Σαν σήμερα το 1929 γινεται στο Χόλιγουντ η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ. Με αφορμή αυτό θα κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του θεσμού αλλά και σε 13 από τις πιο αξιόλογες και χαρακτηριστικές στιγμές.
Πότε ήταν τα πρώτα βραβεία Όσκαρ; Πόσα Όσκαρ κέρδισε ο Τιτανικός; Εδώ θα δείτε όλα όσα έπρεπε να ξέρετε για την ιστορία του πιο αξιοσημείωτου γεγονότος στην κινηματογραφική βιομηχανία…
Πόσα γνωρίζετε για την ιστορία των βραβείων Όσκαρ; Με αφορμή την ημέρα, ανακαλύψτε μερικές συναρπαστικές ιστορίες για προηγούμενες τελετές…
Πότε ήταν τα πρώτα βραβεία Όσκαρ;
Τα Βραβεία Όσκαρ έλαβαν χώρα για πρώτη φορά το 1929 και κάθε χρόνο από τότε η κινηματογραφική βιομηχανία βραβεύει με τα χρυσά αγαλματίδια σε μια λαμπερή τελετή.
Ποιος ήταν ο Όσκαρ – και γιατί πήραν το όνομά του τα χρυσά αγαλματίδια;
Επίσημα για το Όσκαρ, όλοι γνωρίζουν ότι είναι ο χρυσός ιππότης που κρατά ένα ξίφος και στέκεται σε έναν κύλινδρο ταινίας ως Όσκαρ. Ο Cedric Gibbons, καλλιτεχνικός διευθυντής στο κινηματογραφικό στούντιο Metro-Goldwyn-Mayer, παίρνει τα εύσημα για το σχεδιασμό του αγαλματιδίου αλλά όχι για την ονομασία του. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Ο δημοσιογράφος του Χόλιγουντ Σίντνεϊ Σκόλσκι πάντα υποστήριζε ότι το θεωρούσε ως ένα λιγότερο μεγαλεπήβολο αντίδοτο στην επιτηδειότητα της τελετής απονομής. Εν τω μεταξύ, η ηθοποιός Bette Davis ισχυρίστηκε ότι κάποτε παρατήρησε ότι το πίσω μέρος του αγαλματιδίου έμοιαζε με αυτό του συζύγου της, Harmon Oscar Nelson. Η πιο πιθανή νικήτρια, ωστόσο, είναι η Μάργκαρετ Χέρικ, βιβλιοθηκάριος στην Ακαδημία, η οποία είπε ότι ο ιππότης έμοιαζε με τον θείο της Όσκαρ.
Ποιος ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που κέρδισε Όσκαρ;
Η Hattie MacDaniel κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της ως «Mammy» στο έπος του Εμφυλίου Πολέμου του 1939 Gone With the Wind.
Πόσα Όσκαρ κέρδισε ο Τιτανικός (1998);
Με 14 υποψηφιότητες και 11 νίκες, το blockbuster έπος Τιτανικός (1997) κυριάρχησε στα Βραβεία Όσκαρ το 1998.
Ποιος ρόλος έχει κερδίσει Όσκαρ ενώ δύο διαφορετικοί ηθοποιοί υποδύονται τον χαρακτήρα;
Ο Βίτο Κορλεόνε – τον οποίο υποδύθηκαν οι Μάρλον Μπράντο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο στις ταινίες The Godfather (1972) και The Godfather: Part II (1973) – ήταν ο πρώτος χαρακτήρας που δύο διαφορετικοί ηθοποιοί κέρδισαν βραβεία Όσκαρ για τον ίδιο ρόλο. Ο Τζόκερ είναι ένα άλλο παράδειγμα αυτού του περιστατικού. Οι ηθοποιοί Χιθ Λέτζερ και Χοακίν Φίνιξ κέρδισαν και οι δύο Όσκαρ για την ερμηνεία τους του αδέσμευτου εχθρού του Μπάτμαν.
Η ιστορία των Όσκαρ: 13 από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές
1. 1929 Βραβεία Όσκαρ: Πραγματοποιείται η πρώτη τελετή
Ιδρύθηκε από τον Louis B Mayer, επικεφαλής των στούντιο MGM, το 1927, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών προοριζόταν ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προώθηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Η πρώτη τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα στο The Hollywood Roosevelt Hotel, στις 16 Μαΐου 1929. Τα εισιτήρια για το ιδιωτικό δείπνο κόστισαν $5 και η τελετή παρουσίασης που διοργάνωσε ο Douglas Fairbanks [ηθοποιός και πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας] διήρκεσε μόλις 15 λεπτά.
Η κινηματογραφική βιομηχανία γνώριζε μια δραματική αλλαγή εκείνη την εποχή, με την επαναστατική εισαγωγή της νέας τεχνολογίας ήχου. Αν και εξαιρετικά δημοφιλείς «ομιλίες» όπως το The Jazz Singer (1927) είχαν κυκλοφορήσει πριν από τα πρώτα βραβεία Όσκαρ, δεν ελήφθησαν υπόψη, επειδή θεωρήθηκε άδικο να τις συγκρίνουμε με βουβές ταινίες.
Το πρώτο βραβείο Όσκαρ απονεμήθηκε στον Emil Jannings, Α’ Ανδρικού Ρόλου για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του στις βουβές ταινίες The Way of All Flesh (1927) και The Last Command (1928).
Το πρώτο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας πήγε στο Wings, μια βουβή ταινία του 1927 που αφηγήθηκε την ιστορία δύο πιλότων ερωτευμένων με την ίδια γυναίκα. Η παραγωγή της ταινίας κόστισε 2 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την την πιο ακριβή ταινία της εποχής της. Μέχρι την κυκλοφορία του The Artist το 2012, το Wings ήταν η μόνη βωβή ταινία που κέρδισε την καλύτερη ταινία.
2.1934 Βραβεία Όσκαρ: Ο λάθος Φρανκ ανεβαίνει στη σκηνή
Αναμφισβήτητα μία από τις πιο αμήχανες στιγμές των βραβείων Όσκαρ συνέβη το 1933, όταν τόσο ο Φρανκ Λόιντ όσο και ο Φρανκ Κάπρα ήταν υποψήφιοι στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας.
Παγωμένος στον ενθουσιασμό της τελετής, ο Φρανκ Κάπρα άκουσε τον Γουίλ Ρότζερς, ο οποίος απένειμε το βραβείο, να αναφωνεί «Έλα και πάρε το, Φρανκ!» Έτρεξε δεόντως στη σκηνή για να διεκδικήσει το βραβείο του, αλλά διαπίστωσε ότι ήταν στην πραγματικότητα ο Φρανκ Λόιντ που είχε κερδίσει.
Ο Κάπρα ονόμασε το ταξίδι πίσω στην καρέκλα του «τη μεγαλύτερη, πιο θλιβερή και συντριπτική βόλτα στη ζωή μου», λέγοντας «Μακάρι να μπορούσα να είχα συρθεί κάτω από το χαλί σαν σκουλήκι. Όταν επέστρεψα στην καρέκλα μου, ένιωσα έτσι. Όλοι οι φίλοι μου στο τραπέζι έκλαιγαν».
Ωστόσο, η ταπείνωση του Κάπρα δεν κράτησε πολύ καθώς κέρδισε το γκονγκ Καλύτερης Σκηνοθεσίας την επόμενη χρονιά για το It Happened One Night (1934).
3. 1938 Βραβεία Όσκαρ: Ένας απατεώνας παίρνει ένα Όσκαρ
Το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου του 1938 πήγε στην Άλις Μπρέιντι για την ερμηνεία της στο Στο Παλιό Σικάγο (1937). Ωστόσο, ήταν πολύ άρρωστη για να παρευρεθεί στην τελετή. Όταν ανακοινώθηκε το βραβείο της, ένας άγνωστος άνδρας ανέβηκε στη σκηνή για να το παραλάβει, προφανώς για λογαριασμό της. Πριν κάποιος καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ο άντρας είχε εξαφανιστεί. Το μυστήριο της ταυτότητας του απατεώνα – και τι συνέβη με το κλεμμένο αγαλματίδιο της Μπρέιντι – δεν λύθηκε ποτέ.
Αγαλματίδια εξαφανίστηκαν ξανά το 2000, όταν τα κιβώτια που περιείχαν 55 Όσκαρ εξαφανίστηκαν από έναν σημείο φόρτωσης. Περίπου 52 από τα αγαλματίδια ανακτήθηκαν αμέσως μετά, τα οποία βρήκε ο πολίτης Willie Fulgear, ο οποίος έψαχνε σε έναν κάδο πίσω από ένα κατάστημα τροφίμων στην Koreatown του Λος Άντζελες. Σύμφωνα με τους The New York Times, έψαχνε για κουτιά για να χρησιμοποιήσει για μια μετακόμιση. Έκπληκτος από την απροσδόκητη ανακάλυψή του, ο Fulgear είπε στους δημοσιογράφους: «Έχω περισσότερα Όσκαρ από οποιονδήποτε από τους αστέρες του κινηματογράφου».
Οι ερευνητές πίστευαν ότι οι ένοχοι πήραν τα Όσκαρ τυχαία, χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο των κιβωτίων.
4. 1939 Βραβεία Όσκαρ: Το όνομα «Όσκαρ» υιοθετείται επίσημα
Ο δημοφιλής μύθος λέει ότι το όνομα «Τα Όσκαρ» προήλθε από τη βιβλιοθηκονόμο της Ακαδημίας Μάργκαρετ Χέρικ, η οποία ισχυρίστηκε ότι το αγαλματίδιο του βραβείου έμοιαζε εντυπωσιακά με τον θείο της Όσκαρ.
Το 1939 η Ακαδημία αποφάσισε να υιοθετήσει επίσημα το συνώνυμο πλέον ψευδώνυμό της, το οποίο χρησιμοποιούταν ανεπίσημα για αρκετά χρόνια.
5. 1939 Όσκαρ: Ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο γίνεται ο μόνος που κέρδισε Όσκαρ και Νόμπελ
Αφού κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925, ο Shaw έλαβε ένα Όσκαρ για την προσαρμογή του θεατρικού του έργου Πυγμαλίων το 1913 σε σενάριο ταινίας. Ωστόσο, δεν παρευρέθηκε στην τελετή, λέγοντας: «Μπορεί επίσης να στείλουν κάποια τιμή στον Τζορτζ επειδή ήταν βασιλιάς της Αγγλίας».
6. Βραβεία Όσκαρ 1940: Τα αποτελέσματα διέρρευσαν πριν από την τελετή
Στα πρώτα Βραβεία Όσκαρ το 1929, οι νικητές είχαν ανακοινωθεί στο κοινό τρεις μήνες νωρίτερα. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά η Ακαδημία αποφάσισε να δημιουργήσει μια αίσθηση σασπένς και αντ’ αυτού έστειλε μια προηγμένη λίστα με τους νικητές των βραβείων στις εφημερίδες, με εμπάργκο για δημοσίευση μέχρι τις 23:00 τη νύχτα της τελετής των Όσκαρ.
Αυτό το σύστημα παρέμεινε σε ισχύ για τα επόμενα 10 χρόνια. Ωστόσο, το 1940 οι LA Times έσπασαν το εμπάργκο και ανακοίνωσαν τους νικητές στη βραδινή τους έκδοση, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι μπορούσαν να μάθουν τη μοίρα τους πριν εμφανιστούν στην τελετή.
Ως αποτέλεσμα αυτού του φιάσκου, το επόμενο έτος (1941) εισήχθη το σύστημα σφραγισμένου φακέλου (που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα) και τα αποτελέσματα έγιναν ένα στενά φυλαγμένο μυστικό.
7. 1940 Βραβεία Όσκαρ: Η Χάτι ΜακΝτάνιελ γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κερδίζει Όσκαρ
Η McDaniel έγραψε ιστορία το 1940 κερδίζοντας το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, για τον ρόλο της ως «Mammy» στο έπος του Εμφυλίου Πολέμου του 1939 Gone With the Wind.
Ωστόσο, τη χρονιά που κέρδισε η ΜακΝτάνιελ, η τελετή των Όσκαρ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε ένα ξενοδοχείο που τηρούσε μια αυστηρή πολιτική φυλετικού διαχωρισμού. Ο παραγωγός ταινιών Ντέιβιντ Ο Σέλζνικ φέρεται να χρειάστηκε να ζητήσει χάρη μόνο και μόνο για να επιτραπεί στην ΜακΝτάνιελ να μπει στο κτίριο. Παρά το γεγονός ότι έλαβε ένα σημαντικό βραβείο, η McDaniel έπρεπε να καθίσει στο πίσω μέρος της αίθουσας σε ένα διαχωρισμένο τραπέζι μακριά από τους υπόλοιπους συμπρωταγωνιστές της. Η ΜακΝτάνιελ είχε επίσης απαγορευτεί να παρευρεθεί στην πρεμιέρα του Gone With the Wind’s Atlanta λόγω των νόμων περί διαχωρισμού.
Μόλις 62 χρόνια αργότερα, μια μαύρη ηθοποιός έλαβε ένα Όσκαρ στην κατηγορία πρωταγωνιστικού ρόλου – η Χάλι Μπέρι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στο Monster’s Ball το 2002. Στην περίφημη συναισθηματική ομιλία της, η Μπέρι είπε: «Αυτή η στιγμή είναι τόσο πιο μεγάλο από μένα. Είναι για κάθε ανώνυμη, απρόσωπη έγχρωμη γυναίκα που έχει τώρα μια ευκαιρία γιατί αυτή η πόρτα απόψε άνοιξε». Η Μπέρι εξακολουθεί να είναι η μόνη μαύρη ηθοποιός που έχει κερδίσει ποτέ στην κατηγορία πρωταγωνιστικών ρόλων.
8. 1943–5: Τα αγαλματίδια των Όσκαρ κατασκευάζονται από βαμμένο γύψο
Το αγαλματίδιο των Όσκαρ, το οποίο απεικονίζει έναν ιππότη με ένα ξίφος σταυροφόρων να στέκεται σε έναν κύλινδρο ταινίας, σχεδιάστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της MGM, Cedric Gibbons το 1929. Στις πρώτες τελετές τα γκονγκ κατασκευάζονταν από επίχρυσο συμπαγή μπρούτζο, ο οποίος κατασκευάστηκε αργότερα αντικατέστησε το κράμα τύπου κασσίτερου μετάλλου Britannia.
Ωστόσο, καθώς μαινόταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, οι ελλείψεις μετάλλων σήμαιναν ότι τα βραβεία έπρεπε να γίνουν από εναλλακτικά υλικά. Κατά συνέπεια, όλα τα βραβεία που απονεμήθηκαν μεταξύ 1943 και 1945 ήταν κατασκευασμένα από βαμμένο γύψο. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, όλοι οι αποδέκτες των βραβείων γύψου κλήθηκαν να τα ανταλλάξουν με μεταλλικά.
9.1945 Βραβεία Όσκαρ: Το πρώτο Όσκαρ είναι χρήσιμο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Emil Jannings, νικητής του πρώτου βραβείου Όσκαρ (για τις ερμηνείες του στις βουβές ταινίες The Way of All Flesh [1927] και The Last Command [1928]) αποκλείστηκε από τα νέα χολιγουντιανά ομιλία λόγω της παχιάς γερμανικής προφοράς του.
Ως εκ τούτου, ο Jannings επέστρεψε στη Γερμανία, όπου συνδέθηκε με τη μηχανή προπαγάνδας του Joseph Goebbels, πρωταγωνιστώντας σε πολλές ταινίες που προωθούν τον ναζισμό. Όταν οι Σύμμαχοι εισέβαλαν στο Βερολίνο το 1945, ο Jannings φέρεται να κουβαλούσε το αγαλματίδιο του Όσκαρ μαζί του για να κερδίσει τους Αμερικανούς GI και να δείξει την προηγούμενη πίστη του στις ΗΠΑ.
10. 1968: Η τελετή αναβάλλεται
Το 1968 η Ακαδημία αποφάσισε να αναβάλει την τελετή από τις 8 Απριλίου στις 10 Απριλίου μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η κηδεία του οποίου ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Απριλίου.
Η τελετή του 1981 αναβλήθηκε επίσης μετά από απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν.
11. 1973: Το Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο απορρίπτεται από τη Sacheen Littlefeather
Ο Μάρλον Μπράντο αρνήθηκε το βραβείο του Καλύτερου Ηθοποιού για την ερμηνεία του στον Νονό (1972) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ερμηνεία των Ιθαγενών Αμερικανών από το Χόλιγουντ. Δεν παρευρέθηκε στην τελετή, αλλά έστειλε την ιθαγενή Αμερικανίδα ακτιβίστρια ηθοποιό Sacheen Littlefeather να κάνει μια ομιλία στη θέση του.
Όταν ο Littlefeather εξήγησε τις ενέργειες του Brando, το κοινό ήταν ξεκάθαρα αβέβαιο πώς να αντιδράσει – κάποιοι επευφημούσαν, άλλοι αποδοκιμάζονταν. Ένας μπερδεμένος Ρότζερ Μουρ, ο οποίος προσπάθησε να απονείμει το βραβείο, προφανώς πήρε το αγαλματίδιο μαζί του στο σπίτι αφού ο Σάσιν Λιτλφέδερ αρνήθηκε να το παραλάβει.
Ο Μπράντο δεν ήταν το πρώτο άτομο που αρνήθηκε ένα Όσκαρ: το 1936 ο Ντάντλεϊ Νίκολς απέρριψε το βραβείο του Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για το The Informer (1935) λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας από το Σωματείο Σεναριογράφων.
Αργότερα, αφού έλαβε υποψηφιότητα Καλύτερου Ηθοποιού για τον ομώνυμο ρόλο του στην ταινία Patton το 1971, ο George C Scott ενημέρωσε την Ακαδημία ότι αν κέρδιζε σκόπευε να αρνηθεί το βραβείο. Όλοι λοιπόν εξεπλάγησαν όταν τον άκουσαν να ανακοινώνεται ως νικητής. Η Γκόλντι Χόουν, που απένειμε το βραβείο, αναφώνησε «Θεέ μου!» όταν διάβασε το αποτέλεσμα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Σκοτ δεν παρευρέθηκε στην τελετή, την οποία φέρεται να απέρριψε ως «δίωρη παρέλαση».
12. 1974: Η Τέιτουμ Ο’Νιλ γίνεται ο νεότερος βραβευμένος με Όσκαρ
Η 10χρονη έλαβε Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο Paper Moon (1973), όπου πρωταγωνίστησε δίπλα στον πατέρα της, Ryan O’Neal. Παρέλαβε το βραβείο της φορώντας ένα μίνι σμόκιν και παπούτσια πλατφόρμα.
13. 1998 Βραβεία Όσκαρ: Ο Τιτανικός κερδίζει 11 Όσκαρ
Με 14 υποψηφιότητες και 11 νίκες, το blockbuster έπος Τιτανικός (1997) κυριάρχησε στα Βραβεία Όσκαρ το 1998. Με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντικάπριο και την Κέιτ Γουίνσλετ, αφηγείται την τραγική ιστορία του επιβατηγού πλοίου που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι το 1912.
Ταινίες με ιστορικά σκηνικά έχουν εδώ και καιρό καλή απόδοση στα Όσκαρ, από τη βραβευμένη Καλύτερη Ταινία του 1931 All Quiet on the Western Front, μέχρι πιο πρόσφατες ταινίες όπως The King’s Speech (2010), Lincoln (2012) και 12 Years a Slave (2013).
Άλλες αξιοσημείωτες ιστορικές ταινίες που έχουν σαρώσει στο ταμπλό περιλαμβάνουν το έπος του Charlton Heston του 1959 Ben Hur (11 νίκες), το The English Patient του 1996 (εννέα νίκες) και το δράμα του Εμφυλίου Πολέμου του 1939 Gone With the Wind (οκτώ νίκες).
Ο Λόρενς της Αραβίας (1962), οι Χοροί με τους Λύκους (1990), η Λίστα του Σίντλερ (1993) και ο Ερωτευμένος Σαίξπηρ (1998) κέρδισαν το καθένα επτά βραβεία.
Δείτε επίσης