Απόλυτα ειδική στην επιστολική λογοτεχνία, η Morgane Ortin έχει καταγράψει και αποκαλύψει τις αγαπημένες της επιστολές που όλοι θα έπρεπε, όπως λέει, να διαβάσουν. Μεταξύ αυτών τις επιστολές του Φραντς Κάφκα στον μεγαλύτερο έρωτά του, τη Μιλένα.
Μια ελεύθερη και ευαίσθητη ψυχή, που της αρέσει η αγάπη, η Morgane Ortin δούλευε σε έναν εκδοτικό οίκο που ειδικεύεται στα επιστολικά έργα, πριν γράψει βιβλία ( Amours Solitaires Tome 1 et 2 , Tous les lettres ne are not love letters) ενώ έχει φτιάξει στο Instagram τον λογαριασμό Amours Solitaires , έναν λογαριασμό με περισσότερους από 916.000 ακόλουθους, όπου μοιράζεται καθημερινά τις ρομαντικές επιστολές που την έχουν αγγίξει περισσότερο.

Εδώ θα δούμε όσα γράφει για τις άγνωστες στους περισσότερους επιστολές του Κάφκα στη Μιλένα…

Γράμματα στη Μιλένα του Φραντς Κάφκα:
«Ήταν η πρώτη αλληλογραφία που διάβασα και με έκανε να ερωτευτώ το επιστολικό είδος . Είναι γεμάτο λογοτεχνικά κοσμήματα, σκέφτομαι ιδιαίτερα αυτήν την πρόταση που υπάρχει σε ένα από τα γράμματα: “Η αγάπη είναι το μαχαίρι με το οποίο σκάβω μέσα μου”. Ο Κάφκα συναντά τη Μιλένα σε ένα καφέ. Η Μιλένα ήταν τότε μεταφράστρια και δημοσιογράφος, ο Κάφκα δεν είχε ακόμη αναγνωριστεί ως ο μεγάλος συγγραφέας που θα γινόταν αργότερα. Η Μιλένα είναι από τις πρώτες που αισθάνονται το ταλέντο του και θέλουν να το πιέσουν. Μετά τη συνάντησή τους, του έγραψε ένα πρώτο γράμμα στο οποίο προσφέρθηκε να μεταφράσει ένα από τα διηγήματά του στα Τσεχικά. Δέχεται. Από εκεί γεννιέται μια συνεχής αλληλογραφία. Και οι δύο πλησιάζουν όλο και περισσότερο και μετά ερωτεύονται. Ωστόσο, θα δουν ο ένας τον άλλον μόνο μία φορά, αν και αυτή η αλληλογραφία θα είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης του Κάφκα. Στην αρχή τη φωνάζει «Αγαπημένη μου Μιλένα» , μετά τη λέει «Μιλένα» και μετά την αποκαλεί απλά “Εσύ” . Δυστυχώς, η ιστορία τους δεν θα κρατήσει, γιατί η Μιλένα είναι παντρεμένη, και ακόμα κι αν φαίνεται πολύ ερωτευμένη με τον Κάφκα, δεν θα αφήσει τον άντρα της να πάει μαζί του. Ο Κάφκα θα επιτρέψει στον εαυτό του να κυριευτεί εντελώς από όλες τις ανησυχίες του που συνδέονται με αυτήν την αδυναμία αγάπης».


Ο Φραντς Κάφκα γνώρισε για πρώτη φορά τη Μιλένα ως μεταφράστρια: δημιούργησε την τσέχικη εκδοχή μερικών από τις σύντομες πρόζες του. Αυτές οι σχέσεις μετατράπηκαν σε μια παθιασμένη υπόθεση της οποίας οι επιστολές καθιστούν δυνατή την παρακολούθηση της προόδου. Αυτό το πάθος κράτησε μόνο μια στιγμή, διαρκεί μόνο λίγους μήνες.
Τα γράμματα αφηγούνται από την αρχή μέχρι το τέλος αυτή την ιστορία αγάπης, ένα όργιο απόγνωσης και ευδαιμονίας, θλίψης και ταπείνωσης. Γιατί όποια και αν είναι η συχνότητα των συναντήσεών τους, οι έρωτές τους παραμένουν ουσιαστικά επιστολικοί όπως εκείνοι του Βέρθερ ή του Κίρκεγκωρ.
Η Μιλένα πέθανε είκοσι χρόνια μετά τον Κάφκα, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ.

Δείτε επίσης