Το καλοκαίρι αυτό απ΄ότι φαίνεται τουριστικά ανήκει στις Σποράδες γεγονός που προκύπτει από τους αριθμούς των μετακινήσεων και επιβεβαιώνει την μεγάλη πληρότητα στα νησιά αυτά. Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των επισκεπτών είναι από Βόρεια Ελλάδα κυριώς λόγω του νέου δρομολογίου με το ταχύπλοο οχηματαγωγό που ξεκίνησε από τις 18/6 η SeaJets προκειμένου να συνδέσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα νησιά των Σποράδων.
Χαρακτηριστικά ο ο ναυτιλιακός πράκτορας της εταιρείας Seajet Χάρης Καραχαρίσης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Ιούνιο και Ιούλιο ταξίδεψαν για Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο 9.500 επιβάτες συνολικά, ενώ μέχρι τις 25/8 ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει συνολικά τις 18.000». Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 18 Ιουνίου και για όλο τον μήνα, το ταχύπλοο οχηματαγωγό πλοίο Super Runner Jet της SeaJets, χωρητικότητας 650 ατόμων-βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω της covid-19-, μετέφερε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με προορισμό τα νησιά των Σποράδων 2.500 άτομα και 300 δίκυκλα και επιβατικά οχήματα, ενώ τον Ιούλιο οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 7.000 και 900.
Το τελευταίο μάλιστα 20ήμερο διευκρίνισε ότι το δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη για τα νησιά των Σποράδων εκτελείται από το ταχύπλοο οχηματαγωγό πλοίο Champion Jet, χωρητικότητας 750 ατόμων και τόνισε ότι λόγω και του έντονου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται, το δρομολόγιο Ιούλιο και Αύγουστο εκτελείται τέσσερις φορές την εβδομάδα, (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο), από τρεις που ήταν τον Ιούνιο και ευχήθηκε «να εδραιωθεί η επιδοτούμενη αυτή γραμμή και να εκτελείται κάθε χρόνο για τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες».
Μάλιστα την ανάγκη καθιέρωσης αυτής της γραμμής επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει εισιτήριο αυτή τη στιγμή, είμαστε με την πληρότητα στο 100%» και συνέχισε «Αν η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή λειτούργησε τόσο καλά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει στην μετά covid-19 εποχή». Επίσης ο δήμαρχος είπε πως η ισχύς της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής σύνδεσης λειτούργησε καθοριστικά για την τόνωση της οικονομίας της Σκιάθου (καθώς λόγω του κορονοϊου η Σκιάθος αποκλείστηκε από άλλες γραμμές) και σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε ήδη τις ενέργειές μας ώστε να διατηρηθεί αφενός η γραμμή, αφετέρου δε να ανακοινωθεί νωρίς η έναρξη των δρομολογίων το 2022 και έτσι να μπορούν οι εν δυνάμει επισκέπτες, Βορειοελλαδίτες και Βαλκάνιοι, να κάνουν έγκαιρα τον προγραμματισμό τους». Ολοκληρώνοντας ο κ. Τζούμας είπε ότι «για ένα (τέτοιο) σύντομο ταξίδι, το πλοίο είναι σύγχρονο και το εισιτήριο δεν είναι απαγορευτικό» και υπενθύμισε ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες είναι αποτέλεσμα των ενεργειών που έγιναν σε συνεργασία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ζητώντας από το υπουργείο Ναυτιλίας να προχωρήσει στην επιδότησή της.
Στην ίδια γραμμή και ο δήμαρχος της Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης ο οποίος χαρακτηριστικά είπε ότι η νέα αυτή ακτοπλοϊκή σύνδεση όχι μόνο έσωσε τη φετινή τουριστική σεζόν, αλλά λειτούργησε καθοριστικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και ότι δεν πρέπει να πάψει να ισχύει και θα δουλέψουν για αυτό όλοι οι αρμόδιοι φορείς, καθώς το φετινό αυτ΄οεγχείρημα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία με αποτέλεσμα η πληρότητα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Αλλά και ο δήμαρχος Αλοννήσου , Πέτρος Βαφίνης χαρακτήρισε “επιβεβλημένη” την ανάγκη διατήρησης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα νησιά των Σποράδων ο οποίος τονίζοντας την «καλή χημεία» μεταξύ Βορειοελλαδιτών και Σποραδιτών, είπε ότι “τα οφέλη από την ισχύ της στα επόμενα χρόνια, θα είναι πολλά και για τις δύο πλευρές” υπενθυμίζοντας ότι η σύνδεση αυτή “ήταν πάντα επιτυχημένη οποτεδήποτε και αν ίσχυσε”. Ολοκληρώνοντας ο κ. Βαφίνης είπε, ότι “φέτος έχουμε πληρότητα στο νησί στο 100% και αυτό ήταν ανέλπιστο για εμάς, δεν το υπολογίζαμε. Πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για εσωτερικό τουρισμό”.
Το δρομολόγιο
Σημειώνεται ότι τα δρομολόγια θα εκτελούνται μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου, με τρία εβδομαδιαία από τον Σεπτέμβριο, ενώ οι ταξιδιώτες θα βρίσκονται από τη Θεσσαλονίκη στη Σκιάθο σε περίπου τρεις ώρες και 15 λεπτά, σε τέσσερις ώρες στη Σκόπελο και σε τέσσερις ώρες και 25 λεπτά στην Αλόννησο.
Όσον αφορά στο κόστος, για Σκιάθο οι τιμές ξεκινούν από 36,70 ευρώ/άτομο και φτάνουν ως και 94,40 ευρώ/άτομο, με το κόστος για τα ΙΧ στα 89,50 ευρώ και τα δίκυκλα σε 17,90 ευρώ. Για την Σκόπελο οι τιμές ξεκινούν από 40,30 ευρώ/άτομο και φτάνουν στα 96 ευρώ/άτομο, με το κόστος για ΙΧ σε 105,90 ευρώ και για τα δίκυκλα σε 21,10 ευρώ. Για την Αλόννησο οι τιμές ξεκινούν από 48 ευρώ/άτομο και φτάνουν ως και 96 ευρώ/άτομο, με το κόστος για ΙΧ στα 115,10 ευρώ και για τις μοτοσυκλέτες στα 23 ευρώ.