Η Ευγενία Λιβανού είχε μια τραγική ζωή που τέλειωσε μόλις στα 44 χρόνια της…
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δύο ήταν τα κορίτσια στην Ελλάδα – αλλά και σε όλο τον κόσμο – που θεωρούνταν “πριγκίπισσες”. Η Ευγενία και η Τίνα Λιβανού. Κόρες του πάμπλουτου εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, πατριάρχη της γνωστής εφοπλιστικής οικογενείας. Η Ευγενία ήταν γεννημένη το 1927 και η Τίνα το 1929.
Την Τίνα αρχικά διεκδίκησαν οι δύο επίσης μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές, ο Σταύρος Νιάρχος και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Την κέρδισε ο Ωνάσης. Ο Νιάρχος πήρε την Ευγενία. Της έκανε 4 παιδιά και την ζωή κόλαση. Μια ζωή που τέλειωσε μέσα στην κατάθλιψη, απότομα και περίεργα. Ήταν μόλις 44 ετών και σήμερα θα σκιαγραφήσουμε το πορτραίτο της.
Η Ευγενία (καθιστή) με την αδερφή της Τίνα (όρθια).
Δυο όμορφα και πάμπλουτα κορίτσια που από νωρίς είχαν μπει στο στόχαστρο όλων των επιχειρηματιών του πλανήτη. Ο πατέρας τους όμως ήθελε για γαμπρούς Έλληνες. Και μπορεί η μικρότερη αδερφή της η Τίνα, να αποτελούσε το πρότυπο ομορφιάς της εποχής, όμως και η Ευγενία, θεωρούνταν μια πολύ ελκυστική γυναίκα. Μια γυναίκα που έζησε μία εξίσου πολυτελή και ταυτόχρονα τραγική ζωή – όπως και η αδελφή της.
Τα νεανικά της χρόνια
Η Ευγενία Λιβανού γεννήθηκε το 1927 στο Λονδίνο και ήταν κόρη όπως είπαμε του Σταύρου Λιβανού και της Αρριέτας Ζαφειράκη. Εκτός απ’ την Τίνα, είχε και έναν αδελφό τον Γιώργο. Σπούδασε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία θηλέων της εποχής στο μοναστήρι Villa Maria στο Μόντρεαλ του Καναδά. Μεγαλωμένη στα πούπουλα και με σπουδές στο εξωτερικό μιλούσε απταίστως τουλάχιστον 3 γλώσσες. Η Ευγενία μαζί με τη μικρότερη αδερφή της, αποτελούσαν τα πιο πολυσυζητημένα κορίτσια των δεκαετιών του ’40 και του ’50, και μεγαλώνοντας έκαναν παρέα με βασιλείς, πρίγκιπες, πάμπλουτους επιχειρηματίες, διάσημους ηθοποιούς και την αφρόκρεμα του παγκόσμιου jet-set. Ο χρόνος της μοιραζόταν μεταξύ Αγγλίας και Νέας Υόρκης, όπου ήταν η βάση της αυτοκρατορίας του πατέρα της. Φυσικά ήταν μία από τις πιο καλοντυμένες γυναίκες της εποχής μιας και είχε απεριόριστη πρόσβαση στους μεγαλύτερους οίκους μόδας, ψωνίζοντας όποια φουστάνια, παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ της άρεσαν. Οι προτάσεις γάμου δε, έρχονταν από παντού.
Ο γάμος με τον Νιάρχο
Στα 20 της, το 1947, παντρεύτηκε τον Σταύρο Νιάρχο, παρ’ όλο που αρχικά εκείνος είχε κάνει πρόταση στην μικρή της αδελφή. Ο πατέρας τους ήταν εκείνος που αποφάσιζε για το μέλλον τους. Με τον Νιάρχο απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Φίλιππο, τον Σπύρο, τον Κωνσταντίνο και την Μαρία.
Παρ’ όλο που ήταν ο 5ος γάμος του Νιάρχου, τα πρώτα χρόνια τους ήταν ιδανικά και η Ευγενία περιχαρής έλεγε στις φίλες της πως ο Νιάρχος ήταν ευγενικός, στοργικός και πολύ καλός εραστής. Της παρείχε τα πάντα: Σπίτια, ορεινά σαλέ, διαμερίσματα σε όλα τα μέρη του κόσμου, αμύθητης αξίας κοσμήματα και ρούχα και κάθε είδους πολυτέλεια που επιθυμούσε. Βέβαια όπως όλοι προέβλεπαν αυτά τα 18 χρόνια που είχαν διαφορά στην ηλικία τους έπαιξαν ρόλο. Δημιουργήθηκε μια απόσταση μεταξύ τους. Άλλα τα ενδιαφέροντα μιας κοπέλας 20 ετών και άλλα ενός 40αρη εφοπλιστή με χιλιάδες πράγματα στο μυαλό του. Επίσης άρχισε να λείπει πολύ καιρό από κοντά της, κάνοντας ταξίδια για δουλειές σε όλο τον κόσμο. Τα κουτσομπολιά κάποια στιγμή έλεγαν πως ο Νιάρχος “κυνηγούσε” πιο πιτσιρίκες απ’ την σύζυγο του.
Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι καυγάδες και γνωρίζοντας τον εκρηκτικό χαρακτήρα του Νιάρχου όλοι απορούσαν πως η Ευγενία ανεχόταν τα τσιλημπουρδήματα και τις κακές του συμπεριφορές, χωρίς να αντιδρά. Το αποκορύφωμα, όμως, ήταν το 1965 όταν η Ευγενία ήταν 38 ετών, ο Σταύρος Νιάρχος γνώρισε στην Ελβετία την 24χρονη Charlotte Ford, εγγονή του ιδρυτή της διάσημης αυτοκινητοβιομηχανίας, την οποία και άφησε έγκυο.
Οι πιέσεις του πατέρα της, Henry Ford, τον ανάγκασαν να ζητήσει διαζύγιο από την Ευγενία, η οποία του το παραχώρησε με βάση τον νόμο του Μεξικού, για να μπορέσει έτσι να παντρευτεί με πολιτικό γάμο τη νέα του σύντροφο. Με την Charlotte απέκτησαν μια κόρη (το 5ο παιδί του Νιάρχου) και δύο χρόνια αργότερα, χώρισαν. Επέστρεψε πίσω στην Ευγενία, η οποία τον δέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες, διατεθειμένη να τον συγχωρήσει.
Η κατάθλιψη και ο θάνατος
Οι καλές μέρες δεν διήρκησαν για πολύ. Ο Νιάρχος έλειπε ολοένα και περισσότερο και οι καυγάδες γίνονταν εντονότεροι. Η Ευγενία με συμβουλές των γιατρών της άρχισε να παίρνει ισχυρή φαρμακευτική υποστήριξη για το άγχος και την κατάθλιψη. Τα αντικαταθλιπτικά και τα υπνωτικά χάπια, τα οποία κατεβάζει με τις χούφτες, με το άγχος της ηλικίας και της λάμψης που μέρα με τη μέρα χανόταν, η απελπισία της την έκανε δέσμια στον εθισμό της. Και λίγο αργότερα την οδήγησε στο μοιραίο τέλος της.
Στην θαλαμηγό του συζύγου της με τον γιο της Φίλιππο
Στις 3 Μαϊου του 1970 και ενώ βρισκόταν στη Σπετσοπούλα, το ιδιωτικό νησί του συζύγου της, βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της. Φορούσε το νυχτικό της, είχε αφήσει ένα περίεργο σημείωμα και είχε πάρει μία μεγάλη ποσότητα βαρβιτουρικών. Το αναίσθητο σώμα της το βρήκε ο ίδιος ο Νιάρχος, ο οποίος απ’ ότι λέγεται δεν ήταν η πρώτη φορά που προσπαθούσε να τη συνεφέρει. Μιάμιση ώρα αργότερα έφτασε ο γιατρός, Παναγιώτης Αρναούτης, ο οποίος δυστυχώς διαπίστωσε τον θάνατο της. Η σωρός της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να γίνει ιατροδικαστική εξέταση.
Και ενώ στην αρχή ο πρώτος γιατρός είχε γνωματεύσει ως αιτία του θανάτου την υπερβολική δόση χαπιών, οι μώλωπες στο σώμα της, έφεραν υπόνοιες ότι ίσως πριν τον θάνατό της προηγήθηκε πάλη. Έγινε και τρίτη εξέταση από άλλο γιατρό και αθώωσε τον Νιάρχο, ο οποίος εξήγησε πως τα σημάδια στο κορμί της ήταν από όταν προσπάθησε να τη συνεφέρει.
Οι εφημερίδες και η κοινή γνώμη οργίαζαν, γιατί όλοι έλεγαν πως ο Νιάρχος ήταν υπαίτιος του θανάτου της και πως προσπαθούσε να τα “κουκουλώσει”. Για να σταματήσουν οι φήμες και το κουτσομπολιό, μέχρι και η οικογένεια Λιβανού βγήκε και τον στήριξε. Και όταν ο Νιάρχος παντρεύτηκε την Τίνα (αφού είχε χωρίσει τον Ωνάση και τον Βρετανό John Spencer-Churchill), τα στόματα όλων έκλεισαν.
Πηγή: https://www.nikosonline.gr
Δείτε επίσης