Υπάρχουν ορισμένες ιστορίες που μπορεί να γράφτηκαν σε μια άλλη εποχή, αλλά παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρες.
Ήταν οι συγγραφείς προφητικοί ή ορισμένες καταστάσεις και ανάγκες δεν έχουν αλλάξει ακόμη και 50 χρόνια μετά; Κλίνουμε προς το δεύτερο.
Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και η Καρδιά Κυνηγάει Μονάχη της Κάρσον ΜακΚάλερς. Το 1936 και σε ηλικία μόλις 21 ετών έγραψε ένα έργο που αγγίζει κάθε καρδιά εκεί έξω. Ένα έργο εμβληματικό το οποίο μπήκε στα 100 καλύτερα έργα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας του 20ού αιώνα και το έχουν διαβάσει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.
Και συνεχίζουν να το διαβάζουν. Γιατί μπορεί ο Αμερικανικός Νότος της ΜακΚάλερς να απέχει πολύ πια από εμάς, αλλά η ματιά της στην ανθρώπινη κατάσταση όχι. Γι΄αυτό, το έργο της μας αφήνει μουδιασμένους: γιατί περιγράφει μια γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη σύγχρονη εποχή.
Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται ο Τζον Σίνγκερ, ένας κωφάλαλος. Ένας μυστήριος άνδρας, ο οποίος με την πράα σιωπή του και την ευγένειά του, μαγνητίζει τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ιστορίας.
Τον πλαισιώνουν τέσσερις χαρακτήρες, οι οποίοι μοιράζονται μαζί του τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, όσα τους προβληματίζουν αλλά και όσα τους γεμίζουν με ελπίδα. Αν υπάρχει κάτι που τους «ενώνει», αυτό είναι η μοναξιά τους. Αυτή η αφόρητη αίσθηση ότι βαδίζουν μόνοι, θλιμμένοι, πλημμυρισμένοι από σκέψεις που δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν. Η προσπάθεια που καταβάλλουν για να αγαπήσουν αλλά και ν’ αγαπηθούν, η αίσθηση ενός σκοπού κι ο ατελέσφορος αγώνας που δίνουν για να τον πετύχουν.
Είναι η Μικ Κέλι, ένα δεκατετράχρονο αγοροκόριτσο που ονειρεύεται να γίνει πιανίστρια και συνθέτης, μα δεν έχει τα λεφτά όχι μόνο για ν’ αγοράσει πιάνο, αλλά ούτε καν για μαθήματα μουσικής. Αναγκάζεται να πιάσει δουλειά σε πολυκατάστημα, με τα όνειρά της να ’χουν διαψευστεί.
Είναι ο Δρ Κόπλαντ, ένας έγχρωμος γιατρός που παλεύει για την αξιοπρέπεια των μαύρων, αποξενωμένος από την οικογένειά του, άθεος και μαρξιστής.
Είναι ο Μπιφ Μπράνον, ο εστιάτορας που στο μαγαζί του συχνάζουν τα πρόσωπα της ιστορίας· ένας άνθρωπος φιλοσοφημένος.
Είναι ο Τζέικ Μπλάουντ, ένας περιπλανώμενος μέθυσος ριζοσπάστης, που πιάνει δουλειά σ’ ένα λούνα παρκ και κάνει ανεδαφικά σχέδια για το πώς θα οργανώσει ένα εργατικό κίνημα.
Είναι η φτώχεια που επισκιάζει τα πάντα και πέφτει σαν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από την μικρή πόλη. Είναι η αδικία, οι διακρίσεις, ο ρατσισμός. Είναι ο πόνος. Η απομόνωση. Και η ανάγκη.
Η ανάγκη για αλλαγή.
Και στο επίκεντρο βρίσκεται ο κωφάλαλος Σίνγκερ, ο οποίος ενσαρκώνει την ανάγκη όλων τους να επικοινωνήσουν και ταυτόχρονα την αδυναμία τους να το καταφέρουν.
Ήρωες που αντιμετωπίζονται με ενσυναίσθηση, συμπόνια και αλληλεγγύη, αναζητούν τη λύτρωση.
Ίσως βρεις κι εσύ κομμάτια του εαυτού σου στους χαρακτήρες. Ίσως εντοπίσεις κοινά στοιχεία με την ανθρώπινη κατάσταση σήμερα. Διότι ίσως τελικά, η κοινωνία να μην έχει προχωρήσει τόσο όσο θα θέλαμε ή όσο ονειρευόμασταν. Ωστόσο, είναι πάντα στο χέρι μας.
Κι ας μη ξεχνάμε πως -όπως και στο βιβλίο- κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους ήρωες, απ’ την άποψη πως θα δώσουν ό,τι υπάρχει μέσα τους χωρίς να λογαριάσουν την προσπάθεια ή την προσωπική ανταμοιβή.
Υ.Γ. 1 Η καρδιά κυνηγάει μονάχη – Ένα μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα
Υ.Γ. 2 3 διαχρονικά βιβλία αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο
Photo cover:pixabay.com/geralt-heart
Διαβάστε επίσης: