Συμμετέχει και το Μονακό στην επιβολή κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, ένας προορισμός τον οποίον προτιμούν συχνά οι Ρώσοι ολιγάρχες.
To Μονακό θα προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και επιβολή κυρώσεων στους Ρώσους μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε ανακοίνωση του Βασιλικού Παλατιού του Μονακό.
Το Μονακό αναφέρεται ενίοτε ως η «παιδική χαρά των δισεκατομμυριούχων» και είναι γνωστό για τον πλούτο, τα καζίνο και τα λαμπερά του γεγονότα, όπως το Yacht Show και το Grand Prix.
Σφοδρή πίεση από Ρώσους ολιγάρχες σε Πούτιν: «Σταμάτα τον πόλεμο»
Σφοδρή πίεση ασκούν Ρώσοι ολιγάρχες στον Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να ανακοπούν οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
Ο Ρωσοβρετανός επιχειρηματίας Εβγκένι Λέμπεντεφ, γιος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Αλεξάντερ Λέμπεντεφ, κάλεσε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, με άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Evening Standard, της οποίας είναι ιδιοκτήτης.
«Ενώ η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα ενός νέου πολέμου και ο κόσμος κοντά σε μια πιθανή πυρηνική καταστροφή, σας παρακαλώ να επωφεληθείτε από τις σημερινές διαπραγματεύσεις για να μπει τέλος σε αυτή τη φρικτή σύγκρουση στην Ουκρανία», γράφει απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο.
«Ως Ρώσος πολίτης, σας παρακαλώ να εμποδίσετε τους Ρώσους να σκοτώνουν τους Ουκρανούς αδελφούς και αδελφές τους», πρόσθεσε.
«Ως Βρετανός πολίτης, σας ζητώ να σώσετε την Ευρώπη από τον πόλεμο», συνεχίζει στην ανοιχτή επιστολή του.
Ο Λέμπεντεφ είναι ιδιοκτήτης της δωρεάν εφημερίδας Evening Standard και της διαδικτυακής The Independent. Είναι επίσης γιος του Αλεξάντερ Λέμπεντεφ, πρώην στελέχους της ρωσικής KGB, ο οποίος είναι σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου. Ο Λέμπεντεφ είχε στηρίξει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου και το 2020 ο Τζόνσον του έδωσε έδρα στη Βουλή των Λόρδων.
Να σημειωθεί ότι ο πρώτος Ρώσος ολιγάρχης που κατήγγειλε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν ο δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Φρίντμαν.
«Γεννήθηκα στην δυτική Ουκρανία, όπου έζησα μέχρι τα 17 μου. Οι γονείς μου είναι Ουκρανοί πολίτες και ζουν στο Λβιβ, την πόλη που προτιμώ», έγραψε σε επι επιστολή που δημοσίευσε η εφημερίδα Financial Times
«Όμως πέρασα επίσης μεγάλο μέρος της ζωής μου ως Ρώσος πολίτης, κτίζοντας επιχειρήσεις και κάνοντάς τις να ανθίσουν. Είμαι βαθιά δεμένος με τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας και βλέπω τη σημερινή σύγκρουση σαν μια τραγωδία και για τους δύο», συμπλήρωσε.
«Δεν κάνω πολιτικές δηλώσεις, είμαι ένας επιχειρηματίας με ευθύνες απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους μου στη Ρωσία και την Ουκρανία», προσθέτει.
Τέλος, κατά του πολέμου τάσσεται και ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Ο άλλωτε πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία πριν από τις διαμάχες του με το Κρεμλίνο, δήλωσε στο Reuters ότι μόνο η επανάσταση μπορεί να ανατρέψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δήλωσε επίσης ότι ο Πούτιν ήθελε να καταλάβει την Ουκρανία, να διαλύσει την άμυνά της και να εγκαταστήσει μια φιλορωσική κυβέρνηση στο Κίεβο. «Η Δύση θα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία, μεταξύ άλλων με τον εξοπλισμό του λαού της, αλλιώς θα αντιμετωπίσει μια μακρά, και ενδεχομένως αιματηρή, κατοχή», δήλωσε.