Ένας «Χαμένος» Πικάσο εντοπίστηκε στο σπίτι της περιβόητης Ιμέλντα Μάρκος, της χήρας του προέδρου των Φιλιππίνων Φερδινάντο Μάρκος, η οποία διετέλεσε Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων 1965-1986. Ο πίνακας εντοπίστηκε τυχαία μετά την εκλογική νίκη του γιου της…
Η εμφάνιση του έργου τέχνης τροφοδοτεί φόβους ότι η οικογένεια θα χρησιμοποιήσει την επιστροφή στην εξουσία για να εντείνει περαιτέρω τις προσπάθειες για ανάκτηση πλούτου που αποκτήθηκε παράνομα.
Η πιθανότητα ενός αυθεντικού Πικάσο στο σπίτι της 93χρονης πλέον Imelda Marcos που είδε το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του γιου της, Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr, μετά τη νίκη του στις εκλογές έχει πυροδοτήσει μια αναταραχή εικασιών στις Φιλιππίνες, όπου βρίσκεται η οικογένεια που κάποτε λεηλάτησε δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος και ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία.
Ο Μάρκος Τζούνιορ, ο γιος και ο συνονόματος του εκλιπόντος δικτάτορα, κέρδισε συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές της Δευτέρας, ένα αποτέλεσμα που έχει τρομοκρατήσει όσους επέζησαν από το καθεστώς του πατέρα του.
Οι εικόνες που κυκλοφόρησε η οικογένεια έδειχναν τον Μάρκος Τζούνιορ να επισκέπτεται το σπίτι της μητέρας του, Ιμέλντα, η οποία είχε πάνω από τον καναπέ τον πίνακα του Πικάσο «Ξαπλωμένη Γυναίκα VI» ή ένα αντίγραφοτου…
Δεν είναι σαφές εάν ο πίνακας, ένας από τους οκτώ που στοχοποιήθηκαν για κατάσχεση από τις αρχές κατά της διαφθοράς το 2014, είναι γνήσιος, αλλά η απροσδόκητη εμφάνιση του πίνακα έχει αυξήσει τους φόβους ότι θα χρησιμοποιήσει η οικογένεια την αυξημένη πλέον δύναμή της να εντείνει περαιτέρω τις προσπάθειες ανάκτησης παράνομα πλούτου.
Ο Marcos Sr προήδρευσε σε πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της 20χρονης διακυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένων των συλλήψεων, βασανιστηρίων και δολοφονιών των αντιπάλων του, και χρησιμοποίησε τη δύναμή του για να λεηλατήσει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια έως ότου καθαιρέθηκε το 1986. Η οικογένεια έβγαλε τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και τα επένδυσε σε ακίνητα, και κοσμήματα, έργα τέχνης και επώνυμα ρούχα. Η Imelda, η μητριάρχης της δυναστείας, έγινε διαβόητη για την τεράστια συλλογή παπουτσιών της – σύμβολο της υπερβολής και της απληστίας της οικογένειας.
Η οικογένεια και οι υποστηρικτές της μετονομάστηκαν από τότε στο όνομα Marcos, με την παραπληροφόρηση σχετικά με την κυριαρχία του Marcos Sr να διαδίδεται ευρέως στο διαδίκτυο.
Ο Ρούμπεν Καράνζα, πρώην επίτροπος της προεδρικής επιτροπής καλής διακυβέρνησης (PCGG), η οποία συστάθηκε για να ερευνήσει και να ανακτήσει τον παράνομα αποκτηθέντα πλούτο, είπε ότι δεν είναι σαφές εάν ο πίνακας ήταν γνήσιος Πικάσο.
«Η κυρία Μάρκος είχε τη συνήθεια να αγοράζει ψεύτικους πίνακες, καθώς και να δανείζει ψεύτικους πίνακες για προβολή», είπε η Carranza.
Αλλά πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι το δείχνει τώρα απλώς αποδεικνύει όχι μόνο τη διπροσωπία της κυρίας Μάρκος – αλλά ότι πρέπει να επιδείξει αυτή τη διπροσωπία και την υπερβολή που πιστεύει ότι δείχνει για να το δουν οι Φιλιππινέζοι… Αυτό λέει κάτι ακόμα χειρότερο».
Και πρόσθεσε: «Δείχνει αυτή την πραγματικά, απολύτως αδιάφορη στάση για τους Φιλιππινέζους. Όχι μόνο τώρα οδηγήθηκαν να πιστέψουν ότι [οι Marcoses] έχουν χρυσό. Τώρα, τους κάνουν να πιστέψουν, ξανά, ότι έχουν τόσο πολύ πλούτο που μπορούν απλώς να τον επιδεικνύουν όποτε θέλουν», είπε ο Carranza.
Για χρόνια, υπήρχαν εικασίες στο διαδίκτυο ότι οι Marcoses έχουν τεράστια ποσά χρυσού, τα οποία δόθηκαν στον Marcos Sr από μια πλούσια οικογένεια ως πληρωμή για να ενεργήσει ως δικηγόρος τους. Σύμφωνα με την ιστορία, ο χρυσός θα μοιραζόταν στους ανθρώπους εάν η οικογένεια ανακτούσε την εξουσία.
Ο Marcos Jr είτε υποβάθμισε είτε αρνήθηκε τις καταχρήσεις που συνέβησαν στις Φιλιππίνες από τον πατέρα του. Ως πρόεδρος, θα είχε την εξουσία να διορίζει τους επιτρόπους του PCGG, παρέχοντάς του τεράστια επιρροή στο σώμα που δημιουργήθηκε για να ανακτήσει τον πλούτο της οικογένειας.
Το PCGG φέρεται να έχει ανακτήσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ άλλα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια παγιδεύτηκαν σε δικαστικές διαμάχες και άλλα εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές.
Ο Πικάσο υποτίθεται ότι είχε κατασχεθεί από την κυβέρνηση το 2014, αλλά ένας πρώην επίτροπος καλής διακυβέρνησης, ο Andres Bautista, είπε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Rappler που συνίδρυσε η νομπελίστρια ειρήνης Maria Ressa ότι πίστευε ότι το αντικείμενο ήταν ψεύτικο.
«Προσωπικά γνωρίζω ότι αυτό που κατασχέσαμε ήταν ψεύτικο. Ήταν ένας μουσαμάς, οπότε είναι ακόμα μαζί τους», είπε στο site.
Η οικογένεια Μάρκος συνεχίζει να αντιμετωπίζει δεκάδες δικαστικές υποθέσεις για τη λεηλασία της περιουσίας της. Η Imelda ασκεί έφεση κατά μιας ποινικής καταδίκης του 2018 για επτά κατηγορίες διαφθοράς.
Ο εκπρόσωπος του Marcos Jr, Vic Rodriguez, δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για να διευκρινίσει εάν το έργο τέχνης που εκτίθεται στο σπίτι της Marcos ήταν αυθεντικό.
Δείτε επίσης