Οι εταιρείες Prada, Zara και Puma ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στην Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η γερμανική μάρκα αθλητικών ειδών, η οποία διαθέτει 100 καταστήματα στη Ρωσία, έχει ήδη σταματήσει τις παραδόσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Reuters.

Αντίστοιχα, και η εταιρεία πολυτελών ρούχων Prada ανέστειλε επίσης τις λιανικές της δραστηριότητες στη Ρωσία.

«Το κύριο μέλημά μας αφορά σε όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους που επλήγησαν από την τραγωδία στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Prada.

Νωρίτερα σήμερα, η ισπανική εταιρεία λιανικής μόδας Inditex, ιδιοκτήτρια της Zara, διέκοψε τις συναλλαγές της στη Ρωσία, κλείνοντας τα 502 καταστήματά της και σταματώντας τις διαδικτυακές πωλήσεις.

Η εταιρεία ακολουθεί μερικές από τις μεγαλύτερες δυτικές μάρκες που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του κύριου ανταγωνιστή της H&M, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες η Inditex δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια των εργασιών και των εμπορικών συνθηκών στη Ρωσική Ομοσπονδία και αναστέλλει προσωρινά τη δραστηριότητά της», δήλωσε η μεγαλύτερη εταιρεία μόδας στον κόσμο.

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8,5% του παγκόσμιου EBIT (κέρδη προ τόκων και φόρων) του ομίλου και όλα τα καταστήματα Inditex λειτουργούν σε βάση ενοικίασης, ανέφερε η εταιρεία.

Η Inditex είπε ότι θα δώσει στο εργατικό δυναμικό της που αποτελείται από περισσότερα από 9.000 άτομα ένα ειδικό πακέτο στήριξης, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο όμιλος είχε πει ότι τα 79 καταστήματά του στην Ουκρανία έχουν ήδη κλείσει προσωρινά.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μόδας λιανικών πωλήσεων της Ισπανίας, η Mango δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι κλείνει προσωρινά τα 120 καταστήματά της στη Ρωσία ενώ και η Tendam, ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος ένδυσης, δήλωσε ότι επίσης έλαβε παρόμοια απόφαση.

«Ο συνδυασμός της αδυναμίας που έχει το ρούβλι, με αποτέλεσμα μεγάλες αυξήσεις τιμών για τον Ρώσο καταναλωτή και των αυξημένων υλικοτεχνικών δυσκολιών θα δυσκολέψει τη λειτουργία όλων των λιανοπωλητών που εισάγουν στη Ρωσία, ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες κυρώσεις στις κατηγορίες προϊόντων τους», δήλωσε ο αναλυτής Adam Cochrane στην Deutsche Bank Research.

«Η Ρωσία ήταν ένα σημαντικό στοιχείο της αύξησης των πωλήσεων το 2021 για την Inditex», πρόσθεσε ο Cochrane.

Eπίσης, ο όμιλος ειδών πολυτελείας Hermès, «πολύ ανήσυχος από τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη», αποφάσισε να «κλείσει προσωρινά» τα καταστήματά του στη Ρωσία και να αναστείλει τις εμπορικές του δραστηριότητες από σήμερα το βράδυ, όπως ανακοίνωσε η εταιρία στη σελίδα της στο LinkedIn.

Ο όμιλος έχει τρία καταστήματα στη Ρωσία, εκ των οποίων το ένα στο διάσημο πολυκατάστημα Gum, στην Κόκκινη Πλατεία, και απασχολεί περίπου 60 άτομα στη χώρα.

Πολλές διεθνείς εταιρίες έχουν ήδη ανακοινώσει την αναστολή των δραστηριοτήτων τους στη χώρα, κυρίως ο σουηδικός κολοσσός Ikea, που ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ο πόλεμος έχει τεράστιο ανθρώπινο αντίκτυπο και μεταφράζεται επίσης σε σοβαρή διατάραξη της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου».

Στους ομίλους που αναστέλλουν τις δραστηριότητες του στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία συγκαταλέγονται η εταιρία μικροεπεξεργαστών Intel, η πλατφόρμα τουριστικών καταλυμάτων Airbnb, η πετρελαϊκή ExxonMobil καθώς και οι Apple, Boeing και Ford.

Σχετικά άρθρα