Search
Close this search box.

Φραντς Κάφκα: Η ιστορία του συγγραφέα του The Metamorphosis – Ένας απο τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα

Στα τέλη του 20ου αιώνα, εκδότες και συγγραφείς σε όλο τον κόσμο ρωτήθηκαν ποιος θεωρούσαν ότι ήταν ο σημαντικότερος συγγραφέας της χιλιετίας. Νικητής, με συντριπτική πλειοψηφία, δεν ήταν άλλος από  τον Φραντς Κάφκα, τον “κληρονόμο” του Σαίξπηρ, του Γκαίτε και του Θερβάντες που κληροδότησε στην ανθρωπότητα ένα εντυπωσιακό έργο.

Η επιρροή του Κάφκα είναι τόσο μεγάλη που  ο όρος «καφκικό» υπάρχει σε πολλές γλώσσες για να αναφέρεται σε παράλογες, καταπιεστικές και οδυνηρές καταστάσεις. Ο Φραντς Κάφκα ήταν ένας από εκείνους τους συγγραφείς που ήταν ικανοί να δημιουργήσουν έναν λογοτεχνικό κόσμο με τη δική του ατμόσφαιρα, μοναδικούς κώδικες και ιδιαίτερη λογική. Ένας κόσμος τόσο εντυπωσιακός όσο και ποιητικός.

«Η λογοτεχνία είναι πάντα μια εξόρμηση προς την αλήθεια».

-Φρανς Κάφκα-

Μια από τις πιο εκπληκτικές πτυχές του έργου του είναι η πνευματική ειλικρίνεια που βρίσκεται σε αυτό. Ο Φραντς Κάφκα δεν ήταν ρητορικός ή επιτηδευμένος συγγραφέας. Μάλιστα, ζήτησε προσωπικά από τον φίλο του Μαξ Μπροντ να κάψει όλα του τα βιβλία. Ευτυχώς, δεν το έκανε. Χάρη σε αυτή τη φιλία γνωρίζουμε τα γραπτά του Κάφκα σήμερα. Έγινε διάσημο με την πάροδο του χρόνου, όχι χάρη στην παρέμβαση των θαμώνων ή στο μάρκετινγκ αλλά χάρη στη μοναδική ποιότητα κάθε γραμμής του.

Ο Φραντς Κάφκα γεννήθηκε στην Πράγα στις 3 Ιουλίου 1883. Εκείνη την εποχή, η χώρα που γνωρίζουμε ως Τσεχία ήταν μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Ο πατέρας του, Χέρμαν, καταγόταν από οικογένεια κρεοπωλών. Είχε χτίσει τη δική του περιουσία και είχε εξαιρετική θέση την εποχή της γέννησης του Φραντς. Η μητέρα του, Τζούλι, καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Είχε λάβει πιο εκλεπτυσμένη εκπαίδευση από αυτή του συζύγου της. Ωστόσο, είχε μικρή επιρροή σε αυτή των παιδιών της.

Ο Κάφκα ήταν ο μεγαλύτερος στην οικογένεια: είχε πέντε αδέρφια αλλά τα δύο αδέρφια του πέθαναν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Ο Φραντς και οι τρεις αδερφές του ήταν οι μόνες που επέζησαν. Ίσως γι’ αυτό ο πατέρας του ήταν ιδιαίτερα αυταρχικός και καταχρηστικός μαζί του. Η μορφή του πατέρα είναι ακριβώς ένας από τους μεγάλους άξονες του λογοτεχνικού του έργου.

Ο Φραντς σπούδασε σε δύο σημαντικά σχολεία που χαρακτηρίζονταν από την αυστηρότητά τους και την εβραϊκή καταγωγή τους. Άρχισε να γράφει όταν ήταν ακόμη έφηβος, αν και κατέστρεψε τα περισσότερα έργα του από εκείνη την εποχή. Ο Κάφκα έγινε μέλος μιας αντικληρικής ομάδας που ονομαζόταν «Ελεύθερο Σχολείο». Εκεί άρχισε να διαβάζει βιβλία για τη φιλοσοφία, τον σοσιαλισμό και τον αθεϊσμό.

Το άγαλμα του Κάφκα στην ομώνυμη πλατεία της Πράγας, Τσεχία

Μια γκρίζα ζωή

Στην αρχή, ο Φραντς Κάφκα ξεκίνησε σπουδάζοντας χημεία στο πανεπιστήμιο. Έκανε μια “γκρίζα” ζωή. Ωστόσο, γρήγορα αποφάσισε να εγκαταλείψει αυτή την πορεία. Τότε ο πατέρας του τον ανάγκασε να σπουδάσει νομικά, παρόλο που ο Φραντς δεν ήθελε. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον μεγάλο του φίλο Μαξ Μπροντ, ο οποίος τον συνόδευε μέχρι το θάνατό του . Αυτή η φιλία είναι που κράτησε τα γραπτά του Κάφκα από το να καούν ανώνυμα.

Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, ο Φραντς Κάφκα εργάστηκε στα γραφεία αρκετών δικηγόρων. Έπειτα έπιασε δουλειά μερικής απασχόλησης σε ασφαλιστική εταιρεία. Ο μισθός του μετά βίας του επέτρεπε να επιβιώσει, αλλά, από την άλλη, αυτή η δουλειά του άφησε χρόνο να κάνει αυτό που αγαπούσε περισσότερο: τη συγγραφή. Γι’ αυτό κράτησε αυτή τη δουλειά μέχρι το 1917, όταν προσβλήθηκε από φυματίωση . Λέγεται ότι του άρεσε να πίνει μη παστεριωμένο γάλα και ότι ίσως αυτό να ήταν η αιτία της ασθένειάς του.

Ένα έργο αιώνιο

Εκείνη την εποχή, ο Φραντς Κάφκα είχε βασανισμένες σχέσεις με τις γυναίκες που διέσχιζαν τη ζωή του.  Γενικά οι έρωτες άρχιζαν και τελείωναν ξαφνικά χωρίς τον παραμικρό λόγο. Ο Φραντς ήταν ένα σύνθετο μυαλό που, για παράδειγμα, δεν αποδέχτηκε ποτέ ότι μια από τις μεγάλες του αγάπες, η Φελίτσε Μπάουερ, παρέμεινε αδιάφορη όταν είχε μοιραστεί  μαζί της τη Μεταμόρφωση  .

Από το 1917 μέχρι το θάνατό του, ο Φραντς Κάφκα περνούσε τακτικά χρόνο σε κλινικές. Έζησε στη Γερμανία για ένα διάστημα, μεταξύ 1920 και 1923, για να προσπαθήσει να ξεφύγει από την οικογενειακή ζωή που τον βασάνιζε τόσο πολύ. Ωστόσο, αναγκάστηκε να επιστρέψει στον πατέρα του το 1924 λόγω σοβαρής πνευμονίας.

Μόλις σπίτι, η ασθένεια επιδεινώθηκε. Ο Φραντς έπρεπε να επιστρέψει σε μια κλινική όπου διαγνώστηκε με φυματίωση του λάρυγγα. Υπέφερε πάρα πολύ τις εβδομάδες που προηγήθηκαν του θανάτου του. Αυτό τελικά συνέβη τον Ιούνιο του 1924, όταν ήταν μόλις 41 ετών.

Ο Κάφκα άφησε πίσω του μια μεγάλη σειρά διηγημάτων, εκτός από αρκετά διηγήματα. Από τα έργα του μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη  Δίκη, τη Μεταμόρφωση, το Κάστρο  και πολλά άλλα. Πολύ όμορφες μαρτυρίες άφησε και στην αλληλογραφία που διατηρούσε μεταξύ άλλων με την αδελφή του Ότλα, τον φίλο του Μαξ Μπροντ και τον Φελίτσε. Το έργο του είναι πλέον αθάνατο.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα