Η τρέχουσα κρίση και ο πόλεμος αποκάλυψε το σκιερό παρελθόν του Ρομάν Αμπράμοβιτς, ενός δισεκατομμυριούχου, φίλου του Πούτιν και με ταραγμένο παρελθόν…
Σε δέκα ημέρες, δεκατέσσερα ιδιωτικά τζετ από τη Ρωσία προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ben-Gurion στο Τελ Αβίβ. Ανάμεσά τους, το Gulfstream 650ER του Ρομάν Αμπράμοβιτς . Όμως ο Ρώσος ολιγάρχης, εβραϊκής καταγωγής, δεν έμεινε πολύ εκεί. Σαράντα οκτώ ώρες νωρίτερα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ προέτρεψε το Ισραήλ να συμμετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην επιτιθέμενη στην Ουκρανία, Ρωσία και είπε: «Δεν θέλετε να γίνετε το τελευταίο καταφύγιο του βρώμικου χρήματος που τροφοδοτεί τον Πούτιν των πολέμων!» Την επομένη της άφιξής του, ο Αμπράμοβιτς έφυγε με το τζετ του. Προορισμός η Μόσχα, μέσω Κωνσταντινούπολης. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι δεν έχει πλέον πραγματικά επιλογή: η πατρίδα του είναι ένα από τα λίγα μέρη στον πλανήτη όπου είναι ακόμα ευπρόσδεκτος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε ήδη να ανανεώσει τη βίζα του το 2018, μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ από μέλη της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας. Στις 10 Μαρτίου, η υιοθετημένη χώρα του πάγωσε τα περιουσιακά του στοιχεία και του απαγόρευσε να φύγει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε το ίδιο λίγες μέρες αργότερα. Η Πορτογαλία, η οποία του είχε παραχωρήσει την ιθαγένεια τον Απρίλιο του 2021, έκλεισε επίσης τα σύνορά της για αυτόν.
Σίγουρα και στη Ρωσία έχει πολλά πράγματα να ασχοληθεί… Η Millhouse Capital, η εταιρεία χαρτοφυλακίου της, κατέχει περισσότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία εκεί, συμπεριλαμβανομένου του Four Winds Plaza, ενός κτιρίου γραφείων και κατοικιών στη Μόσχα, και του ξενοδοχείου Kristall, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Gelendzhik, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. . Εκτός από αυτό το γρήγορο ταξίδι στο Ισραήλ, ο Αμπράμοβιτς θα περάσει τις τελευταίες εβδομάδες στη ρωσική πρωτεύουσα. Άλλωστε, εκεί μένει η Alexandra Korendyuk, η πανέμορφη 25χρονη τηλεπαρουσιάστρια που είναι η νέα του σχέση.
Τα επτά παιδιά του θα έμεναν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, με εξαίρεση τον Arkady, 28, ένα από τα πέντε παιδιά που είχε με την Irina Malandina, τη δεύτερη σύζυγό του. Αυτή η πρώην αεροσυνοδός της Aeroflot, (54 σήμερα) με την οποία παρέμεινε παντρεμένος για δεκαέξι χρόνια, μετακόμισε στην Αγγλία το 2007, μετά το διαζύγιό τους. Αυτό στοίχισε στον ολιγάρχη 185 εκατομμυρία ευρώ, συμπεριλαμβανομένης μιας έκτασης 182 εκταρίων και ενός σπιτιού 33 εκατομμυρίων ευρώ στην Eaton Square, μια πολυτελή περιοχή στο Λονδίνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα ζει επίσης η κόρη τους Σοφία, 27 ετών, η οποία πρόσφατα καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία στον λογαριασμό της στο Instagram στον οποίο έχει 66.000 followers. Η Ντάσα Ζούκοβα, 40 ετών, η τρίτη σύζυγος του ολιγάρχη, έχει εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη με τα δύο παιδιά που απέκτησε με τον Αμπράμοβιτς, τον Άαρον Αλεξάντερ, 12 ετών, και η Λία Λου, 8. Όταν το ζευγάρι χώρισε μετά από εννέα χρόνια σχέσης το 2017, πήρε ακίνητα αξίας 83 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας υπέροχης έπαυλης 69 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μανχάταν.
Αυτά τα πολλαπλά διαζύγια στοίχισαν ακριβά στον Αμπράμοβιτς, αλλά δεν εξηγούν τη συρρίκνωση της περιουσίας του, η οποία μειώθηκε από 21 δισ. ευρώ το 2008 σε 6,4 δισ., σύμφωνα με τον οικονομικό ιστότοπο Forbes. Πτώση που καταγράφηκε εν μέρει από την είσοδο των αρμάτων μάχης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα κινητά του περιουσιακά στοιχεία, όπως τα mega-yachts “Eclipse” (390 εκατ. ευρώ) και “Solaris” (500 εκατ. ευρώ) ή τα ιδιωτικά της τζετ (συμπεριλαμβανομένου ενός Boeing 787 περίπου 240 εκατ. ευρώ), ενδέχεται να έχουν μεταφερθεί σε φιλικές χώρες , αλλά οι περισσότερες από τις επενδύσεις της παραμένουν αποκλεισμένες στις χώρες όπου πραγματοποιήθηκαν. Αυτή είναι η περίπτωση της Chelsea FC, ενός από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ευρώπη. Δεν μπορεί πλέον να πουλάει εισιτήρια για αγώνες ή παράγωγα προϊόντα. Δεν μπορεί να αγοράσει νέους παίκτες και να ανανεώσει συμβόλαια. Εξαιτίας αυτού, μακροπρόθεσμα, ο σύλλογος θα μπορούσε να δει μια καταστροφική πτώση. Ο ιδιοκτήτης του επιδίωκε απεγνωσμένα να τον πουλήσει για 3,6 δισ. ευρώ, πριν την εφαρμογή των κυρώσεων. Οι αγοραστές εμφανίστηκαν, αλλά όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς είχαν ήδη παγώσει προτού τα ενδιαφερόμενα μέρη προλάβουν να κάνουν μια προσφορά. Ο ίδιος συνεχίζει να αρνείται την ύπαρξη δεσμών με τις ρωσικές αρχές. Ωστόσο, υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία για την εγγύτητά του με το Κρεμλίνο.
Για να εξηγήσουμε πώς βρέθηκε χέρι-χέρι με τον παντοδύναμο ηγέτη της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρέπει να πάμε πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο Μπόρις Γέλτσιν, ο προκάτοχος του Πούτιν, έβγαλε τότε σε δημοπρασία τους ορυκτούς πόρους της χώρας. Στόχος του ήταν να βρει κεφάλαια για να στηρίξει την εκστρατεία επανεκλογής του. Εκείνη την εποχή, ο Αμπράμοβιτς ήταν έμπορος πετρελαίου που ανέβηκε στις τάξεις ιδρύοντας επιχειρήσεις που κυμαίνονταν από την κατασκευή ελαστικών μέχρι την πρόσληψη σωματοφυλάκων.
Ο ίδιος επιλέγει τους υπουργούς της πρώτης κυβέρνησης Πούτιν
Μια επιχείρηση, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού προγράμματος «Πανόραμα», που μεταδόθηκε πριν από λίγες μέρες στο BBC, θα την καταστήσει αναπόφευκτη το 1992: την κλοπή τρένου που μετέφερε ντίζελ. Οι δημοσιογράφοι έλαβαν ένα πεντασέλιδο κείμενο στο οποίο ο Αμπράμοβιτς αφηγείται πώς, σε ηλικία 25 ετών, αναχαίτισε το φορτίο και, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, το ανακατεύθυνε στη Ρίγα όπου πούλησε τα καύσιμα. Μετά από αυτό το «κράμα» συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση. Όμως δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες, οι δικηγόροι του είπαν ότι επρόκειτο για «παρεξήγηση» και ότι η υπόθεση «λύθηκε». Είχε ήδη φίλους σε πολύ υψηλά κλιμάκια;
Το καλοκαίρι του 1995, ο Αμπράμοβιτς προσκλήθηκε σε ένα πάρτι στο γιοτ του Πιότρ Άβεν, ενός από τους πιο σημαντικούς μελλοντικούς ολιγάρχες της Ρωσίας. Στο πλοίο, συνάντησε τον Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος, από στέλεχος στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, απέκτησε υψηλή κυβερνητική θέση. Ο ίδιος εντυπωσιάζεται γρήγορα από τον τρόπο που ο Αμπράμοβιτς κυριαρχεί στη λειτουργία της αγοράς πετρελαίου. Προσφέρεται να αγοράσει μαζί του μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρτίδες που παρουσίασε ο Γέλτσιν στο πλαίσιο της πώλησης ενός από των μεγαλύτερων εθνικών περιουσιακών στοιχείων: της εταιρείας πετρελαίου Sibneft. Το τίμημα μπορεί να είναι γελοίο για αυτήν την εταιρεία αξίας δισεκατομμυρίων, αλλά ο Αμπράμοβιτς και ο συνεργάτης του έχουν δυσκολευτεί να συγκεντρώσουν τα 225 εκατομμύρια που ζητήθηκαν. Σύμφωνα με το «Πανόραμα», ένας φίλος από το Κρεμλίνο ήρθε να τους βοηθήσει. Λίγο πριν από τη δημοπρασία, ένας υπουργός κατέθεσε 124 εκατομμύρια ευρώ δημόσιους πόρους σε μια τράπεζα, η οποία στη συνέχεια δάνεισε στον Αμπράμοβιτς τα χρήματα που χρειαζόταν για να αναλάβει την εταιρεία. Το ερευνητικό περιοδικό προσθέτει ότι η αστυνομία ήθελε να τον κατηγορήσει για «απάτη που οργανώθηκε από εγκληματική ομάδα», αλλά ότι οι κατηγορίες αποσύρθηκαν λόγω της εγγύτητάς του με τον πρόεδρο Γέλτσιν. Δέκα χρόνια αργότερα, ο ολιγάρχης πούλησε τη Sibneft στο κράτος για 11,8 δισ. ευρώ. «Η μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία των εταιρειών», σχολιάζει καταξιωμένος οικονομολόγος αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν λόγω της εγγύτητάς του με τον Πρόεδρο Γέλτσιν.
Μόλις αποκτήθηκε αυτή η τεράστια περιουσία, η προτεραιότητα του Αμπράμοβιτς ήταν να διασφαλίσει ότι θα την κρατήσει. Τότε το κράτος δικαίου πρακτικά δεν υπήρχε. Η Ρωσία είναι η «Άπω Ανατολή». Κάθε λογικός επιχειρηματίας γνωρίζει ότι χρειάζεται συμμάχους σε υψηλές θέσεις για να προστατεύσει την επιχείρησή του. Ο Αμπράμοβιτς ξέθαψε τον δικό του στην κορυφή. Το 1998, εξοικειώθηκε με το Κρεμλίνο, «Το χαρτοφυλάκιο του Προέδρου Γέλτσιν», όπως τον μεταγλώτισαν σε ρωσική τηλεοπτική εκπομπή. Ο Πούτιν (τότε επικεφαλής του FSB, διάδοχος της KGB) διορίστηκε Πρωθυπουργός από τον Γέλτσιν το 1999, έδωσε εντολή στον Αμπράμοβιτς να κάνει …οντισιόν σε κάθε υποψήφιο για τη νέα κυβέρνηση. Ο Alexei Venediktov, αρχισυντάκτης του Echo of Moscow, ενός από τους σημαντικότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, ανακάλυψε τυχαία τον παρασκηνιακό ρόλο που έπαιξε ο ολιγάρχης στη συγκρότηση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου του Πούτιν. Όπως με κάθε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ο Βενεντίκτοφ επισκέφθηκε το Κρεμλίνο. Στους διαδρόμους ο δημοσιογράφος ανταλλάσσει δυο λόγια με έναν άγνωστο: «Τότε συζήτησα με κάποιους “μνηστήρες” που ήξερα. Μου είπαν ότι είχαν προσκληθεί σε μια συνέντευξη με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς και μου περιέγραψαν τον νεαρό που είχα γνωρίσει νωρίτερα. »
Το 2003, την παραμονή των βουλευτικών εκλογών, ο Αμπράμοβιτς ορκίζεται ωστόσο ότι είναι μόνο επιχειρηματίας, όχι πολιτικός. «Αλεξέι, σου υπόσχομαι ότι δεν με ενδιαφέρει η πολιτική», είπε στον Βενεντίκτοφ. Ο δημοσιογράφος θυμάται: «Του θύμισα ότι, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, είχε βοηθήσει στον σχηματισμό της κυβέρνησης και ότι όλοι οι υποψήφιοι για υπουργικές θέσεις έπρεπε να πάνε ένας ένας σε ένα γραφείο για να τον δουν. “Με τιποτα !” απάντησε εκείνος. Εκεί ο δημοσιογράφος απάντησε ότι ήταν στο Κρεμλίνο εκείνη την ημέρα και το είχε δει με τα μάτια του. «Ω! είπε τότε γελώντας. Ήταν φιλικές συζητήσεις!» Φιλικές συζητήσεις; Στο Κρεμλίνο; Ο Αμπράμοβιτς, ακάλυπτος, εμφανίζεται έξαλλος. Η πολιτική του δέσμευση το 1999 προχώρησε ακόμη περισσότερο. Για να στηρίξουμε τον Πούτιν στη Βουλή, το κόμμα της Ενότητας δημιουργήθηκε από την αρχή… «Από τον Αμπράμοβιτς», ισχυρίζεται ένας από τους πρώην συνεργάτες του. Με επικεφαλής τον Σεργκέι Σόιγκου, Υπουργό Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, χρηματοδοτήθηκε και οργανώθηκε από τον ολιγάρχη.
Ο Σόιγκου, τώρα υπουργός Άμυνας, προφανώς παίζει βασικό ρόλο στον τρέχοντα πόλεμο. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα ήταν έκπληξη, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπός του, ότι ο Αμπράμοβιτς κλήθηκε από την εβραϊκή κοινότητα της Ουκρανίας να παρέμβει στη σύγκρουση. Πριν από λίγες μέρες, στη σουίτα Kremlin Deluxe ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη Μόσχα, ο δισεκατομμυριούχος συναντήθηκε με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Gerhard Schröder για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια διέξοδο από τον πόλεμο.
Για τον Αμπράμοβιτς, του οποίου η φήμη έχει πλέον αμαυρωθεί, το να παίξει τον ειρηνοποιό μάλλον παραμένει η μόνη ελπίδα λύτρωσης…
Δείτε επίσης