Στα χνάρια του Όσκαρ Ουάιλντ, του πιο διάσημου από τους Ιρλανδούς συγγραφείς, στο Παρίσι. Σε όλη του τη ζωή, ο καλλιτέχνης σφυρηλάτησε έναν ιδιαίτερο δεσμό με την πρωτεύουσα της Γαλλίας και εκεί τελείωσε τη ζωή του μέσα στη μοναξιά και την πιο πλήρη εξαθλίωση, το 1900.

Είναι ένας από τους πιο διάσημους Ιρλανδούς συγγραφείς στην ιστορία. Εδώ θα ακολουθήσουμε τα βήματα του στο Παρίσι. Γεννημένος στο Δουβλίνο το 1854, ο Όσκαρ Ουάιλντ μεγάλωσε σε μια πλούσια οικογένεια. Από την εφηβεία και την αρχή της φοίτησής του στην Οξφόρδη , όπου θα λάβει τιμητικές διακρίσεις, αρχίζει να χτίζει έναν προκλητικό χαρακτήρα να φοράει εξωφρενικά κοστούμια και αποκτά ένα γούστο που επιβεβαιώνει έναν παράξενο και παρακμιακό αισθητισμό .

Μετά από μια πρώτη συλλογή ποιημάτων που εκτιμήθηκε από τους κριτικούς και μια σειρά συνεδρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ουάιλντ άρχισε να γράφει θεατρικά έργα, δοκίμια και ποίηση , λίγο αφότου παντρεύτηκε την Constance Lloyd με την οποία απέκτησε δύο γιους. Όμως ο συγγραφέας συναντά, το 1891, τον Λόρδο Άλφρεντ «Μπόζι» Ντάγκλας , ο οποίος γίνεται γρήγορα εραστής του. Ερωτευμένοι, οι δύο άντρες έζησαν μια ακαταμάχητη ζωή και ο Όσκαρ Ουάιλντ έδειξε δημόσια την ομοφυλοφιλία του, που τότε ακόμα τιμωρούνταν από το νόμο.

Σε αντίθεση με το ζευγάρι που έκανε ο γιος του με τον Όσκαρ Ουάιλντ, ο πατέρας του Άλφρεντ Ντάγκλας, ο μαρκήσιος του Κουίνσμπερι, οδηγεί τον συγγραφέα στο δικαστήριο. Στο επίκεντρο ενός ηχηρού σκανδάλου , ο Όσκαρ Ουάιλντ βρίσκεται καταδικασμένος , το 1895, σε δύο χρόνια καταναγκαστικής εργασίας , η ποινή που επιβάλλονταν τότε για όσους ήταν ένοχοι για ομοφυλοφιλία. Απελευθερωμένος δύο χρόνια αργότερα, ο Ουάιλντ βρίσκει γρήγορα τον δρόμο του πίσω στον εραστή του. Ακούγοντας αυτό, η γυναίκα του σίγουρα του κόβει ακόμα και το φαγητό. Έτσι ξεκινά για τον Όσκαρ Ουάιλντ μια περίοδος απόλυτης φτώχειας από την οποία δεν θα βγει ποτέ ξανά.

Στις 30 Νοεμβρίου 1900, ο συγγραφέας των “The Portrait of Dorian Gray”, “The Importance of Being Earnest” και “The Canterville Ghost” πέθανε σε ηλικία 46 ετών από μηνιγγίτιδα σε ένα άθλιο ξενοδοχείο στο Παρίσι , όπου, ξεχασμένος και δυσφημισμένος, είχε βρει καταφύγιο για τρια χρόνια. Σε όλη αυτή τη ζωή, που ξεκίνησε με άνεση και μετά δόξα , και κατέληξε στη μοναξιά , την παρακμή και την πιο ολοκληρωτική δυστυχία , ο Όσκαρ Ουάιλντ θα έχει αναπτύξει έναν ιδιαίτερο δεσμό με το Παρίσι.

Από τα καφενεία του Παρισιού όπου σύχναζε μαζί με πολλούς καλλιτέχνες και συγγραφείς της εποχής του, τον Marcel Proust , τον Pierre Louÿs , τον André Gide, τον Victor Hugo, τον Verlaine, τη Sarah Bernhardt, για να αναφέρουμε μόνο μερικά, μέχρι την κρεβατοκάμαρά του…. το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν όταν τελείωσε η ζωή του, από αυτό το θέατρο όπου έγινε η πρεμιέρα του μοναδικού του έργου στα γαλλικά, και το νεκροταφείο Père Lachaise, το τελευταίο του μέρος, ο Όσκαρ Ουάιλντ ταυτίστηκε με το Παρίσι .

Δείτε επίσης

https://www.female-g.com/2022/02/07/%cf%8c%cf%83%ce%ba%ce%b1%cf%81-%ce%bf%cf%85%ce%ac%ce%b9%ce%bb%ce%bd%cf%84-%ce%ba%ce%b9-%ce%ae%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%86%cf%85%cf%81%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%bd/