Τον τελευταίο καιρό τα ιαπωνικά ΜΜΕ είναι σε κατάσταση φρενίτιδας καθώς η πριγκίπισσα Μάκο γνωστή και αγαπημένη στη χώρα της, η 29χρονη εγγονή του πρώην αυτοκράτορα Ακιχίτο και ανιψιά του νυν αυτοκράτορα Ναρουχίτο παντρεύεται έναν «κοινό θνητό» τον Κέι Κομούρο, πρώην συμφοιτητή της με τον οποίο διατηρούσε δεσμό τα τελευταία χρόνια. Μια παρόμοια ιστορία δηλαδή με τη Μέγκαν και τον Χάρι της Βρετανίας…
Ο επίσης 29χρονος Κομούρο, ο οποίος ζει στη Νέα Υόρκη καθώς μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Fordham εργάζεται πλέον εκεί σε δικηγορικό γραφείο, επέστρεψε στην Ιαπωνία πριν λίγες μέρες για τον γάμο τους. Η άφιξή του, μετά από τρία χρόνια συνεχούς παραμονής στις ΗΠΑ, αιχμαλώτισε τα φλας των φωτορεπόρτερ ο ίδιος όσο και η… κοτσίδα του.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ζευγάρι που θα παντρευτεί στα τέλη του μήνα (26/10) αναμένεται μετά και οι δύο τους να επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη για να ξεκινήσουν εκεί την κοινή τους ζωή. Τα πράγματα μπορεί μέχρι εδώ να φαίνονται απλά αλλά δεν είναι καθώς η επιλογή της να παντρευτεί έναν «κοινό θνητό» αυτομάτως σημαίνει ότι αποποιείται και του δικαιώματός της στη σειρά διαδοχής και εν γένει ότι χάνει τα προνόμια της πριγκιπικής της θέσης, τους τίτλους της ένα επίδομα ύψους 150 εκατομμυρίων γεν. Ωστόσο με το που θα εγκαταλείψει τις αυτοκρατορικές υποχρεώσεις η πριγκίπισσα δικαιούται ένα έκτακτο επίδομα το οποίο φτάνει το ένα εκατομμύριο δολάρια. Αν και δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί λεπτομέρειες, το ζευγάρι όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK θα αρνηθεί το επίδομα αυτό.
Επίσης σύμφωνα με το δίκτυο NHK, το ζευγάρι θα δηλώσει τον γάμο του σε τοπική κυβερνητική υπηρεσία, με τα αρχεία της αυτοκρατορικής οικογένειας να υφίστανται τις απαραίτητες προσαρμογές ώστε να φαίνεται ότι η πριγκίπισσα Μάκο αποχώρησε από αυτή.
Η υπόθεση πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς το θέμα ξέφυγε από τα όρια των εφημερίδων και απασχόλησε τον ευρύτερο Τύπο, δήλωσε ο Ακινόρι Τακαμόρι, ειδικός σε θέματα της αυτοκρατορικής οικογένειας, που είναι λέκτορας στο πανεπιστήμιο Kokugakuin της πρωτεύουσας.
Γιγαντώθηκε ακόμα περισσότερο όταν μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας ένιωσαν υποχρεωμένα να μιλήσουν δημοσίως και να κερδίσουν την κατανόηση του κόσμου.
«Ακόμα και οι πιο μικρές λεπτομέρειες –όπως τα μαλλιά του– αποτέλεσαν τροφή για τις τηλεοπτικές εκπομπές», είπε ο Τακαμόρι, προσθέτοντας ότι νιώθει πως η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης της οικογενειακής ζωής του Κομούρο μπορεί να αποτελεί ακόμα και «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Οι Ιάπωνες πάντως φαίνονται διχασμένοι για το γεγονός. Πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας Mainichi έδειξε ότι το 38% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του γάμου, το 35% είναι αντίθετο σε αυτόν ενώ το 26% δεν εξέφρασε κανένα ενδιαφέρον. «Δεν είναι ωραίο οι πολίτες να είναι διχασμένοι για το θέμα αυτό όταν η αυτοκρατορική οικογένεια θα πρέπει να αποτελεί σύμβολο ενότητας για τη χώρα», δήλωσε ο Τακαμόρι.
Η υπόθεση πάντως θυμίζει σε πολλούς… Μπάκιγχαμ με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ να έχουν δώσει στο ζευγάρι το τίτλο του «Μέγκαν και Χάρι της Ιαπωνίας, το οποίο επίσης απαρνήθηκε τη βασιλική ζωή για να ξεκινήσει μια νέα ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η Ulrika Yui από την ιαπωνική τηλεόραση Fuji δήλωσε στη Page Six: «Είμαστε περίεργοι να μάθουμε πώς προσεγγίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ αυτές τις ειδήσεις. Και αν η πριγκίπισσα Μάκο θα πρέπει να περιμένει παπαράτσι φωτογράφους γύρω της μόλις εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη;».
Δείτε επίσης