Επίκαιρη όσο ποτέ είναι τώρα η ιστορία της Νάντια Ναντίμ ενός από τα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που η ιστορία της ζωής της διδάσκει πως η δύναμη της θέλησης είναι ακαταμάχητη. Από Αφγανή μετανάστρια σε σταρ του ποδοσφαίρου. Αυτός είναι με δύο λόγια ο τίτλος της αυτοβιογραφίας της.
Εγκατέλειψε το Αφγανιστάν για να ζήσει πριν από 20 χρόνια, όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία. Άλλαξε τη μοίρα της και έγινε σταρ του ποδοσφαίρου. Η Νάντια Ναντίμ αποτελεί πηγή έμπνευσης, τώρα που ιστορία επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία.
Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν μετά από 20χρόνια στην εξουσία στο Αφγανιστάν σκορπώντας τον τρόμο στους πολίτες και η δεύτερη φορά θυμίζει στην Νάντια Ναντίμ την τραυματική για την ίδια πρώτη.
«Είναι αποκαρδιωτικό αυτό που συμβαίνει. Μετά από 20 χρόνια που κάναμε για να ξεφύγουμε από αυτά τα σκ…, να ‘μαστε πάλι εδώ. Είναι συγκλονιστικό», σχολίασε σχετικά.
Σήμερα η επιθετικός της Ράσινγκ Λούιβιλ και της εθνικής Δανίας είναι 33 ετών. Στα 11 της χρόνια είδε τους Ταλιμπάν να εκτελούν τον πατέρα της και αξιωματικό του αφγανικού στρατού, Ραμπανί Χαν..
Αφού ταξίδεψαν με πολλούς κινδύνους, έφτασαν στη Δανία (με τη μητέρα και τις τέσσερις αδελφές της διέφυγαν με πλαστά διαβατήρια). Πέρασε τα σύνορα με το Πακιστάν και από εκεί ταξίδεψε για την Ιταλία. Μαζί με τη μητέρα της και τις τέσσερις αδελφές της μέσα σε φορτηγάκι βρέθηκαν σε μια μικρή πόλη της Δανίας.
Μπορεί οι ίδιες να νόμιζαν ότι το φορτηγάκι θα τις μετέφερε στο Λονδίνο, αλλά ακόμη και το καμπ προσφύγων έμοιαζε με τη Γη της Επαγγελίας σε σχέση την κόλαση της Καμπούλ. Εκεί έκανε τα πρώτα της βήματα στο ποδόσφαιρο.
Και όπως τα έχει γράψει η ίδια στην ιστοσελίδα της: «Σχεδιάζαμε να φθάσουμε στο Λονδίνο, όπου είχαμε κάποιους συγγενείς. Με πλαστά διαβατήρια περάσαμε στην Ιταλία. Από εκεί, εγώ και η οικογένειά μου μπήκαμε σε ένα φορτηγό και χαιρόμασταν, γιατί πιστεύαμε ότι κατευθυνόμαστε προς το Λονδίνο. Μετά λίγες μέρες και πολλές κακουχίες, μας ξεφόρτωσαν. Περιμέναμε να δούμε το Μπιγκ Μπεν, αλλά… Το μόνο που είδαμε ήταν δέντρα και πολύ πράσινο. Ρωτήσαμε έναν περαστικό και τότε ανακαλύψαμε ότι το φορτηγό μας είχε φέρει στη Δανία»!
«Στο καμπ υπήρχαν συνομήλικα παιδιά και παίζαμε ποδόσφαιρο. To έδαφος είχε λακούβες και τα δοκάρια στις εστίας ήταν σπασμένα. Μου άρεσε όμως! Προσπαθούσα για ώρες να ντριμπλάρω τα αγόρια», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Ναντίμ.
Στη χώρα, η οποία έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα της, ξεκίνησε την καριέρα της. Από τη Βίμποργκ και την Άαλμποργκ, στη Σκόβμπακεν και τη Φορτούνα Χιέρινγκ. Η πρώτη της επαφή με τις ΗΠΑ ήταν το 2014, όταν την απέκτησε η Sky Blue. Ακολούθησαν οι Πόρτλαντ Τορνς και η επιστροφή στην Ευρώπη.
Πρώτος σταθμός το Μάντσεστερ και η Σίτι (2018), δεύτερος το Παρίσι και η Παρί Σεν-Ζερμέν (2019-21) αλλά πήγε ξανά στις ΗΠΑ. Από τον περασμένο Ιούνιο ανήκει στη Ράσινγκ Λούιβιλ.
Σήμερα η Νάντια Ναντίμ είναι μία διάσημη παίκτρια ποδοσφαίρου και, όπως η ίδια παραδέχεται, το ποδόσφαιρο ήταν αυτό που της έσωσε τη ζωή. Παράλληλα με το άθλημα που αγαπάει και που κάνει τον κόσμο να την χειροκροτά, σπουδάζει στην ιατρική σχολή, επιδιώκοντας μία μέρα να γίνει και επιτυχημένη πλαστική χειρουργός. Μιλά 11 γλώσσες άπταιστα και βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες στον διεθνή αθλητισμό!
Όταν δεν αγωνίζεται στα γήπεδα, η Ναντίμ που γεννήθηκε στη Χεράτ του Αφγανιστάν, είναι πρέσβειρα της UNESCO, προσφέρει οικειοθελώς τις υπηρεσίες της στα Ηνωμένα Έθνη και επιδίδεται σε φιλανθρωπίες. Τελευταία συνεργάζεται με φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν στην δημιουργία αθλητικών συλλόγων σε καταυλισμούς προσφύγων σε όλο τον κόσμο.
Η ζωή της, την οποία σίγουρα δεν κατάφεραν δυστυχώς να ζήσουν οι περισσότεροι και περισσότερες πρόσφυγες, είναι στην ουσία ένα μήνυμα ελπίδας. Και μπορεί η ιστορία να επαναλαμβάνεται ως τραγωδία αλλά η Ναντίμ αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους που βιώνουν αυτό που και εκείνη βίωσε με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να ξεφύγουν από την ίδια τους τη μοίρα.
Δείτε επίσης