Η πληροφοριοδότης των «Facebook Files» ονομάζεται Φράνσις Χόγκεν και είναι… ο χειρότερος εφιάλτης του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
H 37χρονη Φράνσις Χόγκεν εργαζόταν ως product manager στην ομάδα παραπληροφόρησης στο Facebookπιστεύει ότι η πλατφόρμα των social media «πρόδωσε τη δημοκρατία» και αποκάλυψε τις έρευνες της εταιρείας για τις επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων στην ψυχική υγεία των νέων. Και μάλιστα έχει και αποδείξεις με τη μορφή εσωτερικών εγγράφων και μελετών που κυκλοφορούσαν μέσα στην εταιρεία, τα οποία και παρέδωσε στη Wall Street Journal.
Η αμερικανική εφημερίδα έχει πραγματοποιήσει σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων αποσπασματικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αξιοποιώντας τα επονομαζόμενα «Facebook Files». Όπως προκύπτει από τα εσωτερικά έγγραφα που έβγαλε στη φόρα η Χόγκεν, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ γνωρίζει καλά ότι στις πλατφόρμες της ανθούν το μίσος, η βία και η παραπληροφόρηση, όμως δεν κάνει τίποτα να τα σταματήσει γιατί με αυτό τον τρόπο, θα μειωθεί ο χρόνος που περνά ο χρήστης στο Facebook ή το Instagram.
Η πρώην εργαζόμενη που ευθύνεται για μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με την εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ προχώρησε σε μία σειρά αποκαλύψεων και μίλησε με τα χειρότερα λόγια για την εταιρία.
«Αυτό που είδα στο Facebook ξανά και ξανά ήταν ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αυτό που είναι καλό για το κοινό και αυτό που είναι καλό για το Facebook. Και το Facebook ξανά και ξανά επέλεξε να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, όπως το να βγάλει περισσότερα χρήματα», είπε η Χόγκεν στην εκπομπή «60 Minutes», όπου επίσης αποκάλυψε ότι παραιτήθηκε καθώς είχε εξοργιστεί με την εταιρεία.
Με αυτή τη συνέντευξη, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά η ταυτότητα του ατόμου που βρίσκεται πίσω από τα Facebook Files.
Πριν από ένα μήνα, η Χόγκεν κατέθεσε τουλάχιστον οκτώ διαμαρτυρίες κατά της Facebook στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στις οποίες ισχυρίζεται ότι η εταιρεία αποκρύπτει έρευνες σχετικά με τις αδυναμίες της από τους επενδυτές και το κοινό. Και παρέδωσε τα στοιχεία αυτά στη Wall Street Journal. Αύριο, θα καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των προϊόντων και των data.
Η Χόγκεν άρχισε να δουλεύει για την Facebook το 2019, αφότου προηγουμένως είχε περάσει από γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η Google, το LinkedIn και το Pinterest. «Έχω δει ένα σωρό social networks και στο Facebook ήταν πολύ χειρότερα από ό,τι έχω δει έως τώρα. Κάποια στιγμή το 2021 συνειδητοποίησα ότι θα πρέπει να το κάνω αυτό με συστημικό τρόπο, ότι θα πρέπει να έχω αρκετά έγγραφα ώστε κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει το εάν είναι αλήθεια», είπε στη συνέντευξή της.
Το Facebook αρνείται τους ισχυρισμούς της, χαρακτηρίζοντάς τους παραπλανητικούς και επιμένοντας ότι οι πλατφόρμες του κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό.
Ευνοϊκή μεταχείριση σε πολιτικούς και διασημότητες
Οι αποκαλύψεις περιλάμβαναν έγγραφα που έδειχναν ότι διασημότητες, πολιτικοί και χρήστες του Facebook με υψηλό προφίλ αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από την εταιρεία.
Οι διαρροές αποκάλυψαν ότι οι πολιτικές εποπτείας εφαρμόστηκαν διαφορετικά ή καθόλου σε τέτοιους λογαριασμούς – ένα σύστημα γνωστό ως XCheck (διασταύρωση).
Μια άλλη διαρροή έδειξε ότι το Facebook αντιμετωπίζει επίσης μια σύνθετη αγωγή από μια ομάδα μετόχων του.
Η ομάδα ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η πληρωμή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Facebook προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για να επέλθει συμβιβασμός για το σκάνδαλο με τα δεδομένα της Cambridge Analytica ήταν τόσο υψηλή, επειδή σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Εσωτερική έρευνα από το Facebook διαπίστωσε ότι το Instagram επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων, αλλά δεν μοιράζεται τα ευρήματά του όταν πρότειναν ότι η πλατφόρμα ήταν ένα «τοξικό» μέρος για πολλούς νέους. Σύμφωνα με τις διαφάνειες που ανέφερε η Wall Street Journal, το 32% των εφήβων ερωτηθέντων δήλωσε ότι όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους, το Instagram τα έκανε να αισθάνονται χειρότερα.
Η Χόγκεν θα καταθέσει ενώπιον μιας υποεπιτροπής της Γερουσίας για την “Προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο”, σχετικά με την έρευνα της εταιρείας για την επίδραση του Instagram στην ψυχική υγεία των νέων χρηστών. Την περασμένη εβδομάδα, ένα στέλεχος του Facebook κατέθεσε στους γερουσιαστές των ΗΠΑ ότι οι διαρροές δεν κατάφεραν να τονίσουν τον θετικό αντίκτυπο που είχε η πλατφόρμα στους εφήβους.
Υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων
Η Χόγκεν, βέβαια, έχει έναν καλό λόγο να πει για τον Ζάκερμπεργκ. Όπως λέει «ποτέ δεν ξεκίνησε να φτιάξει μία πλατφόρμα του μίσους, αλλά επέτρεψε να γίνουν επιλογές οι οποίες είχαν ως παρενέργεια το περιεχόμενο του μίσους και εκείνο που διχάζει περισσότερο να διασπείρεται περισσότερο και να φτάνει σε πιο πολλά άτομα».
Ωστόσο, η Χόγκεν ήταν καταπέλτης για το Facebook. «Υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό και τι ήταν καλό για το Facebook», είπε.
Αρχικά, δουλειά της Χόγκεν στο Facebook ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα. Όμως, η εταιρεία αποφάσισε να διαλύσει την ομάδα πολιτικής ακεραιότητας που είχε συστήσει, λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ. Και τότε, τα συναισθήματα της Χόγκεν απέναντι στην εταιρεία άρχισαν να αλλάζουν.
Όπως πιστεύει, η απόφαση αυτή, καθώς και άλλες κινήσεις επέτρεψαν στο Facebook να χρησιμοποιηθεί για την οργάνωση της εισβολής της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. «Και αυτό μου φαίνεται σαν μια προδοσία της δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.
«Το Facebook επέλεξε ξανά και ξανά να βελτιστοποιεί για τα δικά του συμφέροντα, όπως να κερδίζει περισσότερα χρήματα». Η Xόγκεν αναφέρθηκε επίσης στις αιματηρές ταραχές του Capitol Hill τον περασμένο Ιανουάριο – υποστηρίζοντας ότι το Facebook βοήθησε στην υποκίνηση της βίας. Είπε ότι το Facebook ενεργοποίησε τα συστήματα ασφαλείας για να μειώσει την παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών – αλλά μόνο προσωρινά.
«Βασικά είπαν: ‘Α, καλά, περάσαμε τις εκλογές, δεν είχαμε εξεγέρσεις, τώρα μπορούμε να ξεφορτωθούμε την πολιτική ακεραιότητα. Και μετά από 1-2 μήνες, είχαμε την εισβολή. Όταν ξεφορτώθηκαν την πολιτική ακεραιότητα, ήταν η στιγμή που σκέφτηκα: ‘Δεν τους εμπιστεύομαι ότι θέλουν πραγματικά να επενδύσουν αυτά που χρειάζεται να επενδύσουν για να αποτρέψουν το Facebook από το να γίνει επικίνδυνο’», ανέφερε η Χόγκεν.
Η εταιρεία αναγνωρίζει ότι «εάν αλλάξουν τον αλγόριθμο για να είναι πιο ασφαλής, ο κόσμος θα περνά λιγότερο χρόνο στο site τους, θα κάνει κλικ σε λιγότερες διαφημίσεις και αυτοί θα βγάζουν λιγότερα χρήματα», τόνισε.
Δείτε επίσης