Ο Εμίρης του Ντουμπάι, Σεΐχης Μοχάμεντ αλ Μακτούμ, διατάχθηκε, την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο, να πληρώσει ένα ποσό άνω των 640 εκατομμυρίων ευρώ στην πρώην σύζυγό του, πριγκίπισσα Χάγια της Ιορδανίας και τα δύο παιδιά τους, ως μέρος του διαζυγίου τους.
Το τελευταίο επεισόδιο έπαιξε στη δικαστική διαμάχη μεταξύ της πριγκίπισσας Χάγια της Ιορδανίας -μιας από τις ετεροθαλείς αδερφές του βασιλιά Αμπντουλάχ Β’- και του Εμίρη του Ντουμπάι, Σεΐχη Μοχάμεντ αλ Μακτούμ, τον οποίο παντρεύτηκε το 2004. Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021, ο Σεΐχης διατάχθηκε από το δικαστήριο στο Λονδίνο να καταβάλει στην πρώην σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους ποσό που ξεπερνά τα 640 εκατ. ευρώ.
Ο 72χρονος ηγέτης, επικεφαλής της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα πρέπει να πληρώσει 251,5 εκατομμύρια λίρες (περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ) στην έκτη -πρώην- σύζυγό του. Σε αυτό το ποσό προστίθενται πληρωμές για την κόρη τους Al Jalila, 14 ετών, και τον γιο τους Zayed, 9 ετών, που συνολικά θα ανέλθουν σε 290 εκατομμύρια λίρες (πάνω από 340 εκατομμύρια ευρώ) για την κάλυψη της υποστήριξης των παιδιών και των δαπανών που σχετίζονται με την ασφάλειά τους, σύμφωνα με την απόφαση του Οικογενειακού Δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Το συνολικό ποσό, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες λίρες για διακοπές ή έξοδα που σχετίζονται με κατοικίδια, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του αν τα παιδιά συμφιλιωθούν με τον πατέρα τους.
Η μεγαλύτερη οικονομική αποζημίωση που έχει χορηγήσει ποτέ η βρετανική δικαιοσύνη
Αυτά τα μέτρα χρηματικής αποζημίωσης θεωρούνται τα πιο σημαντικά που έχουν χορηγηθεί ποτέ στο πλαίσιο της διευθέτησης διαζυγίου στα αγγλικά δικαστήρια μετά την περίπτωση της πρώην συζύγου του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Farkhad Akhmedov, Tatiana Akhmedova, η οποία είχε κερδίσει, στα τέλη του 2016, το 41% της περιουσίας του πρώην συζύγου της, ή 453 εκατ. λίρες (531 εκατ. ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία).
Εκπρόσωπος του Εμίρη του Ντουμπάι είπε ότι ο τελευταίος «πάντα φρόντιζε να μην λείψει τίποτα στα παιδιά του». «Το δικαστήριο έχει εκδώσει τώρα την απόφασή του για την οικονομική πτυχή και δεν σκοπεύει να σχολιάσει περαιτέρω», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «ζητάει από τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν την ιδιωτική ζωή των παιδιών του και να μην ανακατεύονται στη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Υπενθυμίζουμε ότι η πριγκίπισσα Χάγια της Ιορδανίας -μία από τις κόρες του αείμνηστου βασιλιά Χουσεΐν- , τώρα 47 ετών, κατέφυγε στο Λονδίνο το 2019, παίρνοντας μαζί της τα δύο παιδιά της, «φοβούμενη για τη ζωή της» μέσα στο εμιράτο και θέλοντας να ζητήσει ένα διαζύγιο. Λαμβάνοντας την απόφασή του, ο δικαστής Μουρ έκρινε ότι «δεδομένης της κατάστασής τους και των γενικών απειλών τρομοκρατίας και απαγωγής που αντιμετωπίζουν σε τέτοιες συνθήκες, (τα παιδιά τους) είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και χρειάζονται ενισχυμένη ασφάλεια για να διασφαλιστούν σε αυτή τη χώρα».
Πρόσθεσε ότι «η κύρια απειλή που αντιμετωπίζουν προέρχεται από τον ίδιο (τον Σεΐχη) και όχι από εξωτερικές πηγές». Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τον Οκτώβριο ότι ο Σεΐχης Μοχάμεντ αλ Μακτούμ, ο οποίος έχει μακροχρόνια διπλωματική σχέση με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και μοιράζεται την αγάπη του για τα άλογα μαζί της, είχε εξουσιοδοτήσει το χακάρισμα των τηλεφώνων της συζύγου του κατά τη διάρκεια της δικαστικής τους διαμάχης και ένας “πολύ μεγάλος” όγκος δεδομένων είχε εξαχθεί από το τηλέφωνο της πριγκίπισσας Haya (24 ώρες ηχογράφησης φωνής ή 500 φωτογραφίες). Ο δικαστής υπογράμμισε ότι ο Σεΐχης είχε “παρενοχλήσει και εκφοβίσει τη μητέρα των παιδιών του πριν από την αναχώρησή της για την Αγγλία.
Τον Μάρτιο του 2020, το οικογενειακό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Σεΐχης είχε «διαγγείλει και ενορχηστρώσει» την απαγωγή δύο από τα παιδιά του, της πριγκίπισσας Shamsha και της αδελφής του Latifa, τα οποία είχε με μια άλλη σύζυγό του. Η πριγκίπισσα Λατίφα, η οποία είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να φύγει από το Ντουμπάι με βάρκα το 2018, είπε για ένα διάστημα ότι κρατήθηκε «όμηρος» από τον πατέρα της. Τον περασμένο Ιούνιο, είπε ότι ήταν «ελεύθερη να ταξιδέψει» μέσω του δικηγορικού της γραφείου. Είχε καλέσει τη βρετανική αστυνομία να ερευνήσει ξανά την απαγωγή της μεγαλύτερης αδελφής της Shamsha το 2000 στο Κέμπριτζ, σε μια επιστολή του 2018 που αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από το BBC.
Δείτε επίσης