Search
Close this search box.

Οι βασικοί κανόνες λειτουργίας του υποσυνείδητου

«Σε κάθε επιθυμία, πρέπει να τίθεται το ερώτημα: Τι θα μου συμβεί αν πραγματοποιηθεί αυτό που θέλω και τι αν δεν πραγματοποιηθεί;» (Επίκουρος, 341-270 π.Χ., αρχαίος φιλόσοφος).

Όταν ο δάσκαλος βεβαιώθηκε ότι ήταν όλοι στη θέση τους, ξεκίνησε το μάθημα λέγοντας: «Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν πρόκειται να θέσουμε σε λειτουργία ένα “εξελιγμένο” εργαλείο, ένα εξελιγμένο παραγωγικό μηχάνημα;

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να διαβάσουμε προσεκτικά τις οδηγίες λειτουργίας του, επειδή έστω και μία να μην ακολουθήσουμε σωστά, δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που αναμένουμε.

Χρειαζόμαστε να έχουμε τις κατάλληλες πρώτες ύλες, αν θέλουμε το προϊόν που θα παραχθεί να έχει την ποιότητα που επιθυμούμε. Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό να το προγραμματίσουμε σωστά, χωρίς να παραβούμε καμία από τις οδηγίες χρήσης του.

Τα ίδια βήματα κάνουμε και στην περίπτωση του υποσυνείδητου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί, γι’ αυτό φροντίζουμε να μάθουμε τις “οδηγίες χρήσεως”. Στην περίπτωση του υποσυνείδητου είναι οι κανόνες λειτουργίας του, τους οποίους είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε πιστά.

Οι κατάλληλες πρώτες ύλες για το υποσυνείδητο είναι το κείμενο των επιθυμιών, οι στόχοι μας που χρειάζεται να διατυπωθούν σωστά, για να μην υπάρχει αντίθεση σε κανέναν από τους κανόνες λειτουργίας του.

Ποιοι, όμως, είναι αυτοί οι βασικοί κανόνες λειτουργίας του υποσυνείδητου;

Στο Τώρα! Στο παρόν!

Το υποσυνείδητο Ζει και Αντιλαμβάνεται μόνο το ΤΩΡΑ. Tο “Εγώ Είμαι…” και το “Εγώ έχω…”, τη στιγμή στην οποία αναφερόμαστε. Λειτουργεί στο Άχρονο.

Ο ΠΑΡΕΛΘΟΝ για το υποσυνείδητο είναι αναμνήσεις, τις οποίες ανακαλεί σαν να συμβαίνουν τη συγκεκριμένη στιγμή, στο Τώρα. Για παράδειγμα, σε μια στιγμή αναπόλησης σκέφτεσαι πόσο υπέφερε ένας δικός σου άνθρωπος προτού φύγει από τη ζωή και νιώθεις άσχημα στο εδώ και τώρα, σαν να συμβαίνει τη στιγμή της ονειροπόλησης. Μπορεί ακόμα και να δακρύσεις.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ για το υποσυνείδητο είναι προβλέψεις που το άτομο βιώνει τη συγκεκριμένη στιγμή, στο Τώρα. Για παράδειγμα, “Σε μια στιγμή ονειροπόλησης, ζεις με τη φαντασία σου στιγμές από τις πολυπόθητες διακοπές σου στο αγαπημένο σου νησί και γεμίζεις χαρά, ενώ ήδη το χαμόγελο ζωγραφίζεται στα χείλη σου”.

Οι δηλώσεις, οι επιθυμίες μας, πρέπει να είναι δοσμένες στον ενεστώτα και να μην περιλαμβάνουν αρνήσεις. Υποστηρίζεται από πολλούς ψυχολόγους η άποψη ότι το υποσυνείδητο δεν αναγνωρίζει το αρνητικό “ΔΕΝ” και το “χωρίς” και γενικά την άρνηση. Γι’ αυτό αποκλείστε τις αρνήσεις από τις υποβολές σας στο υποσυνείδητο. Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε τις λέξεις “αλλά”, “όμως”, “ωστόσο”, γιατί μπερδεύουν το υποσυνείδητο.

Εικόνα και συναίσθημα

Άλλος ένας κανόνας λειτουργίας του υποσυνείδητου είναι να απεικονίζουμε νοερά, με κάθε λεπτομέρεια, την εικόνα που δημιουργείται από τη σκέψη ή την εικόνα του αντικειμένου που θέλουμε να έρθει στη ζωή μας και να ενεργοποιούμε θετικά συναισθήματα γι’ αυτό. Να νιώθουμε όπως θα νιώθαμε αν είχαμε ήδη στην κατοχή μας αυτό που επιθυμούμε να έρθει στη ζωή μας.

Με όσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια απεικονίσουμε τον στόχο που περιμένουμε να πραγματοποιήσει το υποσυνείδητο, τόσο περισσότερες πιθανότητες πραγματοποίησής του έχουμε.

Πίστη. Να πιστεύεις στην πραγματοποίηση αυτού που ζητάς

Πίστη, στην περίπτωση υλοποίησης του στόχου μου από το υποσυνείδητο, είναι η γνώση που πηγάζει από μέσα μου και που συνοδεύεται με μια ξεκάθαρη αίσθηση βεβαιότητας και πλήρους αποδοχής ότι ο στόχος μου θα υλοποιηθεί. Η πίστη ανατρέπει πολλές φορές τους φυσικούς νόμους, παρακάμπτει ή γκρεμίζει τη λογική, κάνει θαύματα. Πίστη ότι θα επιτύχω το αποτέλεσμα που επιθυμώ σημαίνει ότι αισθάνομαι, γνωρίζω, ΠΡΙΝ ακόμα δω τα αποτελέσματα ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι όπως πιστεύω.

Η πίστη είναι η κινητήριος δύναμη για την πραγματοποίηση της επιθυμίας μας. Η οπτικοποίηση του αντικειμένου του στόχου μας, το να βλέπουμε καθαρά και με λεπτομέρειες την εικόνα του στόχου μας, ενδυναμώνει την πίστη μας: “Αφού υπάρχει και το βλέπω στην οθόνη του νου μου, μπορώ να πιστέψω πιο εύκολα ότι το έχω ήδη στην κατοχή μου».

Την πίστη μας ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το συναίσθημα πως έχουμε στην κατοχή μας το αντικείμενο του στόχου μας, κάνοντας την ισχυρή, κινητήρια δύναμη ικανή να υλοποιήσει τον στόχο μας.

Η επιθυμία μας να είναι βαθιά, έντονη, αληθινή

Πολλές από τις επιθυμίες μας είναι πρόσκαιρες και ξεχνιούνται λίγο αργότερα, ή επικαλύπτονται από άλλες, νεότερες. Επιπόλαιες ή ψευδείς επιθυμίες μπορεί να αποδειχτούν μοιραίες, όπως στην περίπτωση του βασιλιά Μίδα, που ήθελε ό,τι αγγίζει να γίνεται χρυσάφι.

Για να αποτυπωθεί στο υποσυνείδητο και να υλοποιηθεί μια επιθυμία, είναι αναγκαίο να είναι έντονη, βαθιά, αληθινή και να έχει διάρκεια. Έντονη και βαθιά είναι μια επιθυμία όταν το άτομο νιώθει ότι το θέλει πολύ και αισθάνεται και ενεργεί ως ΝΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ το αντικείμενο της επιθυμίας του.

Ο στόχος μας να είναι υλοποιήσιμος, σταθερός και εξειδικευμένος

Για να υλοποιηθεί ένας στόχος, πρέπει να είναι υλοποιήσιμος. Η επιθυμία να ταξιδέψουμε στον Άρη δεν είναι εφικτός στόχος αυτή τη στιγμή, όσο και να το επιθυμούμε. Αν η επιθυμία μας για κάτι δεν είναι σταθερή, αν δηλαδή μεταβάλλεται, είναι σαν να παραγγέλνουμε να μας κατασκευά­σουν κάτι και, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η κατασκευή του, την ακυρώνουμε και ζητούμε κάτι άλλο κι ύστερα κάτι άλλο…

Ο στόχος μας πρέπει να είναι απόλυτα εξειδικευμένος.

Το Ανώτερο Καλό

Είναι μέγα λάθος να νομίζει κανείς ότι εάν εφαρμόσουμε σωστά τη διαδικασία υποβολής της επιθυμίας μας στο υποσυνείδητο, μπορούμε να επιτύχουμε οποιοδήποτε στόχο, αρκεί να είναι υλοποιήσιμος, σταθερός και εξειδικευμένος.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το άτομο μπορεί να κάνει εύκολα λάθη στη ζωή του, τα οποία ενώ στην αρχή θεωρεί πως είναι εις όφελός του, τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι. Ένας τέτοιος, πολύ σημαντικός λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο συνειδητός νους αντιλαμβάνεται τι γίνεται στο περιβάλλον του με τις πέντε αισθήσεις του, οι οποίες έχουν πολλούς περιορισμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πραγματικότητα του ατόμου, η αλήθεια του, όπως την αντιλαμβάνεται, να είναι κι αυτή περιορισμένη. Έτσι, η λογική και η κρίση του τον οδηγούν συχνά σε λανθασμένα συμπεράσματα. Θεωρεί ότι κάτι είναι εις όφελός του και τελικά αποβαίνει εις βάρος του.

Είναι κι άλλα που μπορεί να οδηγήσουν το άτομο σε λανθασμένα θέλω, πέρα από το γεγονός ότι δεν έχει ολιστική γνώση ενός θέματος. Ο άνθρωπος έχει αδυναμίες κι έχει ένα Εγώ που τον οδηγούν να νοιάζεται, να βλέπει μόνο τα δικά του συμφέροντα, συχνά σε βάρος άλλων.

Έχει γραφτεί και το ασπάζομαι ότι ένας από τους λόγους που έρχεται ο άνθρωπος στη Γη είναι για να αποκτήσει εμπειρίες, να εξελιχθεί πνευματικά και να συμβάλει στην εξέλιξη των συνανθρώπων του, της φύσης, του πλανήτη μας. Καμιά του συμπεριφορά, καμιά του ενέργεια δεν πρέπει να στοχεύει στο δικό του όφελος σε βάρος άλλων, ή της φύσης, ή του πλανήτη γενικότερα. Πρέπει να ενεργεί, εκτός από το καλό το δικό του και για το καλό των συνανθρώπων του και του πλανήτη, δηλαδή για το “ανώτερο καλό”, το “υψηλότερο καλό”.

Αρμονία – ισορροπία και μια κυρίαρχη άποψη

Γνωρίζουμε ότι αρμονία και ισορροπία μεταξύ συνειδητού και υποσυνείδητου υπάρχει, όταν η επιθυμία του ΣΥΝ ΝΟΥ είναι σύμφωνη με τις πεποιθήσεις του ατόμου. Όταν υπάρχει αρμονία, συνειδητό και υποσυνείδητο λειτουργούν ως ΕΝΑ.

“Κάθε σημείο της ζωής μας είναι ισορροπημένο”, έγραψε ο Γάλλος συγγραφέας Gustave Flaubert, “όταν δημιουργούμε μια αρμονία ανάμεσα στον εσωτερικό μας εαυτό και τον περιβάλλοντα κόσμο”. Για κάθε θέμα είναι δυνατόν να υπάρχουν πολλές απόψεις. Το υποσυνείδητο κρατάει μόνο μία από αυτές, την οποία θεωρεί ΚΥΡΙΑΡΧΗ, δεσμευτική. Αν το άτομο έχει μια επιθυμία που είναι σύμφωνη με την κυρίαρχη σκέψη του υποσυνείδητου, αυτή θα πραγματοποιηθεί, εφόσον δεν παραβιάζεται κάποιος βασικός κανόνας λειτουργίας του.

Επανάληψη

Με την επανάληψη της επιθυμίας, ο στόχος ριζώνει στο υποσυνείδητο. Έτσι, για να αποτυπωθεί στο υποσυνείδητο, χρειάζεται να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον δυο φορές τη μέρα, κατά προτίμηση μια το πρωί πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι και μια πριν μας πάρει ο ύπνος.

Προσδοκία ‒ Προσμονή

Προσδοκώ να συμβεί κάτι δεν είναι το να αναμένω να συμβεί κάτι. Προσδοκία είναι η αίσθηση προσμονής, που συνοδεύεται από συναισθήματα. Είναι η αίσθηση της προσμονής ότι κάτι θα συμβεί στο μέλλον, συνήθως καλό, αλλά όχι πάντα. Όταν προσδοκάς να συμβεί κάτι καλό, νιώθεις την ελπίδα μέσα σου να αναπτερώνεται και δημιουργείται ένα δυνατό συναίσθημα που συμβάλλει στο να διακρίνεις και να καθορίσεις τι ακριβώς θέλεις και σε τι θα σε ωφελήσει.

Αν το συναίσθημα αυτό αποτυπωθεί στο υποσυνείδητο, θα έχει σαν αποτέλεσμα αυτό το κάτι που προσμένεις να πραγματοποιηθεί. Το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι αυτό που επιθυμείς είναι συγκεκριμένο, καθορισμένο πλήρως και το υποσυνείδητό σου.

Μίλα με τρόπο φιλικό, αλλά σταθερό

Στο υποσυνείδητο να μιλάς με σταθερό, φιλικό τρόπο, αφού είναι ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου και εκτελεί τις εντολές που του έχεις δώσει σύμφωνα με τις πεποιθήσεις σου. Ακόμα κι αν οι πεποιθήσεις σου έχουν σχηματιστεί κατά την παιδική σου ηλικία, χωρίς εσύ να το έχεις συνειδητοποιήσει και παρά το γεγονός ότι στο ΤΩΡΑ σού φέρνουν προβλήματα, στην πραγματικότητα εσύ τις αφήνεις να λειτουργούν ακόμα.

Ο κανόνας της αντίστροφης προσπάθειας ή της αναστολής της προσπάθειας

Σε νοητικό επίπεδο, η προσπάθεια επιφέρει πάντα τα ΑΝΤΙΘΕΤΑ αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε. Πόσες φορές προσπαθήσαμε με επιμονή να θυμηθούμε το όνομα κάποιου χωρίς να το καταφέρουμε εκείνη τη στιγμή, ενώ πετάχτηκε στον νου μας σε μια άλλη στιγμή που δεν είχε να κάνει με το θέμα;

Όταν πιέζουμε τον εαυτό μας να θυμηθεί κάτι ή λέμε “Δεν μπορώ να το θυμηθώ”, κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Αντίθετα, αν πούμε “Θα το θυμηθώ σε λίγο” και συνεχίσουμε τη διήγηση, το όνομα θα εμφανιστεί σύντομα.

Ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες

Ευγνωμοσύνη είναι η αναγνώριση κάποιου καλού που μου έχουν κάνει και για το οποίο αισθάνομαι αισθήματα φιλίας και ανταπόδοσης προς τον ευεργέτη. Το να αισθανόμαστε αλλά και να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη δίνει χαρά και ικανοποίηση στους ευεργέτες μας, κάνει καλό σε εμάς και μας βοηθά στην προσωπική μας εξέλιξη. Ακόμα κι ένα απλό “ευχαριστώ” κάνει το άτομο που μας βοήθησε να νιώθει όμορφα για την πράξη του.

Να είστε ευγνώμονες για όλα όσα έχετε και όχι να λυπάστε για όσα σας λείπουν. Να είσαστε επίσης ευγνώμονες για κάθε εμπειρία στη ζωή σας, ακόμα και γι’ αυτές που στέφθηκαν από “αποτυχία”, γιατί μια εκ πρώτης όψεως αποτυχία μπορεί να καταλήξει σε μια μεγάλη επιτυχία.

*Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο «Κάνε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει για σένα» του Γιώργου Παπαδόπουλου Κυπραίου. Ένα βιβλίο που έχει στόχο να σε βοηθήσει να δώσεις απαντήσεις στα ερωτήματα που τριγυρίζουν στο μυαλό σου, να επιλύσεις απαιτητικά θέματα της καθημερινότητάς σου, να αποκτήσεις αφθονία και να έχεις επιτυχίες στη ζωή σου.

*Συνοδεύεται και από ηχητικό υλικό.

Διαβάστε επίσης: Μια επαναστατική τεχνική για το Υποσυνείδητο

Photo cover:pixabay.com/geralt/manneauin

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα