυκλωμένη από τα βουνά του Καυκάσου στα δυτικά και τις στέπες της Κεντρικής Ασίας στα ανατολικά. Συνορεύει με τη Ρωσία στα βορειοδυτικά, με το Αζερμπαϊτζάν στα δυτικά, με το Ιράν στα νότια, με το Τουρκμενιστάν στα νοτιοανατολικά και με το Καζακστάν στα βορειοανατολικά. Παλιότερα μοιραζόταν σε δύο μόνο χώρες, στη Σοβιετική Ένωση και στο Ιράν.

Κασπία Θάλασσα

Με έκταση 371.000 τ.χλμ., ίση περίπου με τρεις Ελλάδες μαζί, η Κασπία Θάλασσα ξεπερνάει αθροιστικά τις επόμενες έξι μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου.

Σύμφωνα με τη Βικιπαιδεία, ως λίμνη νοείται κάθε υγροβιότοπος που αποτελείται από μάζες νερού, γλυκού ή αλμυρού, συγκεντρωμένες σε κοιλότητες της επιφάνειας της Γης, φαινομενικά στάσιμες και χωρίς άμεση επικοινωνία με τη θάλασσα. Τα βάθη των λιμνών είναι μικρά σε σχέση με αυτά των ωκεανών και των θαλασσών. Απ’ ό,τι φαίνεται λοιπόν, η Κασπία Θάλασσα είναι τελικά λίμνη!

Θα μας βοηθήσει η ιστορία για να κατανοήσουμε την αρχή του μπερδέματος. Όταν οι Ρωμαίοι πρωτοέφτασαν στην Κασπία Θάλασσα και δοκίμασαν το νερό της, αντιλήφθηκαν την αλμυρότητά του και σε συνδυασμό με το τεράστιο μέγεθός της την ονόμασαν θάλασσα.

Κασπία Θάλασσα

Τώρα δηλαδή το έχουμε λύσει το θέμα; Όχι βέβαια! Μια τρύπα στο νερό κάναμε.

Το ερώτημα αν είναι λίμνη ή θάλασσα έχει και πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. Εάν η Κασπία Θάλασσα είναι λίμνη, τότε τα Ηνωμένα Έθνη και το διεθνές δίκαιο δεν έχουν κανέναν έλεγχο στα ύδατά της. Εάν θεωρηθεί θάλασσα, οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να έχουν λόγο στη χρήση της.

Οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου γύρω και κάτω από την Κασπία Θάλασσα την καθιστούν οικονομικό φυσικό πόρο και πολιτικό ζήτημα πρόσβασης και ιδιοκτησίας. Οι πέντε χώρες που έχουν πρόσβαση στα νερά της διεκδικούν το δικό τους μερίδιο και συχνά πυκνά έρχονται σε προστριβές, αφού τα υδάτινα σύνορα δεν οριοθετήθηκαν ποτέ σωστά και αμφισβητούνται συνεχώς.

Αυτές οι περίπλοκες κοινωνικές και πολιτικές πτυχές, καθώς και τα γεωγραφικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, καθιστούν την Κασπία Θάλασσα ενδιαφέρον θέμα για τους ερευνητές και πονόκεφαλο για τους γεωγράφους.

Από την ομάδα ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το μωβ απουσιάζει από τις σημαίες;

Γιατί υπάρχουν τόσες Γουινέες στον κόσμο;

Photo cover:pixabay.com/StockSnap/caspian

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα