Μια συγκινητική ανακάλυψη έγινε στην Τουρκία. Στο Aizanoi στην επαρχία Kütahya (Κουτάχια) στην καρδιά της αρχαίας Φρυγίας, αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Dumlupınar ανακάλυψαν ένα άγαλμα της Αφροδίτης και του Διόνυσου. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές και πολύ συγκινητικές. Κεφάλια μαρμάρινων αγαλμάτων της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς Αφροδίτης και του θεού του κρασιού Διόνυσου ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών που διεξήχθησαν στα τέλη του περασμένου χρόνου, στην αρχαία πόλη Αιζάνοι, στην περιοχή Çavdarhisar της επαρχίας δυτικά της Kütahya στην Τουρκία. Η πόλη Aizanoi της οποίας η ιστορία χρονολογείται πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια, ενώ έχει εγγραφεί στον προσωρινό κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2012.

Οι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Dumlupınar τα ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου Penkalas, το αρχαίο όνομα του ποταμού που τώρα είναι γνωστό ως Kocaçay.

Πολύτιμες ενδείξεις για την πίστη στη ρωμαϊκή εποχή

“Στην προηγούμενη δουλειά μας, συνήθως βρίσκαμε τα σώματα των αγαλμάτων και δεν βρίσκαμε τα κεφάλια. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι που βρήκαμε αυτά τα κεφάλια των αγαλμάτων “, δήλωσε ο Gökhan Coşkun, συντονιστής ανασκαφών και καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Dumlupınar. Το κεφάλι της Αφροδίτης είναι 50 εκατοστά και του Διονύσου 45 εκατοστά.

Οι αρχαιολόγοι είχαν ήδη βρει σε προηγούμενες ανασκαφές θραύσματα του αγάλματος της ελληνικής θεάς. Και αν λοιπόν η ανακάλυψη αυτών των δύο κεφαλών υποδηλώνει την παρουσία ενός εργαστηρίου γλυπτικής στην περιοχή, είναι επίσης ιδιαίτερα πολύτιμη γιατί ρίχνει νέο φως στον πολυθεϊστικό πολιτισμό στη ρωμαϊκή εποχή .

« Γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες θεοί Αφροδίτη και Διόνυσος υπήρχαν με διαφορετικά ονόματα και στη ρωμαϊκή εποχή. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά για εμάς γιατί δείχνουν ότι ο πολυθεϊστικός πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας υπήρχε για πολύ καιρό χωρίς να χάσει τη σημασία του στη σύγχρονη εποχή. », διευκρίνισε ο αρχαιολόγος. Εκτός από την επιστημονική και ιστορική τους σημασία, αυτά τα δύο κεφάλια των αγαλμάτων έχουν συναρπάσει τους αρχαιολόγους, οι οποίοι είναι συγκινημένοι από την « εκπληκτική ομορφιά » τους.

Δείτε επίσης