Οι ευρωπαϊκές χώρες η μια μετά την άλλη, κλείνουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη, σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ολλανδία θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη από απόψε το βράδυ, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Μαρκ Χάρμπερς.
«Δεν υπάρχει χώρος στον ολλανδικό εναέριο χώρο για ένα καθεστώς που ασκεί περιττή και στυγνή βία», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Χάρμπερς. «Επομένως, η Ολλανδία προετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη απόψε».
Παράλληλα, η Ισλανδία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έγραψε σε tweet ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τόρντις Κόλμπρουν Γκιλφαντοτίρ.
Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε επίσης, σε ένα δελτίο Τύπου, ότι «προετοιμάζει τις απαραίτητες ειδοποιήσεις για να κλείσει» τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από σήμερα.
Αντίστοιχες αποφάσεις έλαβαν η Φινλανδία, η Δανία, ενώ και η κυβέρνηση Ντράγκι έκανε γνωστό ότι η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη.
Η Φινλανδία, που έχει σύνορα τουλάχιστον 1.300 χλμ. με τη Ρωσία, “ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο στη ρωσική αεροπορική κυκλοφορία”, ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Τίμο Χαράκα σε τουίτ που αναρτήθηκε στη διάρκεια της νύχτας.
Σήμερα το πρωί η Δανία ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο του εναέριου χώρου της στα ρωσικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ.
Με πολλές χώρες να έχουν κλείσει ή να έχουν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους (Βαλτικές χώρες, Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, Γερμανία…) τα ρωσικά αεροπλάνα αντιμετωπίζουν μια τεράστια ζώνη απαγόρευσης υπερπτήσεων στην Ευρώπη.
Το κλείσιμο του φινλανδικού εναέριου χώρου μπορεί να επηρεάσει επίσης τον ρωσικό θύλακο Καλίνινγκραντ στη Βαλτική ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.
Η Μόσχα έχει αρχίσει, από την πλευρά της, να απαγορεύει σε αεροσκάφη που προέρχονται από διάφορες χώρες να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της.
Επίσης, και η Βόρεια Μακεδονία κλείνει τον εναέριο χώρο της για ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, με τον τρόπο αυτό, η Βόρεια Μακεδονία συμμετάσχει στις συστάσεις της ΕΕ και των κρατών μελών της που έχουν ήδη λάβει τέτοιες αποφάσεις, λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Σημειώνουμε ότι από τις πρώτες χώρες που έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ήταν η Βρετανία.