Στην ταινία του Triangle of Sadness , που παρουσιάστηκε σε επίσημο διαγωνισμό στο Φεστιβάλ Καννών 2022, ο Ruben Östlund επέλεξε να ανατινάξει (φανταστικά) αυτό το εξαιρετικό πλοίο, την ιστορική Christina, τη θαλαμηγό του Ωνάση, η οποία ωστόσο έχει φιλοξενήσει τις πιο θρυλικές ιστορίες της εποχής του.

https://www.youtube.com/watch?v=hOUBXcTz66w

Στις 20 Οκτωβρίου 1968, η Τζάκι Κένεντι, πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ναι στον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση στο Christina, σφραγίζοντας έτσι την ένωσή τους σε αυτό το πλωτό παλάτι. Εξήντα οκτώ χρόνια αργότερα, στο ίδιο γιοτ παίζεται η νέα ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη Ruben Östlund, η οποία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για το The Square το 2017. Triangle of Sadness , επιλεγμένο σε επίσημο διαγωνισμό στο Φεστιβάλ των Καννών με σκηνές η αντιπαράθεση ενός ζευγαριού νουβό πλουσίων που παλεύουν με έναν μαρξιστή καπετάνιο. Λέγοντας έτσι την ιστορία ενός ναυαγίου, μεταξύ παιχνιδιών εξουσίας και κοινωνικής ρήξης, που έπλεε σε ένα συμβολικό πλοίο.

https://www.youtube.com/watch?v=V7BitLgT69s


Το πιο πολυτελές στον κόσμο
Η ιστορία αυτού του θρυλικού γιοτ, αρχικής ιδιοκτησίας της καναδικής κυβέρνησης σφραγίστηκε στο Stormont , ξεκινά το 1954, όταν το απέκτησε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. O τελευταίος το αγοράζει για 34.000 δολάρια (που ισοδυναμεί με σχεδόν 365.000 σήμερα) και το μετονομάζει σε Christina –θα γίνει Christina O το 1998, υπό την ώθηση ενός νέου ιδιοκτήτη–, προς τιμήν της κόρης του, 4 ετών τότε, καρπός της ένωσής του με την Αθηνά Λιβανού. Τότε, ο Έλληνας επιχειρηματίας, πλουσιότερος από ποτέ, έβαλε στον εαυτό του καθήκον να μετατρέψει το σκάφος σε παλάτι των θαλασσών και ανέλαβε μια επισκευή ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπό τις ιδέες του Γερμανού αρχιτέκτονα Cäsar Pinnau (στον οποίο οφείλετε η πισίνα του Μπρίστολ), το γιοτ επανασχεδιάστηκε στη συνέχεια. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε εγκαταστήσει εκεί μια λωρίδα προσγείωσης για το ελικόπτερο του, καθώς και μια πισίνα που μετατράπηκε σε πίστα για τα party βράδια. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 250 επισκέπτες, έχει μήκος 99,3 μέτρα, διαθέτει 17 καμπίνες, τζακούζι και σαλόνι «Lapis» διακοσμημένο με ένα πολυτελές τζάκι.

Πολύ γρήγορα, η θαλαμηγός έγινε τόπος συνάντησης όπου το Χόλιγουντ συνωστιζόταν για να παρευρεθεί στις μεγάλες δεξιώσεις της δεκαετίας του ’60. Βασισμένο στη φήμη του, το πλοίο φιλοξένησε τον γάμο του πρίγκιπα Ρενιέ Γ’ του Μονακό και της Γκρέις Κέλι το 1956. Άλλες μέρες, συναντάμε εκεί, με ένα κοκτέιλ ανά χείρας, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Φρανκ Σινάτρα, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Μέριλιν Μονρόε , η Μάρλεν Ντίτριχ, η Άβα Γκάρντνερ και μάλιστα, λίγα χρόνια αργότερα, οι Κένεντι, όλοι έχουν δώσει το παρόν στην θρυλική Christina.

Μια γεύση ελευθερίας που σίγουρα θα ευχαριστήσει ήδη την πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν θα πάει για πρώτη φορά στη θαλαμηγό το 1963. Αν και τότε ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε πάθος με την τραγουδίστρια Μαρία Κάλλας, τη μεγάλη αγάπη του της ζωής του, η συνάντησή του με την Τζάκι θα βάλει τέλος στη σχέση τους. Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Τζον Φιτζέραλντ, στις 20 Οκτωβρίου 1968, η χήρα Κένεντι γιορτάζει το γάμο της με τον μεγιστάνα, στο σαλόνι της Christina. Η τελετή θα γίνει στο νησί του Σκορπιού. Μια φωτογραφία της εποχής καταγράφει αυτές τις στιγμές. Απαθανατίζει τη νεαρή σύζυγο με σανδάλια και σκούρα γυαλιά, με τα τρία της παιδιά. Μαζί ποζάρουν μπροστά στην τεράστια γάστρα του σκάφους που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του νησιού. Με ένα χαμόγελο, η Τζάκι φαίνεται πολύ χαρούμενη.

Το 1975, όταν πέθανε ο μεγιστάνας, το σκάφος κληροδοτήθηκε στην κόρη του Χριστίνα, η οποία στη συνέχεια το δώρησε στην ελληνική κυβέρνηση. Το ίδρυμα το έκανε αρχικά προεδρικό πλοίο, πριν το εγκαταλείψει στα χέρια πολλών ιδιοκτητών. Το 1998, ο Γιάννης Παύλος Παπανικολάου, στενός φίλος της οικογένειας Ωνάση, το αγόρασε και, όπως και ο προκάτοχός του, διασκέδασε επαναφέροντάς το στην παλιά του αίγλη. Το 2014 πουλήθηκε για 25 εκατομμύρια ευρώ πριν πέσει στα χέρια της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Morley Yachts, η οποία από τότε το προσφέρει προς ενοικίαση έως και 80.000 ευρώ την ημέρα σε low season!

Εξήντα οκτώ χρόνια αργότερα, ο σκηνοθέτης Ruben Östlund ανέκτησε την ιστορία αυτού του εξαιρετικού σκάφους. Για την ταινία του, Triangle of Sadness, την πιο φιλόδοξη μέχρι σήμερα, ο σκηνοθέτης αποφάσισε να ανατινάξει (προφανώς φανταστικά) το πλοίο. «Θέλαμε να απαθανατίσουμε τον κόσμο της μόδας και να ανατινάξουμε τα πράγματα με θεαματικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του γιοτ που έχει μια πολύ συμβολική αξία», είπε στο Variety.

Δείτε επίσης