Η Ρόμι Σνάιντερ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια τραγική θεά της μεγάλης οθόνης…
Η Γερμανίδα ντίβα του κινηματογράφου πέθανε στις 29 Μαΐου 1982 σε ηλικία μόλις 44 ετών. Το απαράμιλλο χάρισμα, η ευελιξία και η ταραχώδης ιδιωτική της ζωή, ωστόσο, συνεχίζουν να συναρπάζουν μέχρι σήμερα.
Η Ρόμι Σνάιντερ ήταν μόλις 17 ετών όταν έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο στη «Σίσσυ», μια ρομαντική ταινία για τη νεαρή Βαυαρή πριγκίπισσα που έγινε η αυτοκράτειρα της Αυστρίας. Η ταινία ήταν η σημαντική ανακάλυψη του Σνάιντερ — μετέτρεψε την αυστριακής καταγωγής ηθοποιό σε μια ντίβα του κινηματογράφου της δεκαετίας του 1950.
«Ναι, μου άρεσε αυτός ο ρόλος τότε», είπε η Σνάιντερ. “Ήμουν η πριγκίπισσα, όχι μόνο μπροστά στην κάμερα. Ήμουν πάντα πριγκίπισσα. Αλλά μια μέρα απλά δεν ήθελα να είμαι πια πριγκίπισσα.”
Παρά την επιτυχία, η Schneider ήθελε απεγνωσμένα να ξεφύγει από τους αφελείς και αθώους χαρακτήρες που της προτείνονταν να παίξει στη μεταπολεμική Γερμανία.
«Η Σίσσυ έχει κολλήσει πάνω μου», είχε πει.
Η Σνάιντερ κατέφυγε στο εκθαμβωτικό Παρίσι.
Η γαλλική πρωτεύουσα έγινε η καλλιτεχνική βάση της Σνάιντερ και έγινε η μούσα των μεγάλων σκηνοθετών της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Λουκίνο Βισκόντι, Όρσον Γουέλς, Ότο Πρέμινγκερ και Κλοντ Σοτέ.
Άφησε εντελώς την εικόνα του μικρού αφελούς κοριτσιού και ανέλαβε σέξι και προκλητικούς ρόλους. Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 η Σνάιντερ γύρισε ταινίες διεθνούς επιτυχίας, όπως το θρίλερ «Πισίνα», το οποίο πρόσθεσε άλλη διάσταση στην προσωπικότητά της στην οθόνη.
«Προσπάθησα να ξεφύγω από αυτό το στενό περιθώριο, από αυτόν τον μικρό στενό κόσμο», είχε πει η ίδια. “Ήθελα να ξεφύγω από αυτή τη ρουτίνα που είχα στη Γερμανία. Το Παρίσι ήταν ένας νέος κόσμος, μια νέα ζωή. Χρειαζόμουν αυτή την ελευθερία και την αξιοποίησα στο έπακρο”.
Η μεταμόρφωση
Οι κριτικοί κινηματογράφου και οι λάτρεις του κινηματογράφου είναι μέχρι σήμερα γοητευμένοι από την καλλιτεχνική μεταμόρφωση της Schneider.
«Πρέπει να θαυμάζεις την ικανότητά της να αλλάζει», είπε ο κριτικός κινηματογράφου Μάρτιν Χάμντορφ στη DW-WORLD.DE. “Όταν ξέρεις τον ρόλο που έπαιξε στις ταινίες για τη Σίσσυ — αυτό το καλό κορίτσι, το αναγνωριστικό της γερμανικής μεσαίας τάξης — το διάλειμμα στην καριέρα της είναι απίστευτο.”
Αλλά για να κάνει τη μεταμόρφωση, ήταν απαραίτητο να φύγει από τη Γερμανία και να γίνει μέρος μιας διαφορετικής κινηματογραφικής παράδοσης.
Στη γερμανική κινηματογραφική βιομηχανία τη δεκαετία του 1950 κυριαρχούσε το είδος Heimatfilm (πατρική ταινία) — ένα μοναδικό προϊόν της μεταπολεμικής νοοτροπίας, που διαδραματίζεται σε συναισθηματικά και εξιδανικευμένα αγροτικά περιβάλλοντα και βασίζεται σε προβλέψιμες πλοκές και απλοϊκή ηθική.
«Δεν νομίζω ότι θα είχε την ευκαιρία να αναπτυχθεί περαιτέρω στη Γερμανία», είπε ο Hamdorf. “Το τοπίο του γερμανικού κινηματογράφου εκείνη την εποχή ήταν απλώς θλιβερό. Ήταν, αν θέλετε κακό, η συνέχεια των ναζιστικών ταινιών ψυχαγωγίας.”
Η Σνάιντερ κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του γερμανικού κινηματογραφικού βραβείου το 1977. Οι ταινίες της περιελάμβαναν τη μακάβρια “Le trio infernal” με τον Μισέλ Πικολί από το 1974 και το ανατριχιαστικό “Garde à vue” το 1981.
Ο θυελλώδης έρωτας με τον Αλέν Ντελόν που προκάλεσε…εθνικό σκάνδαλο
Στο Παρίσι βρέθηκε με τον Γάλλο εραστή και συνάδελφό της ηθοποιό Αλέν Ντελόν, δημιουργώντας ένα εθνικό σκάνδαλο.
Ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι ήταν ο πρώτος του έρωτας . Η ερωτική ιστορία του Αλέν Ντελόν και της Ρόμι Σνάιντερ ξεκίνησε στα γυρίσματα της «Christine» και θα μπορούσε η ίδια να είναι ταινία!
Πριν από το “La Piscine”, ο Αλέν Ντελόν και η Ρόμι Σνάιντερ ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλο, στο “Christine” του Pierre Gaspard-Huit.
Είναι μια από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης στον κινηματογράφο. Ο Αλέν Ντελόν και η Ρόμι Σνάιντερ συναντιούνται για πρώτη φορά στα γυρίσματα της ταινίας του Pierre Gaspard-Huit , Christine . Το 1958, η Ρόμι Σνάιντερ ήταν ήδη ένα τεράστιο αστέρι στην Ευρώπη, με έντεκα ταινίες στο ενεργητικό της, συμπεριλαμβανομένης της μυθικής τριλογίας του Ernst Marischka, Sissi. Σε ηλικία μόλις 20 ετών, απολαμβάνει ήδη το προνόμιο να επιλέγει τους συμπρωταγωνιστές της στην οθόνη. Αυτό είναι που ωθεί τη νεαρή Αυστριακή να βάλει στο στόχαστρό της τον Αλέν Ντελόν, τότε άγνωστο στο ευρύ κοινό. Με τα καστανά μαλλιά του, τα γαλάζια μάτια του και την εμφάνισή του, ο 23χρονος Γάλλος ηθοποιός έχει την τέλεια σωματική διάπλαση για να υποδυθεί τον Φραντς Λομπχάινερ και να κλέψει την καρδιά της νύφης της Γερμανίας.
Η συνάντηση στο αεροδρόμιο Orly
Για την πρώτη αυτή συνάντηση, η παραγωγή της ταινίας διοργανώνει συνάντηση στο αεροδρόμιο του Ορλί, ώστε οι δύο ηθοποιοί να γνωριστούν και να μιλήσουν στον Τύπο. Αν και αυτή ήταν, που είχε προσανατολίσει την επιλογή του σκηνοθέτη στον Alain Delon, η Romy Schneider δεν αισθάνεται καμία συμπάθεια αρχικά για τον νεαρό ηθοποιό. Με την αποβίβαση από το αεροπλάνο και με εντολή της παραγωγής, ο Alain Delon της προσφέρει ένα μπουκέτο λουλούδια κάτω από τα φλας των φωτογράφων, αλλά οο έρωτας με την πρώτη ματιά δεν είναι εκεί. Την ηθοποιό υποδέχεται, σύμφωνα με τα λόγια της, «ένας νεαρός άντρας πολύ όμορφος, πολύ περιποιημένος, με γραβάτα, άψογος με ένα κοστούμι που είναι πολύ της μόδας». Από αυτή την πρώτη συνέντευξη θα προκύψουν θυελλώδεις αναφορές για τα γυρίσματα της ταινίας από τον Pierre Gaspard-Huit. Κι όμως, από το μίσος στην αγάπη υπάρχει μόνο ένα βήμα. Η Ρόμι υποκύπτει στη γοητεία του Αλέν και το ζευγάρι γίνεται θρύλος.
Τα γυρίσματα της «Christine»
Μετά από μια απίθανη πρώτη συνάντηση, οι ηθοποιοί πρέπει να συμβιβαστούν με την αμοιβαία απέχθειά τους για να παίξουν την Κριστίν και τον Φραντς , τους νεαρούς εραστές της ταινίας. Σε αυτό το έργο, η Romy Schneider αναλαμβάνει το ρόλο της μητέρας της Magda που είχε ήδη υποδυθεί την Christine στο γερμανικό δράμα Liebelei του Max Ophüls το 1933. Συγκρατημένη από τις προκαταλήψεις τους, η σχέση είναι ακόμη πιο περίπλοκη καθώς η Romy Schneider δεν μιλάει λέξη γαλλικά. Είπε για αυτήν: «Είναι ένα πολύ όμορφο κορίτσι αλλά πολύ ιδιότροπο και πολύ βαρετό».. Στο σετ, η δυσπιστία μετατρέπεται σε έναν μικρό πόλεμο: η Αυστριακή, άκαμπτη και τελειομανής, δεν καταλαβαίνει την ιδιότροπη και περιστασιακή ιδιοσυγκρασία του Γάλλου. «Πάντα έφτανε αργά στο στούντιο, αφού διέσχιζε το Παρίσι με ανιαρό ρυθμό, οδηγώντας ένα σπορ αυτοκίνητο. Δεν άντεχα. Η “εμπόλεμη” κατάσταση ήταν μόνιμη μεταξύ τους. Οι εκρηκτικοί χαρακτήρες τους συγκρούονται και όμως η μαγεία καταλήγει να λειτουργεί όταν τα γυρίσματα συνεχίζονται στη Βιέννη. Η Ρόμι Σνάιντερ απορροφά τη γοητεία και το φυσικό ταλέντο του Αλέν Ντελόν και την αφήνει να την κατακλύσει. Σιγά σιγά οι δύο ηθοποιοί έρχονται πιο κοντά μέχρι να γίνουν αχώριστοι. Στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Paris Match ,Ο Alain Delon θυμάται: «Συχνά, κάναμε ο ένας τον άλλον αυτή την ερώτηση στους ερωτευμένους: «Ποιος ερωτεύτηκε πρώτος, εσύ ή εγώ; Μετρούσαμε: ” Ένα, δύο, τρία!” » και απαντήσαμε « Ούτε εσύ ούτε εγώ! Μαζί! Δεν θα αργήσουν να αρραβωνιαστούν και να μετακομίσουν μαζί στο Παρίσι.
Οι Αιώνιοι Εραστές
Αν το ζευγάρι Romy Schneider – Alain Delon έχει κάνει τέτοια εντύπωση, είναι θρυλική ακόμα και σήμερα, η πιο λαμπερή σχέση στην ιστορία του κινηματογράφου στην πραγματικότητα θα διαρκέσει μόνο πέντε χρόνια. Πέντε χρόνια παθιασμένης και ταραχώδους αγάπης που θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες όλων και ιδιαίτερα των δύο ενδιαφερομένων. Αφού είχε ασκήσει πίεση στον εαυτό της κατά την άνοδο του συντρόφου της ενώ ήταν στάσιμη, η καριέρα της Romy Schneider βρίσκει νέα πνοή όταν τα στούντιο της Columbia την φέρνουν στο Χόλιγουντ. Αυτό το γεωγραφικό διάλειμμα θα υπογράψει το τέλος της ένωσής της με τον Αλέν Ντελόν που θα της αφήσει ένα δεκαπεντασέλιδο γράμμα και ένα μπουκέτο λουλούδια. Ωστόσο, οι δύο πρώην εραστές θα παραμείνουν δεμένοι και θα βρεθούν στην οθόνη στο μυθικό La Piscine του Jacques Deray . Όταν η Romy Schneider πέθανε το 1982, ο Alain Delon πήγε να την αποχαιρετίσει αλλά απέφυγε τη δημόσια κηδεία. Η αποχαιρετιστήρια επιστολή του στο Paris Match μαρτυρεί τη στοργή που ένιωθε πάντα για εκείνη και τελειώνει με τις λέξεις «Έμαθα λίγα γερμανικά, κοντά σου: Ich liebe (Σε αγαπώ) »
Η ταραχώδης ιδιωτική ζωή
Η Σνάιντερ κυριάρχησε στις γαλλικές ταινίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, αλλά η επιτυχία της στην οθόνη επισκιάστηκε από την πολυτάραχη ιδιωτική της ζωή. Αφού δεν προχώρησε η μεγάλη της αγάπη με τον Αλέν Ντελόν, παντρεύτηκε τον Γερμανό σκηνοθέτη Χάρι Μέγιεν. Αλλά ο Meyen αυτοκτόνησε και ο γιος τους πέθανε σε ατύχημα το 1981.
Η Σνάιντερ εθίστηκε όλο και περισσότερο στο αλκοόλ και τα ηρεμιστικά. Σύμφωνα με τους βιογράφους της ήταν διχασμένη ανάμεσα στη φήμη της, τη θέλησή της να πετύχει και τη λαχτάρα της για μια κανονική ζωή.
Η Romy Schneider βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Παρίσι στις 29 Μαΐου 1982, σε ηλικία 43 ετών. Υποστηρίχθηκε ότι είχε αυτοκτονήσει παίρνοντας ένα θανατηφόρο κοκτέιλ αλκοόλ και υπνωτικών χαπιών. Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε τοξικολογική εξέταση. Η Σνάιντερ ανακοινώθηκε ότι πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια.
Δείτε επίσης