Έχασε τη μαχη για τη ζωή, η νεαρή φάλαινα που είχε εντοπιστεί τραυματισμένη το προηγούμενο Σάββατο στον Άλιμο.

Το άψυχο σώμα του θηλαστικού, βρέθηκε χθες το πρωί από το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας, στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα, στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Ο Σωτήρης, όπως είχε ονομαστεί από τους ανθρώπους που το περιέθαλψαν, είχε δεχτεί την φροντίδα συγκεκριμένης ομάδας διάσωσης προκειμένου να γυρίσει στην ανοιχτή θάλασσα. Το θηλαστικό πριν λίγες ημέρες είχε καταφέρει να φύγει στα ανοιχτά και κατευθυνόταν προς τον όρμο Σελήνια. Δυστυχώς φαίνεται πως ήταν τόσο σοβαρά τα τραύματά της, που τελικά κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ένας κακός χειρισμός στην προσπάθεια διάσωσης της φάλαινας. Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών δεν θα έπρεπε να υπαρχει καμία ενόχληση στο θηλαστικό, επίσης καταγγέλει ότι χορηγήθηκε ορός που προοριζόταν για κατοικίδιο, δηλαδή για ένα ζώο με πολύ λιγότερα κιλά, επομένως η ποσότητα του ορού ήταν ελάχιστη, συγκριτικά με τις ανάγκες της φάλαινας.

Επίσης, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, η ομάδα δεν ήταν εξιδεικευμένη για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

«Ολα έγιναν λάθος»

Ο ζιφιός που, δυστυχώς, απεβίωσε στα νερά του Σαρωνικού, θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει, σύμφωνα με τον διευθυντή του «Αρχιπελάγους», Θοδωρή Τσιμπίδη.

Η περιβαλλοντική οργάνωση, που δραστηριοποιείται ενεργά στις ελληνικές θάλασσες για τις καταγραφές, διασώσεις και περιθάλψεις των κητωδών, είχε επισημάνει με ανακοίνωσή της από χθες τα «σοβαρά λάθη» και τις «παραλείψεις» που έγιναν τις τελευταίες ημέρες κατά τις -φιλότιμες και καλοπροαίρετες, αν μη τι άλλο- προσπάθειες ειδικών και εθελοντών για την περίθαλψη του ζώου.

Δυστυχώς, σήμερα το απόγευμα το «Αρχιπέλαγος» επιβεβαιώθηκε, αφού το θαλάσσιο κήτος ανασύρθηκε από τις Αρχές νεκρό, σε ακτή της Σαλαμίνας.

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης τόνισε ότι «το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο, αφού δεν υπήρχε κανένα περιθώριο με αυτή την αντιμετώπιση που είχε ο ζιφιός. Το ότι άντεξε τόσες μέρες, σημαίνει ότι θα μπορούσε πράγματι να έχει σωθεί, αν είχε λάβει τη σωστή περίθαλψη, αλλά και πάλι οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ του».

Τα δύο σημαντικότερα λάθη, κατά τον Θοδωρή Τσιμπίδη είναι το στρες που ανέπτυξε το ζώο εξαιτίας της μεγάλης ανθρώπινης παρουσίας και, κυρίως, το γεγονός ότι αποφασίστηκε να το αφήσουν να φύγει στα ανοιχτά, με τη λογική ότι αν δεν επιστρέψει, «θα γίνει καλά».

«Δεν υπάρχει τέτοιο πρωτόκολλο. Το κήτος έπρεπε να έχει θεραπευτεί και μετά να αφεθεί να φύγει. Δεν απομακρύνεις ένα ζώο σε αυτή την κατάσταση. Η καλύτερη προστασία του θα ήταν να κρατηθεί και να ακολουθηθεί η σωστή θεραπεία για όσο χρειαστεί», υποστηρίζει.

Σχετικά άρθρα