Μόλις στα 44 του χρόνια, στην κορυφή του κόσμου ως chef με μια λαμπρή επαγγελματική πορεία που όλα έδειχναν ότι μόνο ανωδική πορεία θα μπορούσε να έχει… ξαφνικά τελείως ο Μπενουά Βιολιέ αυτοκτόνησε.
Ήταν 31 Ιανουαρίου του 2016 όταν η είδηση του θανάτου του έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Ο κορυφαίος Γαλλο-Ελβετός chef είχε αυτοκτονήσει στο σπίτι του στο Κρισιέ με πυροβόλο όπλου σε ηλικία 44 ετών. Η αυτοκτονία του προκάλεσε σοκ καθώς ήταν εξαιρετικά επιτυχημένος και αναγνωρισμένος ως ο καλύτερος σεφ διεθνώς, και τα νέα της αυτοκτονίας του επανέφεραν στο προσκήνιο την συζήτηση σχετικά με τις υψηλές απαιτήσεις και πιέσεις που ασκούνται στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας.
Ο Μπενουά Βιολιέ ήταν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου 3 αστέρων Μισελέν Restaurant de l’Hôtel de Ville στα προάστια της Λωζάνης από το 2012 έως τον θάνατό του το 2016,και θεωρούνταν ο κορυφαίος σεφ παγκοσμίως. Το εστιατόριο του βρέθηκε στην κορυφή του γαστρονομικού καταλόγου La Liste τον Δεκέμβριο του 2015.
Γεννήθηκε στο Σαντ, Σαράντ-Μαριτίμ στη δυτική Γαλλία, στις 22 Αυγούστου 1971 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Παρίσι το 1991 με τους μετέπειτα διάσημους σεφ Ζοέλ Ρομπουσόν, Μπενουά Γκυσάρ και άλλους. Ο Βιολιέ μετακόμισε στη Λωζάνη της Ελβετίας το 1996 για να εργαστεί με τον σεφ Φιλίπ Ροσά.Μετά τη συνταξιοδότηση του Ροσά το 2012, ο Βιολιέ ανέλαβε τη διεύθυνση του εστιατορίου,ενώ έκανε αίτηση για την Ελβετική υπηκοότητα το 2014.Η ειδικότητα του ήταν στο μαγείρεμα κυνηγιού.
Το σενάριο της αυτοκτονίας
Μετά την αυτοκτονία του διάσημου σεφ Μπενουά Βιολιέ, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, και την κηδεία του στην οποία παρέστησαν 1.500 άτομα, βγαίνει στην επιφάνεια το σενάριο μιας αισχροκέρδειας που προηγήθηκε του θανάτου του.
Τότε, λίγο καιρό μετά την αυτοκτονία το ελβετικό σάιτ Bilan δημοσίευσε πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι πιθανόν ο Βιολιέ έπεσε θύμα οικονομικής πλεκτάνης.
Στην απάτη οδηγήθηκε από την εταιρία Private Finance Partners που κήρυξε πτώχευση τον Νοέμβριο ενώ ήδη ένα από τα στελέχη της έχει συλληφθεί. Η PFP διακινούσε και πωλούσε πανάκριβες ετικέτες σπάνιων κρασιών με έδρα την πόλη Σιόν της Ελβετίας ωστόσο, χωρίς προφανή λόγο, σταμάτησε να προμηθεύει τους πελάτες της, με τον Βιολιέ να ήταν ένας από αυτούς.
Τα κρασιά (με τιμές από 14.000 έως και 27.500 χιλιάδων λιρών) διαθέτονταν στις κάβες των πολυτελών εστιατορίων με σχεδόν 4πλάσιο αντίτιμο φέρνοντας κέρδη στα ταμεία των δαπανηρών επιχειρήσεων εστίασης.
Το 2015 μια υπόθεση κατάχρησης είχε σοκάρει την κοινωνία του Βαλαί, όπου βρίσκεται το εστιατόριο του διάσημου chef. Ένας επενδυτής είχε προτείνει σε πολλά άτομα να πουλάει για λογαριασμό τους πανάκριβα κρασιά. Πολλά εστιατόρια, μεταξύ των οποίων και το εστιατόριο του Μπενουά Βιολιέ, είχε εγγραφεί σε αυτό, την «πυραμίδα» όπως λέγονταν, με μεγάλα ποσά, τα οποία ποτέ δεν πήρε πίσω. Πολλά εστιατόρια έπεσαν στην παγίδα του απατεώνα
Για παράδειγμα, ο εστιάτορας Frédy Girardet έχασε μεταξύ 3-4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα αφού συμμετείχε όχι μόνο στην «πυραμίδα» των κρασιών αλλά και σε άλλες υποθέσεις. Ο Μπενουά Βιολιέ είχε παραγγείλει πολλά ακριβά κρασιά αλλά δεν τα έλαβε ποτέ.
Τι ήταν η πυραμίδα των ακριβών κρασιών
Σε αυτή την υπόθεση δύο άτομα, πουλούσαν δύο ως τέσσερις φορές το ίδιο μπουκάλ κρασί, σε διαφορετικούς αγοραστές, σε τιμή από 20.000 ως 40.000 ελβετικά φράγκα το ένα. Ετσι, οι αγοραστές βρίσκονταν τρεις ως τέσσερις να κατέχουν το ίδιο μπουκάλι, εν αγνοία τους φυσικά. Στο τέλος της επιχείρησης, οι δύο αυτοί «συνέταιροι» κέρδισαν 20 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για μπουκάλια συνολικής αξίας 10 εκατομμυρίων φράγκων.
Υπήρχε σχέση ανάμεσα στις αισχροκέρδειες τους και το τραγικό τέλος του Μπενουά Βιολιέ; Τίποτα δεν είναι σίγουρο, ωστόσο οι πληροφορίες που δημοσίευσε τότε το ελβετικό σάιτ Bilan αποδεικνύουν ότι οι τελευταίοι μήνες ζωής του διάσημου chef ήταν εξαιρετικά ταραχώδεις.
Δείτε επίσης