Ο δόκτωρ Ιγκόρ ήξερε ότι οι λόγοι που προφασίζονταν οι μέτοχοι για την παρατεινόμενη παρουσία θε­ραπευμένων ανθρώπων στο άσυλο -«ανθρωπιστικοί λό­γοι», έλεγαν- δεν ήταν παρά μια δικαιολογία.

Φοβού­νταν μήπως η Λιουμπλιάνα, η μικρή και χαριτωμένη πρωτεύουσα της Σλοβενίας, δεν είχε αρκετούς πλούσιους τρελούς, τόσους που να μπορούν να στηρίξουν όλο αυτό το ακριβό, σύγχρονο οικοδόμημα. Άλλωστε, το σύστημα της δημόσιας υγείας βασιζόταν σε άσυλα πρώτης κατηγορίας, γεγονός που έφερνε τη «Βιλέτ» σε μειονεκτική θέση στην αγορά των ψυχικών νόσων.

Όταν οι μέτοχοι μετέτρεψαν τον παλιό στρατώνα σε ψυχιατρείο, είχαν στόχο ανθρώπους που ενδεχομένως θα έπεφταν θύματα του πολέμου με τη Γιουγκοσλαβία. Ό­μως ο πόλεμος διήρκεσε ελάχιστα. Οι μέτοχοι πόνταραν στο ότι ο πόλεμος θα επαναληφθεί, αλλά αυτό δε συνέβη. Ύστερα, μετά από πρόσφατες έρευνες, ανακάλυψαν ότι οι πόλεμοι προκαλούσαν ψυχικά προβλήματα αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα απ’ ό,τι η υπερένταση, η α­νία, οι κληρονομικές παθήσεις, η μοναξιά και η απόρ­ριψη.

Όταν ένα σύνολο ανθρώπων έπρεπε να αντιμε­τωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα -όπως σε περίπτωση πο­λέμου ή υψηλού πληθωρισμού ή επιδημίας, σημειω­νόταν κάποια μικρή αύξηση στον αριθμό των αυτοκτονιών αλλά ταυτόχρονα μεγάλη μείωση στις καταστάσεις κατάθλιψης, παράνοιας και ψυχώσεων.

Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρούνταν επιστροφή στους συνήθεις δείκτες αφού είχε πλέον ξεπεραστεί το πρόβλημα, α­ποδεικνύοντας έτσι -όπως το καταλάβαινε ο δόκτωρ Iγκόρ ότι ο άνθρωπος αφήνεται στην πολυτέλεια της τρέλας μόνο όταν συντρέχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Μπροστά του είχε άλλη μια πρόσφατη έρευνα, αυτή τη φορά απ’ τον Καναδά, ο οποίος επιλέχθηκε πρό­σφατα από μια αμερικανική εφημερίδα ως η χώρα με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως.

Ο δόκτωρ Ιγκόρ διάβασε:

* Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά έχουν παρουσιάσει κάποιου είδους ψυχική ασθένεια: 40 % των ανθρώπων μεταξύ 15 και 34 χρόνων, 33 % των ανθρώπων μεταξύ 35 και 54 χρόνων, 20 % των ανθρώπων μεταξύ 55 και 64 χρόνων. * Εκτιμάται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχει από κάποιου είδους ψυχική διαταραχή.

* Ένας στους οχτώ Καναδούς θα εισαχθεί σε νοσοκομείο λόγω ψυχικών διαταραχών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Απίθανη αγορά, καλύτερη από εδώ σκέφτηκε. Όσο πιο ευ­ τυχισμένοι έχουν τη δυνατότητα να είναι οι άνθρωποι, τόσο πιo δυστυχισμένοι γίνονται.

ΠΑΟΥΛΟ ΚΟΕΛΟ, “Η ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ”, εκδόσεις Λιβάνη, απόσπασμα

Photo cover:pixabay.com/geralt-siihouettes

Διαβάστε επίσης:

https://www.female-g.com/2021/12/25/%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-t%ce%b6%ce%ad%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%84%cf%81/