Search
Close this search box.

Ο Πάνος Τριανταφύλλου κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο με αμαξίδιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας

Ο Πάνος Τριανταφύλλου “ο ασημένιος Παραολυμπιονίκης του Ρίο” κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην σπάθη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξιφασκίας με αμαξίδιο που διεξάγεται στο Άμστερνταμ και είναι πλέον ακόμα πιο κοντά στην εξασφάλιση του «εισιτηρίου» που οδηγεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Πέτυχε, τόσο σε όμιλο, όσο και σε αγώνες κατάταξης, συνολικά εννέα νίκες σε δέκα αγώνες, Η πιο σπουδαία την πέτυχε στα ημιτελικά όπου επικράτησε του Πολωνού Αντριάν Κάστρο «χάλκινου» Παραολυμπιονίκη στο Ρίο, στο ίδιο όπλο.

Στη φάση των ομίλων είχε πέντε νίκες και μία ήττα, όμως στους αγώνες κατάταξης ήταν ασταμάτητος. Νίκησε 15-12 τον Γάλλο Βαλέ (δύο μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες στο ξίφος ασκήσεως), 15-8 τον Γάλλο Ιφέμπε, 15-9 τον Κάστρο ενώ στον τελικό επικράτησε 15-9 του Ούγγρου Ταργιάνι.

Ο Πάνος Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986, και ξεκίνησε πρώτα να ασχολείται με το μπάσκετ και λίγο αργότερα με την ξιφασκία, σε δηλώσεις του είχε πει: “Στην αρχή νόμιζα πως δεν θα μπορούσα να το κάνω. Μου φάνηκε πολύ extreme ως άθλημα, είχε πολλές πτώσεις. Φοβήθηκα όταν είδα πώς παίζουν. Επιπλέον, ήμουν τελείως άσχετος με το μπάσκετ. Εγώ έπαιζα ποδόσφαιρο και βόλεϊ. Τελικά, όμως, κόλλησα”. 

Οι νίκες και οι επιτυχίες του είναι πολλές. Χρυσά και χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμια κύπελλα όπως στην Ιταλία, στο Μόντρεαλ και τη Γερμανία. Ήταν τρίτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Χονγκ Κονγκ το 2013 και στο παγκόσμιο κύπελλο στο Λονάτο της Ιταλίας. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έλαβε την όγδοη θέση και 4 χρόνια μετά το 2016, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους παραολυμπιακούς του Ριο της Βραζιλίας. 

O Πάνος Τριανταφύλλου παλαιότερα είχε δώσει συνέντευξη στην Σάσα Σταμάτη για την εφημερίδα “Παραπολιτικά” και μίλησε για όλα, τόσο για το ατύχημά του, όσο και για τους ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, που τώρα βρίσκεται τόσο κοντά.

Παρόλο που η νίκη σου ήταν κάτι πολύ σημαντικό για τον τομέα του αθλητισμού και την Ελλάδα, δεν είχε την αντίστοιχη ανταπόκριση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε ενόχλησε αυτό;
Δεν επιδίωξα ποτέ την ανταπόκριση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θεωρώ όμως ότι τα ΜΜΕ πρέπει να ασχολούνται με όλα τα αθλήματα και στον τομέα των ατόμων με αναπηρία, γιατί δεν υστερούν σε τίποτα έναντι όλων των άλλων αθλημάτων των αρτιμελών αθλητών. Χρειάζεται η προβολή για να «ανέβει» ο αθλητισμός με αναπηρία και να έρθουν περισσότεροι χορηγοί να βοηθήσουν τον χώρο. Αυτό που με ενόχλησε μόνο ήταν ότι την ίδια ημέρα που πήρα το μετάλλιο γυρνούσαν και τα παιδιά που είχαν πάει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου με αμαξίδια, με πολλά μετάλλια, και δεν έγινε ντόρος. Εγώ προσωπικά δεν άκουσα κάτι.

Πότε και πώς συνέβη η μεγάλη ανατροπή με το θέμα της υγείας σου;
Στις 21 Νοεμβρίου 2004, ύστερα από ένα τροχαίο. Ημουν μαζί με άλλους δύο φίλους και πέσαμε σε γκρεμό μεγάλου βάθους. Εγώ χτύπησα τη σπονδυλική μου στήλη. Συνειδητοποιώ στον γκρεμό κάτω ότι δεν μπορώ να κουνήσω τα πόδια μου. Δεν πτοήθηκα. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή είπα ότι όλα θα πάνε καλά. Θα κάνω γυμναστική και θα ξαναπερπατήσω. Μάλιστα, και στο ασθενοφόρο και στους πυροσβέστες και στα νοσοκομεία ήμουν με το χαμόγελο και έκανα χαβαλέ από την πρώτη στιγμή. Το «μπαμ» έγινε από μια γιατρό μέσα στην Εντατική όπου ήμουν. Με ρώτησε τι έχω πάθει, της απάντησα και μου είπε: «Δεν θα ξαναπερπατήσεις ποτέ». Μου το είπε στην ψύχρα. Μέχρι τότε δεν είχα ακούσει από κανέναν τίποτα. Ο γιατρός μου μού είπε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, θα είναι μόνιμο, αλλά γίνονται και θαύματα.

Πιστεύεις στα θαύματα; Πιστεύεις ότι κάποια στιγμή θα ξαναπερπατήσεις;
Πιστεύω ότι, επειδή εξελίσσεται πολύ η επιστήμη και η ιατρική και ήδη έχουν ξεκινήσει να κάνουν κάποια πράγματα σε αυτόν τον τομέα, θα γίνει αυτό κάποια στιγμή.

Είσαι ερωτευμένος αυτή την περίοδο;
Όχι, δεν είμαι. Είμαι μόνος μου. Είναι επιλογή μου να είμαι μόνος μου. Έχω βγει εδώ και μήνες από μια σχέση. Γενικότερα είμαι των μακροχρόνιων σχέσεων. Σίγουρα μου αρέσει η οικογένεια, τα παιδιά και ο γάμος, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός.

Τι τύπος γυναίκας σου αρέσει;
Δυναμική και χαμογελαστή. Θέλω να είναι ευχάριστος άνθρωπος. Να είναι δραστήρια και να μην είναι μίζερη και να πιάνεται από ανούσια πράγματα.

Πώς είναι οι σχέσεις σου με τις γυναίκες; Σε φλερτάρουν;
Ναι. Μου κάνουν διάφορα κομπλιμέντα. Όλα ξεκινάνε με το «συγχαρητήρια» για τον αθλητισμό και μετά πηγαίνουν στο φλερτ.

Είσαι άνδρας κυνηγός ή περιμένεις να κάνει η γυναίκα το πρώτο βήμα;
Όχι, δεν περιμένω να κάνει την πρώτη κίνηση. Θα ενδώσω στην πρώτη κίνηση μόνο αν μου αρέσει πάρα πολύ. Γενικότερα, με απωθεί αν κάνει η γυναίκα την πρώτη κίνηση. Δεν μου αρέσει.

Έχεις κάποιο χόμπι;
Το πρώτο πράγμα που με χαλαρώνει είναι το ψάρεμα. Μου αρέσει πάρα πολύ. Ζω κοντά στη θάλασσα, οπότε το ψάρεμα το λατρεύω.

Βλέπεις τηλεόραση; Σου αρέσει κάτι;
Δεν βλέπω τηλεόραση. Αρχικά, δεν έχω τον χρόνο και τις περισσότερες φορές θεωρώ ανούσια όσα έχω δει. Μου αρέσει να βλέπω ντοκιμαντέρ και ταινίες.

Ποια θεωρείς πολύ όμορφη Ελληνίδα;
Μου αρέσει σαν εξωτερική ομορφιά η ηθοποιός Αθηνά Οικονομάκου.

Τι θέλεις να σου φέρει το 2020;
Πρώτα από όλα υγεία και μετά το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο.

Πιστεύεις στον Θεό; Πιστεύεις στα θαύματα;
Πιστεύω στον Θεό. Εχω ζήσει το θαύμα γιατί επέζησα μετά από αυτό το τροχαίο ατύχημα και εγώ και τα άλλα δύο παιδιά που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο.

Πιτσιρικάς έλεγες τα κάλαντα;
Ναι, τα περιμέναμε πώς και πώς για να μαζέψουμε λεφτά.

Μαγειρεύεις;
Δεν μου αρέσει πολύ η μαγειρική, αλλά μου αρέσει πολύ να ψήνω στο barbeque.

Σε πήρε κάποιο πολιτικό πρόσωπο μετά το χρυσό που κατέκτησες στην Ολλανδία;
Oχι, δεν πήρε κάποιος. Μόνο είδα μία ανάρτηση από τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη, στο twitter.

Βλέπω εδώ ένα μικρόφωνο. Τραγουδάς;
Ναι, μου αρέσει πολύ η μουσική. Όλα τα είδη εκτός από όπερα. Μου αρέσει να τραγουδάω και ακούω πολλή μουσική και δυνατά.

Στην Ελλάδα υπάρχει πρόσβαση για άτομα με αναπηρία;
Θεωρώ πως όχι. Το μοναδικό μέρος που γνωρίζω και από άλλα άτομα που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο είναι η Κομοτηνή. Γενικότερα, εδώ δεν υπάρχει προσβασιμότητα και δεν υπάρχει παιδεία ούτε σεβασμός. Δεν θα σεβαστεί ο άλλος μια αναπηρική θέση στάθμευσης, αλλά θα παρκάρει σε αυτή και θα πει ως δικαιολογία ότι δεν την είδε ή ότι άφησε το αυτοκίνητο για δύο λεπτά. Τώρα πάει κάτι να γίνει και εμείς από πλευρά μας ως αθλητές το κυνηγάμε. Πηγαίνουμε σε σχολεία και μιλάμε για τον αθλητισμό, για τα άτομα με αναπηρία και τι σημαίνει αναπηρία γενικότερα.

Photos & photo cover:instagram/panos.triantafyllou

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα