Στην 3η σεζόν του “The Crown”, εμφανίστηκε η μητέρα του Δούκα του Εδιμβούργου πρίγκιπα Φίλιππου, η οποία στην πραγματικότητα είχε μια ζωή πλούσια σε ανατροπές.
Το επεισόδιο 4 της 3ης σεζόν του The Crown έδειξε μια ελάχιστα γνωστή προσωπικότητα στη βασιλική ιστορία, την πριγκίπισσα Αλίκη του Battenberg , μητέρα του Δούκα του Εδιμβούργου. Με τίτλο “Bubakin” – το παρατσούκλι που έδωσε η πριγκίπισσα στον μονάκριβο γιο της – το επεισόδιο επικεντρώθηκε στο τέλος της ζωής της και στο πώς έγινε καλόγρια ζώντας στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό της το 1969.
Όπως είχε δείξει προηγουμένως η σειρά, ο δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε στην ελληνική βασιλική οικογένεια ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας , αλλά μεγάλωσε στο εξωτερικό μετά την εξορία της οικογένειας του. Ο Φίλιππος είχε ζήσει στο Παρίσι πριν μετακομίσει στην Αγγλία για να ζήσει δίπλα στη γιαγιά του από τη μητέρα του, Victoria Mountbatten , Marchionness of Milford Haven, και τον θείο του George Mountbatten , δεύτερο Marquess of Milford Haven. Μέχρι τα 18 του, ο Φίλιππος σπούδασε στο Γκόρντονστοουν της Σκωτίας, το οποίο άφησε για να καταταγεί στο Βασιλικό Ναυτικό.
Δισέγγονη της βασίλισσας Βικτώριας, η μητέρα του Φίλιππου γεννήθηκε ως πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ στο Κάστρο του Ουίνδσορ το 1885 και εμφάνισε συμπτώματα συγγενούς κώφωσης. Το 1902, κατά τη στέψη του βασιλιά Εδουάρδου Ζ΄, γνώρισε αυτόν που θα γινόταν σύζυγός της ένα χρόνο αργότερα, τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας . Μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά, τέσσερις κόρες και έναν γιο, τον Φίλιππο, και έζησαν στην Ελλάδα μέχρι την εξορία της βασιλικής οικογένειας το 1917. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν για λίγο στο Παρίσι, προτού ο Φίλιππος σταλεί να ζήσει στην Αγγλία και η μητέρα του διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και να μπει το 1930 σε ένα ελβετικό σανατόριο.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ελβετία παρακολουθούνταν από τον διάσημο Σίγκμουντ Φρόιντ , ο οποίος ήταν πεπεισμένος ότι η ασθένεια της πριγκίπισσας προκλήθηκε από «σεξουαλική απογοήτευση», κατά της οποίας συνέστησε «ακτινογραφίες που κατευθύνονται στις ωοθήκες για να σκοτώσουν τη λίμπιντο». Παρά τις διαμαρτυρίες της, η Αλίκη του Battenberg θα περάσει δύο χρόνια στο σανατόριο, χάνοντας τους γάμους των τεσσάρων κορών της. Την άφησαν να φύγει το 1932, διέκοψε τους δεσμούς της με την οικογένειά της και είδε ξανά τα παιδιά της μόνο στην κηδεία της κόρης της Cécile, η οποία πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1937 με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους.
Μια φιλάνθρωπος, η πριγκίπισσα Αλίκη πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως εθελόντρια για τον Ερυθρό Σταυρό, φτιάχνοντας καταφύγια για ορφανά παιδιά και φέρνοντας ιατρικές προμήθειες στη Σουηδία με το πρόσχημα της επίσκεψης στην αδελφή της Λουίζ, που ζούσε εκεί. Κρύβει επίσης μια εβραϊκή οικογένεια – μια γυναίκα που ονομάζεται Ρέιτσελ Κοέν και τα δύο παιδιά της – επιτρέποντάς της να ξεφύγει από τα στρατόπεδα θανάτου με κίνδυνο της ζωής της.
Το 1949, εμπνευσμένη από τη θεία της, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας Ελισάβετ Φεοντόροβνα , η Αλίκη ίδρυσε το δικό της θρησκευτικό τάγμα, τη Χριστιανική Αδελφότητα της Μάρθας και της Μαρίας , και πούλησε πολλά από τα υπάρχοντά της για να το χρηματοδοτήσει. Μάλιστα στον γάμο του γιου της με τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1947 και στη συνέχεια στη στέψη της το 1953 ήταν με τη στολή της καλόγριας. Κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα το 1967, η πριγκίπισσα Αλίκη προσκλήθηκε να ζήσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ με τη βασίλισσα και τον πρίγκιπα Φίλιππο, όπου τελικά πέθανε το 1969, αφού έζησε μια απίστευτη ζωή γεμάτη τραγωδίες αλλά και προσφορά και εθελοντισμό.
Δείτε επίσης