Όπως κάθε γενιά πριν από εμάς, θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν ζωές καλύτερες από τις δικές μας – πιο ασφαλείς και γεμάτες από καλύτερες προοπτικές.
Θέλουμε να είναι πλουσιότερες από εμάς και δεν αναφερόμαστε μόνο στον υλικό πλούτο. Αν και ένα κάποιο επίπεδο οικονομικής σταθερότητας είναι σημαντικό για μια ασφαλή και ανεξάρτητη ζωή, θέλουμε τα κορίτσια μας να είναι πλούσιες πνευματικά.
Θέλουμε οι κόρες μας να είναι φιλομαθείς και ανεξάρτητες και φιλόδοξες. Θέλουμε να κάνουν καλές επιλογές, να έχουν αντοχή να ανακάμψουν από αποφάσεις τύπου «φαινόταν καλή ιδέα εκείνη τη στιγμή» και να διαθέτουν τη δύναμη να συνέλθουν από τις όποιες κακοτυχίες. Περισσότερο από όλα, θέλουμε να έχουν το κουράγιο να είναι αυθεντικές. Θέλουμε να κατανοήσουν ποιες είναι και να αγαπούν πραγματικά τους εαυτούς τους. Αν θα έπρεπε να συνοψίσουμε τον ρόλο μας ως γονείς, θα ήταν ο εξής: θέλουμε να μεγαλώσουμε κορίτσια –και τις γυναίκες τις οποίες θα γίνουν– που να αγαπούν τους εαυτούς τους τόσο πολύ, όσο τις αγαπάμε κι εμείς. Άνευ όρων.
Αν το καταφέρουμε αυτό, τότε υποθέτουμε ότι όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν. Θα πασχίσουν για τη διάκριση όχι επειδή είναι τα δασκαλεμένα κουταβάκια από μανάδες και πατεράδες τίγρεις, αλλά επειδή έχουν εμπιστοσύνη στη δική τους ικανότητα για να την κατακτήσουν. Θα προχωρήσουν πολύ πιο μακριά από τη ζώνη άνεσής τους, γιατί είναι τολμηρές και γιατί η αποτυχία είναι απλώς ένα σημάδι ότι ακόμα μαθαίνουν. Θα έχουν την αυτοπεποίθηση να σηκωθούν όταν θα πέσουν και να προσπαθήσουν ξανά. Θα επιμείνουν να έχουν υγιείς σχέσεις, επειδή θα πιστεύουν ότι δεν τους αξίζει κάτι λιγότερο. Θα φροντίζουν τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, γιατί είναι φυσιολογικό να νοιάζεσαι γι’ αυτό που αγαπάς. Θα έχουν ενσυναίσθηση και θα είναι ανοιχτόμυαλες, γιατί δεν θα νιώθουν ότι απειλούνται από τη διαφορετικότητα ή δεν θα έχουν την ανάγκη να αποκαθηλώνουν άλλους ανθρώπους για να νιώσουν καλύτερα για τους εαυτούς τους. Θα είναι χαρούμενες και δυνατές και θα γνωρίζουν ότι ο καλύτερος φίλος και ικανότερος σύμμαχος είναι ο ίδιος ο εαυτός τους.
«Ναι, καλή τύχη με αυτό», σας ακούμε που λέτε. «Σχεδιάζετε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας στη μέση του πουθενά, χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο ή στις βιομηχανίες ομορφιάς, μόδας και αδυνατίσματος και μακριά από τους νταήδες του σχολείου ή τους γλοιώδεις ενήλικες που θα τις πατρονάρουν;»
Και θα έχετε δίκιο.
Οι προκλήσεις…
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή η γενιά κοριτσιών καθώς προσπαθούν να αναπτύξουν και να διατηρήσουν μια υγιή, ευτυχή και ασφαλή αίσθηση του εαυτού τους είναι τρομακτικές. Γνωρίζουμε, όπως και κάθε άλλος γονέας, ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον μας. Όμως αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η μάχη για την ευημερία των κοριτσιών μας έχει ήδη δοθεί κι έχει χαθεί. Διακυβεύονται πάρα πολλά για να μην παλέψουμε για το δικαίωμά τους να μεγαλώσουν ολοκληρωμένες και ασφαλείς.
Μέσα από τα κείμενά μας, έχουμε επενδύσει μια δεκαετία στο να αποδοκιμάζουμε την ανισότητα που κατατρώει την κουλτούρα μας και στερεί την ανθρωπιά και την αξία από τα κορίτσια και τις γυναίκες. Όμως η πρόοδος είναι αργή, οπότε όσον αφορά στο πώς θα μεγαλώνουμε τα κορίτσια μας, εστιάζουμε σε όσα μπορούμε να ελέγξουμε – σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε σωστά τώρα. Δεν μπορούμε μόνοι μας, χωρίς βοήθεια, να καταπολεμήσουμε τη νόσο της εποχής μας που κλέβει τόσο πολλά από τις δυνατότητές των κοριτσιών μας και αντί γι’ αυτό εστιάζουμε την προσοχή μας στην πρόληψη καταστάσεων και στην προστασία τους.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε τη δική μας παιδική ηλικία, να αναθεωρήσουμε τις γονεϊκές προκαταλήψεις, να διαλύσουμε τις κοινά αποδεκτές πολιτιστικές νόρμες και τα στερεότυπα, να μιλήσουμε με φίλους, να κάνουμε λάθη, να επανεκτιμήσουμε −κι έπειτα να κάνουμε ακόμα περισσότερα λάθη και να επανεκτιμήσουμε ξανά− και να κοιτάξουμε τα στοιχεία για να δώσουμε στις κόρες μας τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες σε έναν κόσμο που πολύ συχνά ενθαρρύνει τα κορίτσια να γίνουν μικρότερα των προσδοκιών τους.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι η δική μας συνταγή είναι απόλυτα ασφαλής. Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός τρόπος για να μεγαλώσετε μια κόρη. Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, κάθε παιδί είναι διαφορετικό και η ικανότητά μας να ανατρέφουμε παιδιά με τον τρόπο που θέλουμε διαφέρει σημαντικά από τη μια μέρα στην άλλη. Μερικές μέρες αλλάζει από ώρα σε ώρα. Όπως γνωρίζει κάθε γονέας, το χάσμα ανάμεσα στο πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα λαμβάνει τις διαστάσεις του Γκραντ Κάνιον όταν είμαστε κουρασμένοι, αγχωμένοι, απασχολημένοι ή απλώς όταν χρειαζόμαστε λίγη ώρα για τον εαυτό μας.
Και ξέρετε τι; Αυτό είναι εντάξει. Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από τέλειους γονείς. Απλώς χρειάζονται αρκετά καλούς γονείς.
Αντί να γράψουμε ένα εξειδικευμένο εγχειρίδιο ανατροφής παιδιών που υπαγορεύει μια σειρά από υπέροχους-στη-θεωρία-αλλά-απίθανους-να-συμβούν-ποτέ κανόνες για γονείς που προκαλούν ενοχές, εμείς έχουμε ξεκινήσει να μοιραζόμαστε τη στρατηγική μας για να περιορίσουμε τους κινδύνους ώστε να αναθρέψουμε σωστά τις κόρες μας. Είναι η οπτική γωνία τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε κι εσείς αυτή τη στιγμή. Είναι αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε τον περισσότερο καιρό, μέσα από τους περιορισμούς της ζωής και των ατελών εαυτών μας, να μεγαλώσουμε κόρες που αγαπούν τους εαυτούς τους.
Αυτό το βιβλίο είναι για γονείς με κορίτσια των οποίων η ηλικία κυμαίνεται από τη νηπιακή μέχρι την προεφηβεία. Έχει να κάνει με το να πώς να βγάλετε άκρη με τις σύγχρονες συμβουλές για την ανατροφή των κοριτσιών, να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια προσέγγιση που να ταιριάζει με τις δικές σας αξίες, να λειτουργεί με τη δυναμική της οικογένειάς σας – και πάνω από όλα να ταιριάζει με τις κόρες σας. Ελπίζουμε να σας δώσουμε μερικές καινούριες γνώσεις και εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε τα δικά σας κορίτσια – κι επίσης θα σας χαρίσουν το γέλιο καθώς θα διαβάζετε και μια αίσθηση αλληλεγγύης και κουράγιου καθώς πολεμάμε όλοι για το μέλλον των κοριτσιών μας.
Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους
Από την εισαγωγή του βιβλίου «Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους»…
Photo cover:pixabay.com/Pexels
Διαβάστε επίσης: