Στην Ανθρώπινη δουλεία, που εκτυλίσσεται από το 1885 έως το 1906, παρακολουθούμε την ιστορία του Φίλιπ Κάρεϊ, ενός ορφανού που διψά για ζωή, αγάπη και περιπέτεια. Ο μικρός Φίλιπ, με μερική αναπηρία στο αριστερό του πόδι, και με μια έμφυτη ευαισθησία που έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον του, παλεύει να βρει τη θέση του στον κόσμο. Εγκαταλείπει το ασφυκτικό περιβάλλον της αγγλικής επαρχίας και τις ψυχρές σχέσεις με τον θείο που ανέλαβε ως κηδεμόνας του, και πηγαίνει στο Παρίσι για να σπουδάσει ζωγραφική. Καθώς ανακαλύπτει πως δεν έχει το ταλέντο, επιχειρεί να συμβιβαστεί με μια συμβατική ζωή. Τότε γνωρίζει τη Μίλντρεντ, που τον οδηγεί σε μια καταστροφική, εμμονική σχέση, με ατέλειωτες συναισθηματικές και οικονομικές δυσκολίες. Ο Φίλιπ πληγώνεται και πληγώνει. Θα μπορέσει να βγει από την προσωπική άβυσσο ή θα παραμείνει δέσμιος των παθών του; Η Ανθρώπινη δουλεία είναι το πιο αυτοβιογραφικό από τα έργα του Somerset Maugham.
«Ένα βιβλίο για την ανελέητη μοναξιά των ανθρώπων. Και ίσως αυτή να είναι και η αξία της τελικής συνειδητοποίησης του Φίλιπ: ποτέ δεν θα ξεπεράσουμε τη μοναξιά μας. Μπορούμε όμως, με προσπάθεια, να καταφέρουμε κάποτε να συμφιλιωθούμε μαζί της».
Από το επίμετρο του Νίκου Α. Μάντη
«Η Ανθρώπινη δουλεία δεν είναι αυτοβιογραφία αλλά αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα· πραγματικότητα και μυθοπλασία έχουν ενωθεί αξεχώριστα· τα αισθήματα είναι δικά μου, όμως τα περιστατικά δεν περιγράφονται όπως συνέβησαν και κάποια που αποδίδονται στον ήρωά μου προέρχονται από εμπειρίες άλλων».
Από τον πρόλογο του συγγραφέα
«Ο σύγχρονος συγγραφέας που με επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλον».
George Orwell
«Ένας από τους πιο αγαπημένους μου συγγραφείς».
Gabriel García Márquez
«Ένας τρομερά αφοσιωμένος συγγραφέας».
Graham Greene
Ανθρώπινη δουλεία
Συγγραφέας: Somerset Maugham
Μετάφραση: Νίκος Α. Μάντης
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί και το μυθιστόρημά του Το βαμμένο πέπλο.
Photo cover:pixabay.com/prayer
Διαβάστε επίσης: