Η πανδημία του κορωνοϊού έριξε τα ποσοστά της απιστίας στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.
Οπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν απόλυτα πιστοί και μονογαμικοί την περίοδο της πανδημίας και ανέφεραν σαν αιτία τον φόβο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Μάλιστα ανάλογο περισσότεροι από 8 στους 10 δήλωσαν ότι φοβούνται τις περιστασιακές σχέσεις καθώς θεωρούν ότι διασπείρουν τον κορωνοϊό.
Στη νέα αυτή έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, αποτυπώνεται μια σημαντική μεταστροφή στην ερωτική συμπεριφορά, καθώς οι προηγούμενες έδειχναν ότι η απιστία ανέβαινε στα ύψη, ιδιαίτερα μετά τα lockdown.
To 83,70% φοβάται πως οι περιστασιακές σχέσεις διασπείρουν τον κορωνοϊό
«Η εξήγηση ήταν απλή: η στέρηση της ελευθερίας οδηγεί πάντα σε ασυδοσία, όπως και οι απαγορεύσεις ήταν πάντα το ελιξίριο της αμαρτωλής ανθρώπινης φύσης» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός-Ουρολόγος, Ανδρολόγος.
Παράλληλα ο δρ Κωνσταντινίδης προσθέτει: «Στη νέα μας έρευνα εν μέσω αυστηρών μέτρων, απειλής θανάτου στις εντατικές, αύξησης της μεταδοτικότητας και νέων μεταλλάξεων, θελήσαμε να αποτυπώσουμε τις αλλαγές στην ερωτική ζωή των πολιτών με την κυρίαρχη ερευνητική υπόθεση πως ο φόβος που έγινε μια καθημερινή σκέψη στην ζωή στον πλανήτη μπορεί να επηρεάζει την ερωτική ζωή σε όλες τις εκδηλώσεις της.
Είναι νομοτελειακό δεδομένο ιστορικά, πολιτιστικά και κοινωνικά πως ο άνθρωπος όσο ανάγκη έχει την πίστη σε μια θεότητα (γι’ αυτό και οι θρησκείες επιβιώνουν με τα μεταφυσικά δόγματα χιλιάδες χρόνια), άλλο τόσο έχει ανάγκη την απιστία που είναι φυσική ανθρώπινη ιδιότητα.
Οι κοινωνίες γνωρίζοντας την άπιστη φύση του ανθρώπου έφτιαξαν θεσμούς και ιδεολογικοποίησαν την τιμωρία για τους άπιστους αλλόθρησκους, αλλά και τους ερωτικά ανήσυχους πολίτες της παγκόσμιας θρησκείας που υπηρετεί τον γάμο ως μια απόλυτη ηθική αρχή για την σωτηρία της ψυχής αλλά και της κοινωνικής επιβίωσης, χωρίς τις συγκρούσεις που συνήθως ακολουθούν την ερωτική απιστία σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη».
*Η έρευνα διενεργήθηκε με τη μέθοδο των διαδικτυακών ερωτηματολογίων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2000 ενηλίκων από ολόκληρη την Ελλάδα, ηλικίας 18-54 ετών.