Σχεδόν όλα τα νήπια θα περάσουν από την φάση των εκρήξεων θυμού, ακόμα και αν φαινομενικά δεν υπάρχει λόγος που να δικαιολογεί μια τέτοια αντίδραση. Αναψοκοκκινισμένα μάγουλα, σφιγμένες γροθιές και ρηχές αναπνοές είναι μερικά από τα σημάδια, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γονείς και σύμφωνα με τους ειδικούς, τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συνειδητές αναπνοές για να τα καταφέρετε.

Πώς επηρεάζουν οι συνειδητές αναπνοές τα νήπια;

Σύμφωνα με έρευνες, η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να είναι ήρεμα και συγκεντρωμένα, μακριά από τις εκρήξεις θυμού.

Χτίζοντας την επίγνωση του νηπίου για τη φυσική και συναισθηματική του κατάσταση και ενισχύοντας τη σύνδεση μυαλού-σώματος, οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το άγχος και το στρες των παιδιών.

Τα παιδιά που εξοικειώνονται με δεξιότητες διαλογισμού επίγνωσης μπορούν να επικαλούνται φράσεις, λέξεις-κλειδιά και εικόνες, που θα τα βοηθήσουν να ηρεμήσουν αντί να κυλούν στο πάτωμα, να χτυπούν τις πόρτες και να ουρλιάζουν.

Με απλά λόγια, η συνειδητή αναπνοή βοηθά ένα παιδί να προσέχει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με περιέργεια και καλοσύνη.

Photo;pixabay/mother

Πώς θα ξεκινήσετε με τα παιδιά

Η σταθερή πρακτική ενσυνειδητότητας απαιτεί συνεπή επανάληψη και ρουτίνα. Για να ξεκινήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Κάντε εσείς την αρχή

Η εξάσκηση των συνειδητών αναπνοών θα σας κρατήσει πιο ήρεμους, φέρνοντάς σας σε καλύτερη θέση να αντιδράτε με ενσυναίσθηση στις απαιτήσεις του παιδιού. Το να παραμένετε προσεχτικοί αυξάνει επίσης τις ουσιαστικές συνδέσεις σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο εγκέφαλος των νηπίων και των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν επεξεργάζεται λέξεις όταν αισθάνονται αναστατωμένοι. Αντίθετα, διαβάζουν πρόσωπα, ακούν τον τόνο της φωνής και ερμηνεύουν τη στάση του σώματος.

Αφήστε το παιδί σας να σας παρακολουθεί να παίρνετε μερικές βαθιές αναπνοές, να επιβραδύνετε τις κινήσεις και να επιστρέφετε σε μια ήρεμη κατάσταση.

Photo;pixabay/mother

Δοκιμάστε ασκήσεις ενσυνειδητότητας

Για ιδιαίτερα έντονες στιγμές, δεν θα ήταν κακό να έχετε αρκετές ασκήσεις ενσυνειδητότητας κατά νου για να βοηθήσετε τα νήπια να αποκλιμακώσουν την ένταση που αισθάνονται, στην περίπτωση που δεν το κάνουν μόνα τους.

Εξάλλου, τα παιδιά δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο περισσότερο από εμάς. Μπορείτε να βάλετε το παιδί σας να κάνει έναν «διαλογισμό fidget spinner». Μπορείτε να δώσετε ένα παιχνίδι fidget spinner, να το αφήσετε να το γυρίσει και μετά να πάρετε βαθιές αναπνοές μέχρι να σταματήσει να περιστρέφεται.

Πηγή:imommy.gr

Photo cover:pexels.com/Polina Tankilevitch 

Διαβάστε επίσης: