Μία νέα διάσταση αποκτά η υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας, στην Πάτρα. Μία μέρα μετά τη συνέντευξη των γονιών, η μητέρα των κοριτσιών δηλώνει ότι, αν της ζητηθεί, θα πάει σε ψυχίατρο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν.

Είναι το σύνδρομο αυτό που κρατάς παιδιά ή ηλικιωμένους εξαρτημένα από τον εαυτό σου ακόμα και βλάπτοντάς τα προκειμένου να προκαλέσεις την προσοχή ή τον οίκτο. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις με μητέρες που κάνουν τα παιδιά τους να νιώθουν ότι είναι άρρωστα προκειμένου να εξαρτώνται από εκείνες…

Η μητέρα των τριών κοριτσιών που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή, μία μέρα μετά την τηλεοπτική της συνέντευξη, απαντά ευθέως στην ερώτηση εάν θα πήγαινε σε ειδικό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, μια ψυχική διαταραχή όπου o φροντιστής προκαλεί συμπτώματα σε ένα εξαρτημένο άτομα, παιδί ή ηλικιωμένο.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί το σύνδρομο Μινχάουζεν by proxy, είναι μια ψυχική διαταραχή δύσκολα ανιχνεύσιμη. Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τον βαρόνο Baron Munchausen, ο οποίος ήταν γνωστός για τις πλασματικές ιστορίες που έπλαθε στο μυαλό του.

Στόχος του θύτη είναι να κερδίσει την προσοχή ή να προκαλέσει τον οίκτο. Σε ποσοστό 93% θύτης είναι η μητέρα και σε ποσοστό 7% ο πατέρας.

«Συνήθως έχουν πολύ καλές ιατρικές γνώσεις. Θέλουν να πηγαίνουν συνέχεια στο γιατρό. Τους δίνουν φάρμακα. Πολλές φορές εμφανίζονται σαν τον φύλακα άγγελο τους», ανέφερε η ψυχολόγος Ελπίδα Παναγιωτουνάκου.

«Ένα ΤΕΕ έχω τελειώσει νοσηλευτικής. Δεν έχω τελειώσει νοσηλευτική. Δεν έχω εξασκήσει το επάγγελμα πουθενά ούτε σε νοσοκομείο ούτε ως αποκλειστική. Εγώ από μικρή είχα έφεση στο ιατρικό κομμάτι. Δεν σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που του αρέσει αυτό σκοτώνει κιόλας», δήλωσε η μητέρα των κοριτσιών.

Σχετικά άρθρα