Search
Close this search box.

Δείτε βίντεο με τους λύκους στην Πάρνηθα – Tι πρέπει να κάνουμε σε πιθανό τετ α τετ

Τον τρόμο έζησε το απόγευμα του Σαββάτου ο διευθυντής προγράμματος του Myradio, Νίκος Νικολακόπουλος, ο οποίος έκανε βόλτα με την κόρη του στο βουνό μαζί με τον σκύλο τους, κοντά στο καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα, όταν ξαφνικά δέχτηκαν επίθεση από λύκο.

Ο λύκος μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά άρπαξε το σκυλί της οικογένειας και εξαφανίστηκε στο δάσος. Ο κ. Νικολακόπουλος και η κόρη του, ανέφεραν πως πάγωσαν όταν είδαν το άγριο ζώο να πλησιάζει και να επιτίθεται στο σκυλί, και σε κατάσταση σοκ έφυγαν από το βουνό.

Ο διαχειριστής του καταφυγίου Μπάφι, Γιάννης Χέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή το περιστατικό, εξήγησε πως έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν εμφανίσεις λύκων στην περιοχή και μάλιστα έχει εξασφαλίσει και βίντεο. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί πως, σύμφωνα με τον κ. Χέλη, η ανθρώπινη παρέμβαση έχει κάνει τους λύκους να πλησιάζουν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους.

«Οι λύκοι είχαν εξαφανιστεί από την Πάρνηθα για πολλές δεκαετίες. Εμείς τους είδαμε για πρώτη φορά να επανεμφανίζονται στο βουνό το 2012. Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, το τελευταίο τετράμηνο έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πιο κοντά στον άνθρωπο. Χωρίς να είμαι ειδικός, πιστεύω ότι έχουν εξοικειωθεί με τον κόσμο που ανεβαίνει στην Πάρνηθα. Ενδεχομένως επειδή οι πολίτες αφήνουν σκουπίδια και βρίσκουν κάτι να φάνε. Βέβαια, περιστατικό επίθεσης σε σκύλο δεν έχει ξανασημειωθεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι πλησιάζουν πλέον κοντά σε περιοχές που υπάρχει ανθρώπινη παρουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Βλέπουμε συχνά έναν συγκεκριμένο λύκο. Όχι πολύ κοντά στο καταφύγιο, αλλά κοντά στον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων. Εκεί τον βλέπουμε αλλά και σε διάφορα μονοπάτια του βουνού. Ο συγκεκριμένος είναι μοναχικός λύκος. Πλησιάζει αρκετά κοντά στα αυτοκίνητα και τον έχει φωτογραφίσει αρκετός κόσμος».

Οι 8 λύκοι που υπολογίζεται ότι υπήρχαν τότε -έφτασαν από τα βουνά της Βοιωτίας-, σήμερα ανέρχονται σε 25, το πρόβλημα όμως δεν είναι ο αριθμός, αλλά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς έχουν περάσει στο στάδιο της «εξοικείωσης» με τον άνθρωπο. «Πλέον, δεν τους ξενίζει η ανθρώπινη δραστηριότητα, δεν νιώθουν κίνδυνο και πολλές φορές τον θεωρούν και πηγή τροφής».

Δεν πρέπει να ταΐζουμε τους λύκους

«Δυστυχώς, οι πολίτες που ανεβαίνουν στο βουνό ταΐζουν τα άγρια ζώα. Κυρίως τα ελάφια. Ενδεχομένως να συμβαίνει αυτό και με τους λύκους. Είναι λάθος. Δεν θα πρέπει να συμβαίνει. Θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες. Μην ξεχνάμε, τα ζώα ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Εμείς τα επισκεπτόμαστε. Υπάρχουν παντού ταμπέλες που γράφουν ότι δεν θα πρέπει να τα ταΐζουμε. Υπάρχουν κανόνες στο βουνό. Στο παρελθόν και ελαφάκια επιτέθηκαν στους πολίτες, αλλά δεν πήρε δημοσιότητα το θέμα. Δυστυχώς, ο λύκος είναι παρεξηγημένο ζώο και για αυτό το θέμα πήρε έκταση. Εάν σεβόμαστε το βουνό, το δάσος και τα άγρια ζώα, μόνο κέρδος θα έχουμε».

Τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε λύκο

Κανένας λύκος -πλην ορισμένων σπάνιων εξαιρέσεων που το ζώο έχει λύσσα- δεν πρόκειται να επιτεθεί σε άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει ποτέ να προσεγγίζουμε τον λύκο. Αν βρεθούμε κατά λάθος κοντά του, με παλαμάκια, φωνές, ίσως και πέτρες, τον απωθούμε αμέσως. Και φυσικά δεν φέρνουμε σε εθνικούς δρυμούς κανένα κατοικίδιο ζώο, ούτε ταϊζουμε τον λύκο για να τον φωτογραφίσουμε.

Σχετικά άρθρα

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα