Στις 8 Μαρτίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Μια ημέρα, η οποία έχει τις ρίζες της σε κινήματα του περασμένου αιώνα, ενώ θεσμοθετήθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ το 1977. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών οι οποίες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μια υπενθύμιση. Για τους αγώνες που έγιναν και για εκείνους που πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται για την επίτευξη ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας για το 2022 είναι «Ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο». Αναγνωρίζουμε και γιορτάζουμε τη συμβολή των γυναικών και την υπεράσπιση βιώσιμων πρωτοβουλιών που έχουν λάβει σε όλο τον κόσμο, τη συμμετοχή τους στην ηγεσία και την αποτελεσματική δράση τους και λήψη αποφάσεων για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα σε όλο τον πλανήτη.
Και τώρα… φαντάσου έναν κόσμο ισότητας.
Έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις. Έναν κόσμο ποικιλόμορφο, δίκαιο, χωρίς αποκλεισμούς.
Και τώρα φαντάσου ότι ζεις σε αυτόν. Και ότι τα δικά σου παιδιά ή τα παιδιά όλου του κόσμου, μεγαλώνουν σε έναν τέτοιο κόσμο που εσύ φρόντισες και βοήθησες να δημιουργηθεί. Μέρα με τη μέρα.
Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τις πράξεις μας και τα βήματα που κάνουμε καθημερινά για να σπάσουμε τις προκαταλήψεις σε κάθε κοινότητα και κοινωνία: στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια.
Είμαστε γυναίκες. Και τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να πλάσουμε έναν κόσμο ακριβώς όπως τον έχουμε ονειρευτεί. Γεμάτο αγάπη και φροντίδα. Το χρωστάμε στις μαμάδες μας, στις γιαγιάδες μας, στις προγιαγιάδες μας. Και κυρίως το χρωστάμε στο μέλλον μας: τα παιδιά.
Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα βιβλία; Οι ιστορίες για ηρωίδες που πήγαν κόντρα στο κατεστημένο και διεκδίκησαν αυτά που τους αξίζουν. Πηγή έμπνευσης και δύναμης.
Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους
Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: Ο κόσμος μας είναι αρκετά τοξικός για τα κορίτσια. Τα κορίτσια μεγαλώνουν ακούγοντας ότι μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν, όμως πολύ συχνά νιώθουν ότι πρέπει να το κάνουν τέλεια. Δεν υπάρχει χώρος για λάθη ή ατέλειες, δεν υπάρχει ανοχή στα ελαττώματα. Ο φόβος του να ντροπιαστούν ή να κριθούν μπορεί να υποσκάψει τις δυνατότητές τους και να τους στερήσει την ευτυχία.
Οι προκλήσεις είναι πολλές και η πρόοδος αργή. Θα διανύσουμε, όμως, όση απόσταση κι αν χρειαστεί για να σπάσουμε τα κοινωνικά καλούπια. Και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του βιβλίου. Δεν πρόκειται για ένα εξειδικευμένο εγχειρίδιο ανατροφής παιδιών που υπαγορεύει μια σειρά από υπέροχους-στη-θεωρία-αλλά-απίθανους-να-συμβούν-ποτέ κανόνες για γονείς που προκαλούν ενοχές. Είναι περισσότερο η οπτική γωνία τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε κι εσείς αυτή τη στιγμή. Είναι αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε τον περισσότερο καιρό, μέσα από τους περιορισμούς της ζωής και των ατελών εαυτών μας, να μεγαλώσουμε κόρες που αγαπούν τους εαυτούς τους.
Ασφαλώς σε αυτές τις σελίδες θα βρείτε συμβουλές που μπορεί να μη λειτουργήσουν για τη δική σας οικογένεια. Ίσως θα αποτελέσουν έμπνευση για να σκεφτείτε μια διαφορετική, αλλά το ίδιο αποτελεσματική, προσέγγιση που θα ταιριάζει στη δική σας μοναδική κατάσταση. Ή ίσως και όχι. Ας συμφωνήσουμε απλώς από την αρχή ότι στοχεύουμε στο να είμαστε «αρκετά καλοί γονείς».
Πολύ συχνά, οι γυναίκες στην αρχαία ελληνική μυθολογία κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. είναι είτε δολοφονικές μέγαιρες με φριχτή κατάληξη είτε ενάρετα και τραγικά πιόνια με αμελητέα επίδραση.
Η Κίρκη είναι διαφορετική. Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που επιτρέπεται να έχει δύναμη και δεν τιμωρείται γι’ αυτό στο τέλος της ιστορίας. Δεν είναι ούτε μοχθηρή ούτε αθώα, αλλά πολυσύνθετη.
Η Κίρκη αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη και αυτό προκαλεί και τρομάζει. Είναι η γυναίκα που έχει περισσότερη δύναμη απ’ όση η κοινωνία λέει ότι πρέπει να έχει.
Η Κίρκη μέσα από την ιστορία της Madeline Miller έρχεται να αποδείξει πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της.
«Σκέφτομαι όλους τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη θέση μου. Και όσους θα βρεθούν μετά από εμένα. Άραγε επαναλαμβάνουμε τις ίδιες λέξεις στο μυαλό μας αφού βιώσουμε την κακοποίηση στα χέρια εκείνων που αγαπάμε: «Από δω και στο εξής, στα καλά και τα άσχημα, στα πλούτη και στη φτώχεια, την υγεία και την αρρώστια μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος»;
Ίσως αυτοί οι όρκοι δεν θα πρέπει να ερμηνεύονται όσο κυριολεκτικά τους ερμηνεύουν κάποιες γυναίκες.
Στα καλά και τα άσχημα;
Αρκετά.
Με αυτές.
Τις αηδίες».
Μια συγκονιστική ιστορία. Για όλους αυτούς τους κύκλους που πρέπει να σπάνε.
Πέντε γυναίκες προχωρούν πιασμένες χέρι χέρι αδιαφορώντας για ηλικίες, τάξεις και γενιές. Πέντε γυναίκες πετάνε τα σκισμένα τούλια από πάνω τους και διεκδικούν τη ζωή τους από την αρχή.
Πέντε γυναίκες μέσα από την αγάπη, τη βία, το γέλιο και το δάκρυ αγωνίζονται για το δικό τους «μαζί».
Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα πνίγονται στις κραυγές των αρνητών τους, η Έλενα Ακρίτα με χιούμορ και συγκίνηση αφηγείται μια δυνατή ιστορία, ενώ η πένα της γίνεται αγωγός για να ακουστεί η κρυφή φωνή που ξεκινάει από μέσα μας.
«Ορκίσου πως θα γίνεις δυνατή. Όπως ποτέ δεν μπόρεσα να γίνω εγώ για χάρη σου».
Xρόνια ολόκληρα αυτή η φράση ανακυκλώνεται στο μυαλό της, παγιδεύοντάς τη στη δίνη της. Δυνατή; Τι σημαίνει να γίνει δυνατή; Ποια δύναμη γεμίζει το κενό μιας ψυχής που έπαψε να εμπιστεύεται τους ανθρώπους; Μια συγκλονιστική ιστορία, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.
Για τους μικρούς μας φίλους και τις μικρές μας φίλες…
Η επιμονή και το ταλέντο της την έκαναν γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε φορά που κάτι όμορφο ή δύσκολο της συνέβαινε, έβρισκε έναν ιδιαίτερο τρόπο για να αντλεί έμπνευση από αυτό στη ζωγραφική της.
Η δική της ζωή μας εμπνέει καθημερινά!
Η ισότητα – Σιμόν ντε Μποβουάρ
«Τι είναι η ισότητα;»
Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μια Γαλλίδα φιλόσοφος που πίστευε ότι, αν τα κορίτσια και τα αγόρια μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν και αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο, θα ήταν πιο ευτυχισμένα.
Με απλά λόγια τα παιδιά ανακαλύπτουν βασικές αρχές της φιλοσοφίας.
Ιλιάδα & Οδύσσεια – Κορίτσια που έγιναν μύθος
Δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες. Θεές και θνητές. Νύμφες και… μια μάγισσα. Κορίτσια που έγιναν μύθος.
Πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες για μάχες και έρωτες, μοιραίες γνωριμίες και αιχμαλωσίες, θάρρος και αλτρουισμό, προδοσία και συγχώρεση.
Η πριγκίπισσα με τη μαύρη μάσκα
Αυτή η πριγκίπισσα αυτή είναι διαφορετική. Φορά τη μαύρη μάσκα της και βοηθά όσους έχουν ανάγκη!
Μια συναρπαστική σειρά για παιδιά με την μια περιπέτεια να διαδέχεται την άλλη. Ιστορίες απλά και κατανοητά γραμμένες με το πιο σημαντικό μήνυμα: οι άνθρωποι, μεγάλοι και μικροί, γυναίκες και άντρες, δεν είναι μονοδιάστατοι. Καθένας, όσο χαμηλών τόνων κι αν είναι, μπορεί να έχει και μια πολύ δυναμική πλευρά.
Και μια πριγκίπισσα που δεν χρειάζεται να φοράει πάντα ροζ!
20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο
20 κορίτσια με μεγάλα όνειρα, εκπληκτικά ταλέντα και απίστευτη δύναμη που έγιναν σπουδαίες γυναίκες! Ένα βιβλίο που θα εμπνεύσει κάθε μικρή αναγνώστρια και θα της δείξει ότι όλα είναι δυνατά ακόμα κι αν οι άλλοι γύρω της δεν το πιστεύουν.
Photo cover:Pixabay.com/Engin_Akyurt/model
Διαβάστε επίσης: