Η Louis Vuitton είναι σήμερα ένα εμβληματικό brand και μια από τις μεγαλύτερες μάρκες στον κόσμο της μόδας και των δερμάτινων ειδών πολυτελείας. Οι τσάντες Louis Vuitton είναι ένα πραγματικό σύμβολο ραφιναρίσματος και πολυτέλειας.
Αλλά η ιστορία του ιδρυτή και σχεδιαστή Louis Vuitton είναι μια πραγματικά κινηματογραφική ιστορία, αυτό που λέμε το απόλυτο success story και με αφορμή ότι σαν σήμερα πριν πάρα πολλά χρόνια πέθανε, συγκεκριμένα το 1892, εδώ θα κάνουμε μια αναδρομή σε αυτήν.
Η ιστορία του brand ξεκινά το 1821, στο Franche-Comté, στην ανατολική Γαλλία. Ήταν η χρονιά που ο Louis Vuitton, από μια μικροαστή οικογένεια, γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό εκατό κατοίκων και συγκεκριμένα 4 Αυγούστου.
Ο Louis Vuitton μεγάλωσε εκεί, πολύ κοντά στη φτώχεια που χαρακτήριζε τις αγροτικές περιοχές του 19ου αιώνα. Μετά το θάνατο της μητέρας του, ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε μια γυναίκα που ήταν σκληρή και καταχρηστική προς τον νεαρό Louis.
Το νεαρό αγόρι, τότε μόλις 16 ετών, έφυγε από το σπίτι της οικογένειας και περπάτησε μόνο του, με τα πόδια, εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στο Παρίσι, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Ο Λούις έκανε τότε πολλές και διάφορες δουλειές, αλλά κέρδιζε πολύ λίγα για να ζήσει άνετα, κάτι που τον ανάγκασε να κοιμάται στο δρόμο.
Ήταν τότε την ίδια χρονιά, που ο νεαρός Louis Vuitton προσλήφθηκε ως μαθητευόμενος από έναν «μεταφορέα-συσκευαστή», του οποίου η δουλειά ήταν να μεταφέρει αποσκευές, ονόματι Monsieur Maréchal. Εκείνη την εποχή, το Παρίσι βρισκόταν στην διαδικασία εκβιομηχάνισης, οι μεταφορές εξελίσσονται και επομένως τα ταξίδια και οι μακροχρόνιες διαμονές επίσης.
Ως εκ τούτου, ήταν σημαντικό εκείνη την εποχή να υπήρχαν ανθεκτικά σεντούκια ταξιδιού, τα οποία ο Louis έμαθε να φτιάχνει από τον Monsieur Maréchal. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, ο Louis Vuitton έγινε κατασκευαστής αποσκευών του οποίου η φήμη είχε εδραιωθεί: τα μπαούλα και οι αποσκευές του χρησιμοποιήθηκαν από μεγάλα ονόματα όπως εξερευνητές και αριστοκράτες.
Το 1854, ο Louis λάνσαρε τη δική του επωνυμία στα προϊόντα, άνοιξε το δικό του κατάστημα στην οδό Rue Neuve des Capucines 4 και παντρεύτηκε την Clémence-Émilie Parriaux, με την οποία έκανε οικογένεια.
Αλλά τα πράγματα άλλαξαν το 1870 όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Παρίσι με την οικογένειά του, κατά τη διάρκεια του γαλλο-πρωσικού πολέμου, και υποφέροντας από μια περίοδο πείνας όταν η πρόσβαση στα τρόφιμα ήταν δύσκολη, ο Louis Vuitton ανακάλυψε, ένα χρόνο αργότερα, ότι το εργαστήριό του λεηλατήθηκε και τα υλικά του κλάπηκαν.
Αντί αυτό να τον απογοητεύσει και να τον κρατήσει πίσω στην καριέρα του, αναζήτησε άλλο εργαστήριο αρκετά γρήγορα, καθώς ο πόλεμος είχε μειώσει σημαντικά τις τιμές των ακινήτων.
Στη συνέχεια, ο Vuitton άνοιξε ένα άλλο κατάστημα στο Λονδίνο, και έπαιρνε παραγγελίες από όλο τον κόσμο, συνεργάστηκε με τον γιο του George και εφηύρε ένα σύστημα κλειδαριών πρωτοποριακό για το 1886.
Ενώ η επωνυμία βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, ο Louis Vuitton πέθανε το 1892: ο George Vuitton τον διαδέχθηκε στη συνέχεια ο οποίος και εφηύρε το μοτίβο LV προς τιμήν του πατέρα του. Διαδοχικά από πατέρα σε γιο, σε πλήρη επέκταση, το 1987 δημιουργήθηκε το brand LVMH, γνωστό πλέον σε όλο τον κόσμο.
Δείτε επίσης